6 Ιανουαρίου ”Κύριε ελέησον” ένα έθιμο που έσβησε.

Ανήμερα των Φώτων πριν τελειώσει η λειτουργία οι νέοι του χωριού έβγαζαν από το τέμπλο του Αγίου Νικολάου τις μεγάλες εικόνες και τις μετέφεραν ανά δυο στα χέρια, ξοπίσω ακολουθούσαν παιδάκια με τις μικρότερες εικόνες και όλοι μαζί σχημάτιζαν μια πορεία ακολουθώντας τον έξης δρόμο: Αγία Τριάδα, Παλιάμπελα, Άγιο Πνεύμα, Σιλιό, Κουρί και κατέληγαν στον Λάκκο από τον δρόμο της Καρυδίτσας.

Μετέφεραν τις εικόνες και έψαλλαν όλοι μαζί “Κύριε Ελέησον”. Συναντιόντουσαν με τον ιερέα και το εκκλησίασμα στην περιοχή του Λάκκου όπου ο ιερέας ευλογούσε τα τρεχούμενα νερά.

Την ημέρα αυτήν όλοι οι κάτοικοι έφερναν μαζί τους στο Λάκκο τις εικόνες του σπιτιών τους και τις βουτούσαν στα αγιασμένα νερά, είχαν επίσης μαζί τους και ένα κανατάκι όπου μέσα είχαν ένα κλαδάκι βασιλικό δεμένο με κόκκινη κλωστή με ένα ματσάκι στάχυα. Όταν αγιαζόταν τα νερά έπαιρναν και μερικά πετραδάκια, γκοργκόλια, που τα έβαζαν στις φωλιές για να γεννούν πολλά αυγά οι κότες και οι γεωργοί έραναν τα χωράφια και τα αμπέλια τους με αγιασμό για να ευλογηθούν.