Μέρα γιορτινή η χθεσινή, Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, για το Μικρόβαλτο Σερβίων Κοζάνης, με την τελετή των εγκαινίων της ανακατασκευασμένης πλατείας του χωριού και την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία στον ανακαινισμένο Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, από τον π. Νικηφόρο και τον π. Δημήτριο που αναφέρθηκαν στην τεράστια προσπάθεια των μελών της εκκλησιαστικής επιτροπής καθώς και στους εθελοντές-δωρητές που συνέδραμαν στον εξωραϊσμό-ανακαίνιση του ναού (επίστρωση δαπέδου με μάρμαρο σε περίτεχνα σχέδια, επικάλυψη κολόνες με γρανίτη, αλλαγή στασίδια, διάφορες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, κατασκευή εξωτερικής ράμπας-σκάλας και τοποθέτηση πέτρας σε τμήματα εξωτερικά της δυτικής και νότιας πλευράς [σε εξέλιξη]).

Ακολούθησε από τον π. Νικηφόρο και τον π. Δημήτριο η τελετή εγκαινίων στο χώρο της πλατείας, που ασφαλώς παρουσιάζει πλέον υψηλά αισθητικά χαρακτηριστικά μετά την διαμόρφωση-ανάπλαση, η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου, τις ευχαριστίες της προέδρου της κοινότητας Μικροβάλτου Μαρίας Βέττα και την επίδοση τιμητικής πλακέτας στην αρχιτέκτονα Γεωργία Καβουρίδου του Ευαγγέλου που είχε συντάξει τη μελέτη του έργου διαμόρφωσης της πλατείας, και έκλεισε με την παρουσίαση της χορευτικής ομάδας του ΚΑΠΗ Σερβίων και χορό από τον κόσμο, συνοδεία «ζωντανής» παραδοσιακής ορχήστρας.

ΔΕΙΤΕ…

– Βίντεο από την τελετή των εγκαινίων

– Φωτογραφίες από τα εγκαίνια της πλατείας, από τη Θεία λειτουργία στον ανακαινισμένο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και από σημεία εργασιών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Το έργο ήταν ενταγμένο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2019-2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Πράσινου Ταμείου. Ο Δήμος Σερβίων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση 7035/2.12.2019 του «Πράσινου Ταμείου» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η υποβολή της σχετικής πρότασης εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων στη συνεδρίαση στις 18.5.2020. Τον Σεπτέμβριο 2020 η πρόταση εγκρίθηκε από το Υπουργείο για να ακολουθήσει η διενέργεια του διαγωνισμού στις 15 Δεκεμβρίου 2020. Η υποβολή της πρότασης από το Δήμο Σερβίων στηρίχτηκε στην υπ/αριθμ. 9/2010 μελέτη με τίτλο «Διαμόρφωση πλατείας κοινότητας Μικροβάλτου Δήμου Σερβίων» που είχε συνταχθεί με μέριμνα του πρώην Δήμου Καμβουνίων από το 2009 στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ». Μελετήτρια του έργου της είναι η αρχιτέκτονας Γεωργία Ευαγ. Καβουρίδου (καταγωγή από Μικρόβαλτο). Η μελέτη επικαιροποιήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σερβίων ώστε να ικανοποιεί τις τρέχουσες οικονομικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στις 243.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%, και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 169.126,40€ από το «Πράσινο Ταμείο» και με το ποσό των 73.837,60€ από ιδίους πόρους του Δήμου Σερβίων.

Με την απόφαση 120/7.6.2021 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σερβίων (ΑΔΑ: 6ΟΧΘ46ΜΓΗ5-ΟΚΞ), ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε η εταιρία «ΑΦΟΙ Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Ο.Ε.» που προσέφερε μέση έκπτωση ίση με 41,00 % επί του προϋπολογισμού της μελέτης (243.000€), διαμορφώνοντας έτσι τη συνολική δαπάνη του έργου στα 144.640,99 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.24%)..

Ο χρόνος περάτωσης του έργου είχε καθοριστεί στις 240 ημερολογιακές ημέρες, από την υπογραφή της σύμβασης.

Οι εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας ξεκίνησαν περί τα μέσα Οκτωβρίου του 2021, ενώ από 3/5/2022 δόθηκε η 1η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου κατά 154 ημέρες (μέχρι 6.10.2022), ενώ το έργο συνεχίστηκε με επιπλέον παρατάσεις προθεσμίας, για να παραδοθεί επίσημα σήμερα με την τελετή των εγκαινίων, μετά από δύο περίπου έτη (25 μήνες).

ΣΗΜ.: Το ‘στρωσε το πρώτο χιόνι το βράδυ του Σαββάτου 25/11 στο Μικρόβαλτο, με πολύ κρύο, όπως και στην Κοζάνη…

πηγή: mikrovalto.gr