Εξωγενείς παράγοντες επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αντιαγροτική πολιτική της

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων και άλλων φρούτων στις περιοχές Ημαθίας, Πέλλας, Τυρνάβου, Φλώρινας και Λάρισας εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, αλλά και των επιπτώσεων από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, μέσω και της επιβολής των κυρώσεων στη Ρωσία, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

Όπως τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του, η κατάσταση είναι εκρηκτική με τους παραγωγούς να βλέπουν τη σοδειά τους απούλητη ή να πωλείται σε τιμές κάτω από το τεράστιο κόστος παραγωγής. Στα συμπύρηνα ροδάκινα οι τιμές ήταν γύρω στα 26-27 λεπτά, ενώ οι βιομήχανοι από πέρυσι είχαν υποσχεθεί ότι θα έδιναν 35 λεπτά και στα επιτραπέζια γύρω στα 40 λεπτά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα φρούτα, όπως τα μήλα, που πουλιούνται 28-30 λεπτά το κιλό, τα αχλάδια 40 λεπτά κ.λπ.
Όσον αφορά το εμπάργκο στη Ρωσία, υπογράμμισε πως έχει χαθεί μία μεγάλη αγορά για τους ροδακινοπαραγωγούς και λόγω του πολέμου υπάρχουν επιπτώσεις και στις εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Την κατάσταση επιδείνωσαν οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου, ενώ οι χαλαζοπτώσεις του Ιούνη κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Σημείωσε ακόμα πως η πώληση φρούτων στην εγχώρια αγορά έχει μειωθεί εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού, αφού οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ επιχείρησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στύλιος, ενώ επικαλέστηκε τον «εξωγενή χαρακτήρα» των κρίσεων για να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Το υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες, το πετρέλαιο που το πληρώνουν οι αγρότες ενώ οι εφοπλιστές το παίρνουν τζάμπα κι έχουν «σκάσει» στα κέρδη, οι υψηλές τιμές στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, η ασυδοσία των μεσαζόντων εμπόρων, δεν οφείλονται στις εξωγενείς κρίσεις, είναι αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής, επισήμανε στη δευτερολογία του ο κομμουνιστής βουλευτής και πρόσθεσε ότι είναι πολιτική που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της ΕΕ που θέλει να ξεκληρίσει τους βιοπαλαιστές αγρότες προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών ιδιοκτησιών.

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, τα χαρακτήρισε ως «το βασανιστήριο της σταγόνας», αφού είναι ελάχιστα μπροστά στις απώλειες που έχουν οι βιοπαλαιστές αγρότες στο εισόδημά τους, όλα τα τελευταία χρόνια.

3/10/2022
Από το Γραφείο Τύπου
ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ