ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ( video )(Σουλτανίνα ,Σούπλιμα ,Σουπέριορ ,Πράιμ ,Τόμσον,Σεντένιαλ,Ότομν ,ουαγιάλ ,Φλέιμ ,Ραλλί ,Αττική ,Κρίμσον ,Μπλακ μάτζικ. ) ΜΑΡΘΑ ΣΤ. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Η απυρηνία στους αμπελώνες είναι ένα φυσικό φαινόμενο, στο οποία τα σταφύλια παράγουν σπόρους, με μικρότερα μεγέθη, σε σύγκριση, με εκείνα που παράγουν σπόρους.

Η βοτανική τα διαχωρίζει σε 2 τύπους:

ΣΤΕΝΟΣΠΕΡΜΟΚΑΡΠΙΑ

α) τη Στενοσπερμοκαρπία, κατά την οποία οι σπόροι ορίζονται ως υποτυπώδεις, όπως η Σουλτανίνα.
Στα σταφύλια αυτά φαινομενικά λείπουν οι ενοχλητικοί σπόροι στην ράγα, κάτι που έχουμε δει και σε κάποια καρπούζια, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, κυρίως, σε μικρά παιδιά.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα άσπερμα σταφύλια είναι μια μαγική εικόνα, γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν οι σπόροι, αλλά δεν φαίνονται.

Περιέχουν σπόρους σε κάποιο σημείο,αλλά ένα γενετικό σφάλμα εμποδίζει τους σπόρους να σχηματίσουν την σκληρή, εξωτερική επιδερμίδα τους, όπως κάνουν οι κανονικοί σπόροι. Είναι υποανάπτυκτοι σπόροι ή μικροσκοπικοί και είναι ελάχιστα ορατοί στο φρούτο. Τα σταφύλια αυτά είναι πλούσια σε γευστικό χυμό. και

ΠΑΡΘΕΝΟΚΑΡΠΙΑ

β) η Παρθενοκαρπία, κατά την οποία οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς, όπως αποτελεί η περίπτωση της Κορινθιακής σταφίδας.
Επειδή, πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα (μεταλλαγμένα), πρέπει να επισημάνουμε, ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Εμφανίσθηκαν κάποια στιγμή, μετά από φυσική μετάλλαξη ,έγινε επιλογή και πολλαπλασιασμός μοσχευμάτων του φυτού, καθώς οι σπόροι, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν άγονοι

Πολλές φορές ο πολλαπλασιασμός, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δώσει αδύναμα και ευαίσθητα φυτά σε ασθένειες ,και αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες.
Ο πολλαπλασιασμός, που καθιερώθηκε είναι τα έρριζα εμβολιασμένα μοσχεύματα με ισχυρό υποκείμενο και ανάλογα με το πρόβλημα, που παρουσιάζεται σε κάθε περιοχή.
Στην Ελλάδα οι ποικιλίες που κυκλοφορούν είναι:
ΛΕΥΚΕΣ Σουλτανίνα ,Σούπλιμα ,Σουπέριορ ,Πράιμ ,Τόμσον,Σεντένιαλ,
ΕΓΧΡΩΜΕΣ Ότομν Ρουαγιάλ ,Φλέιμ ,Ραλλί ,Αττική ,Κρίμσον ,Μπλακ μάτζικ.

Παρεμπιπτόντως, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι σπόροι των σταφυλιών είναι χρήσιμοι, ως παραπροϊόν, κυρίως στην παραγωγή κρασιού,γιατί μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται, μετά από έκθλιψη για την παραγωγή ελαίου, που είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία και είναι απαραίτητα για την αναγέννηση των κυττάρων.

Ιδιαίτερα είναι αποτελεσματικοί για ώριμο, ερεθισμένο και προβληματικό, ακάθαρτο δέρμα με τάση για ακμή.

Μπορεί ο καθένας να φυτέψει στον κήπο του τέτοια σταφύλια και να τα διαμορφώσει σε παλμέττα ή κρεβατίνα.

Η τιμή των κλιμάτων δεν παρουσιάζει διαφορά από αυτή των συμβατικών σταφυλιών, εξασφαλίζοντας νόστιμα σταφύλια, τα οποία ωριμάζουν ανάλογα με την ποικιλία, από τις αρχές

Ιουλίου έως τον Οκτώβριο.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δείτε τις άσπερμες ποικιλίες σταφυλιών σε ένα μικρό βίντεο παλαιότερης δημιουργίας μας
https://www.youtube.com/watch?v=RqNK8tgklqQ