Η περιοχή περί την οδό Μακεδονομάχων είναι από τις πιο υποβαθμισμένες στην πόλη. Προτείνω, λοιπόν, η οδός Μακεδονομάχων να μεταβληθεί σε πράσινο πεζόδρομο. Τα οχήματα που κινούνται επί της Μακεδονομάχων έχουν έξοδο μόνο προς την οδό Παύλου Μελά, δεξιά (στα αριστερά υπάρχει απαγορευτικό σήμα). Από την άλλη μεριά, τα οχήματα που κινούνται επί της Μ. Αλεξάνδρου (παράλληλος της Μακεδονομάχων) κατευθύνονται και προς την Π. Μελά. Συνεπώς, η Μακεδονομάχων δεν είναι απαραίτητη για τα οχήματα. Θα μπορούσε να μετατραπεί η οδός σε πεζόδρομο με πολλά δένδρα, ζαρντινιέρες με άνθη, με ζωγραφιές σε ακάλυπτους τοίχους κ.λπ. Το αυτό μπορεί να γίνει με τις τρεις καθέτους που την τέμνουν.

Θα είναι μια όμορφη όαση φύσης σε κεντρικό σημείο της Κοζάνης. Τέτοια ομορφιά απόλαυσα σε δρόμο της Πόλης Αντίπ της Γαλλίας, που είναι η αρχαία Ελληνική Αντίπολις. Μάλιστα, στον Δήμαρχο της Αντίπ προσέφερα το χάλκινο πιάτο με το Καμπαναριό της Κοζάνης. Εκεί έζησε 10 χρόνια (1947-57)ο Ν. Καζαντζάκης.

Στην αριστερά πλευρά της οδού προς τη Συντεχνιών υπάρχουν μικροκαταστήματα που ανήκουν στον Δήμο. Στη συνέχεια υπάρχει ένα άνοιγμα, όπου έχει κατεδαφιστεί μέρος του σπιτιού του δωρητή Μικρού λόγω παλαιότητας. Το οικιστικό αυτό συγκρότημα φθάνει μέχρι τη Μ. Αλεξάνδρου, μέχρι το κατάστημα με την επιγραφή «Δελιαλής» (ήταν ενοικιαστής), ενώ και το διπλανό μικρό κατάστημα είναι του Δήμου(και αυτά του Μικρού). Όλα αυτά τα οικοδομήματα εδώ και 30 χρόνια έχουν την απαίσια και άθλια εμφάνιση(τα βλέπει κανείς Δήμαρχος ή η Υγειονομική υπηρεσία;).

Προτείνω να κατεδαφιστούν τα καταστήματα και η οικία στις δύο οδούς, που ανήκουν στον αυτό πολεοδομικό άξονα. Έτσι, θα προκύψει άνοιγμα ενός στενού δρόμου που θα είναι ευθύς και θα επικοινωνεί με τη Μακεδονομάχων και τη Μ. Αλεξάνδρου, ενώ θα απαλλαγούμε από την απαίσια εικόνα τους. Στη συνέχεια μπορεί να δημιουργηθεί ένας πεζόδρομος μέχρι τη Μ. Αλεξάνδρου, με κήπο, δένδρα, λουλούδια, παγκάκια και να ονομαστεί (Κήπος Δωρητών).

Επίσης, προτείνω να αναπλαστεί και η πλατεία Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, δηλαδή ο χώρος των παλιών ΚΤΕΥΛ, που σήμερα λειτουργεί ως σταθμός αυτοκινήτων και εφάπτεται των οδών Μακεδονομάχων και Μ. Αλεξάνδρου. Επίσης, να τοποθετηθεί η προτομή του πρώην ευπατρίδη Κοζανίτη Μιχ. Παπακωνσταντίνου.

Αναμένουμε από τη νέα Δημοτική αρχή που θα εκλεγεί να λάβει υπόψιν τις προτάσεις μας και να δείξει την ευαισθησία της ως προς τον ευπρεπισμό και καλλωπισμό της πόλης μας.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Ιωάννη Κορκά