Γιάννης Μητλιάγκας: Να έρθουν πόροι τώρα για να αντέξουν οι επιχειρήσεις 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Κοζάνης. Στη συζήτηση έγινε αναφορά στην έλλειψη τεχνικών, ακόμα και σε χειρόνακτες.  Ο κόσμος θέλει να δει μια νέα επιχείρηση ,ένα απτό αποτέλεσμα, τόνισαν οι παρευρισκόμενοι στον κ. Δίμα. Υπάρχουν πλέον τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις στην περιοχή μας.  Λόγος έγινε για τα δίκτυα που σέρνονται, την αξιοποίηση του ΤΑΔΥΜ , αλλά και για την νέα πτέρυγα του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα.

Κεντρική προτεραιότητα είναι οι νέες θέσεις εργασίας στην έρευνα και καινοτομία  με καλά αμειβόμενες θέσεις μετά από ελληνικές και ξένες επενδύσεις τόνισε ο κ. Χρίστος Δήμας μιλώντας παράλληλα  για την ελπίδα που γεννιέται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με 9 τεχνοβλαστούς και  προσέλκυσαν 100 στελέχη εξειδικευμένου προσωπικού  από Intracom, Intrasoft και από εταιρεία της  Θεσσαλονίκης , από Βαρκελώνη με  μισθούς 1800 ευρώ .“Θα έχει διαστημική άνοδο το Πανεπιστήμιο” είπε χαρακτηριστικά. Η εργασία σε νεοφυείς επιχειρήσεις γίνεται πλέον ελκυστική πλέον  γίνονται μέτοχοι σε μια εταιρεία. Αναφορά έγινε από τον ίδιο  και στη δια βίου εκπαίδευση και την μετεκπαίδευση.

«Η ανεργία έχει πέσει έξι ποσοστιαίες μονάδες, επαναπατρίζουμε πολλά νέα παιδιά» συνέχισε ο Υφυπουργός. Δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς των προϊόντων και συζητήθηκε η σύνδεση Θεσσαλίας- Δυτικής Μακεδονίας με τη μελέτη Κοζάνης- Βέροιας.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης ονόμασε ηθικό αυτουργό τον Υφυπουργό για την μεγάλη επένδυση στο πράσινο υδρογόνο και μάλιστα του ζήτησε να έχει στο μυαλό του την περιφέρειά μας για επενδύσεις. «Με έφερε σε επαφή με τον επενδυτή τον επιστήμονα τον κ. Γρηγορίου» .Αναφέρθηκε επίσης  στην μεγάλη εκδήλωση για τη βδομάδα καινοτομία  στη Δυτική Μακεδονία με τον υφυπουργό να την εγκαινιάζει.

Για αρκετές παραγωγικές  συναντήσεις  αναφέρθηκε ο υφυπουργός. «Το πρωί επισκέφτηκα μα νεοφυή επιχείρηση  στην κτηνοτροφία που καινοτομεί αξιοποιώντας ερευνητικά δεδομένα . Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν δημιουργηθεί εννιά τεχνοβλαστοί από μέλη ΔΕΠ με αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου οι 8 από τους 9» Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι το ερευνώ- καινοτομώ , συνεργατικοί σχηματισμοί , κέντρα καινοτομίας, μητρώα νεοφυών επιχειρήσεων

Ο Γιάννης Μητλιάγκας , πρόεδρος  του Επιμελητηρίου μίλησε  για ένα οικοσύστημα  καινοτομίας στην Κοζάνη . Θέσαμε  την αναγκαιότητα ύπαρξης πόρων γιατί τα χρηματοδοτικά εργαλεία αργούν Να γίνει άμεση σύνδεση του  ΤΑΔΥΜ μαζί με   μηχα νισμό μικροπιστώσεων ώστε αυτά τα εργαλεία να κουμπώσουν μαζί και να δημιουργήσουν μια άμυνα και δυνατότητα για την περιοχή για χρηματοδότηση επιχειρήσεων για να αντέξουν .Χρόνος δεν υπάρχει.Να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες  ενεργειακού συμψηφισμού για την απομείωση του ενεργειακού κόστους».

Ιωάννα Παπαδημητρίου