Οι διαφορετικές αναγνώσεις, οι πρώτοι απολογισμοί και το θολό τοπίο της επόμενης μέρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει σε εκλογές, το εσωκομματικό ρήγμα βαθαίνει

Οι διαφορετικές αναγνώσεις, οι πρώτοι απολογισμοί και το θολό τοπίο της επόμενης μέρας.

Στη συνέχεια, η Ολγα Γεροβασίλη απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε τα εξής: «Αγαπητέ Στέφανε, στην αρχική σου ομιλία είπες “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”. Αν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς, εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το Καταστατικό του κόμματος. Περιμένω», δήλωσε.

«Στην Αριστερά -δεν ξέρω αν εννοούμε το ίδιο- λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Οποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που εσύ πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, κάντες μόνος σου και να δούμε τι θα πάρεις», πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.

«Δεν είστε σκάκι», απάντησε αμέσως ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, από την πλευρά του, από κοινού με τους Νίκο Παππά και τον Γιώργο Τσίπρα, πρότεινε να ψηφιστεί πριν από τίποτε άλλο το εξής: «Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το Συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Και δίνει εντολή στον πρόεδρο και στα όργανα να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες, με ενιαία πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό μας. Με συντροφικότητα, με συλλογικότητα. Ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο. Είναι μια πρόταση που πάει μπροστά την Αριστερά και την κοινωνία».

Το προεδρείο, λοιπόν, έθεσε προς ενδεικτική ψηφοφορία την πρόταση αυτή με τους συνέδρους – δια της ανάτασης των καρτελών τους – να φαίνεται πως την εγκρίνουν συντριπτικά σε ποσοστό κατά εκτιμήσεις περίπου 70% ή 80%. Εκείνη τη στιγμή, ανέβηκε στο βήμα ο Στέφανος Κασσελάκης και αποσύροντας ουσιαστικά τη δική του πρόταση είπε ότι «δεν πάμε σε εκλογές» και ότι «οι μάσκες έπεσαν». Η κάθε πλευρά, όμως, ερμηνεύει διαφορετικά τα γεγονότα.

«Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά»

«Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» ήταν το πρώτο σχόλιο από την πλευρά της Ολγας Γεροβασίλη. «Το Συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα», ανέφερε η ίδια λέγοντας πως θα σεβαστεί την απόφαση που πάρθηκε, χωρίς να δίνεται λευκή επιταγή σε κανέναν και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος θα αποσύρει την πολωτική και διχαστική στάση που εκφράστηκε με το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Ξεκαθάρισε ότι δεν απέσυρε ποτέ την δική της πρότασή. «Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπήκαν οι άλλες δύο προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί μπήκε πρώτη η πρόταση του Φάμελλου; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σημείωσε.

«Ομόθυμη αποδοχή του Κασσελάκη από το Συνέδριο»

Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, πάντως, υποστηρίζει πως άπαξ και η Ολγα Γεροβασίλη δεν δέχτηκε το αίτημα Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου, τότε η πρότασή της, όπως λένε, επί της ουσίας αποσύρθηκε με τη φράση της «Στέφανε αν θες εκλογές στις 10 Μαρτίου κάν’ τες μόνος σου». Υπάρχει παρόλα αυτά μια σύγχυση αν η πλευρά Κασσελάκη αποδέχεται την ενδεικτική ψηφοφορία της πρότασης Φάμελλου για αναβολή των εκλογών.

Η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι το Συνέδριο «αποφάνθηκε ότι έχουμε πρόεδρο ομόθυμα και ομόφωνα και δεν χρειάζονται εκλογές και προχωράμε για τις επόμενες μάχες και πάμε για αλλαγές. Ως προς το διαδικαστικό ήταν ξεκάθαρο ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου και ότι η Ολγα Γεροβασίλη αρνήθηκε εκείνη την ημερομηνία. Παρήλθε, λοιπόν, το ζήτημα».

Η στάση Σπίρτζη και η «ανάγνωση» Ρήγα

«Δεν ήθελε να δοκιμαστεί να περάσει η πρόταση των εκλογών» ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Χρήστος Σπίρτζης, σε μια πρώτη εκτίμησή του, μετά την τροπή της τέταρτης ημέρας του Συνεδρίου.

«Τέτοιου είδους συνδικαλιστικές τακτικές στο συνέδριο ενός κόμματος μάλλον το προσβάλουν», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης, υπονοώντας ότι ο κ. Κασσελάκης προτίμησε να τερματίσει τη συζήτηση στην πρόταση του κ. Φάμελλου και όχι στη δική του περί εκλογών στις 10 Μαρτίου.

Από την πλευρά του προεδρείου του Συνεδρίου, ο Πάνος Ρήγας, είπε ότι «για να υπάρχει εκλογική διαδικασία πρέπει να ψηφιστεί η διαδικασία από το Συνέδριο». Επομένως, αφού η κ. Γεροβασίλη, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρήγα, είπε ότι δεν δέχεται την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου, τότε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ζήτημα εκλογών. Ο κ. Ρήγας δεν απάντησε ξεκάθαρα αν τέθηκε εν τέλει σε ψηφοφορία η πρόταση Φάμελλου περί αναβολής εκλογών, αν και υποστήριξε ότι η ουσία της φάνηκε να γίνεται αποδεκτή από το Συνέδριο, όπως και η στήριξη στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Το αν αυτή η στήριξη αποκρυσταλλώνεται σε κάποια ψηφοφορία εκτός της τελικής του κειμένου θέσεων παραμένει στον αέρα.

Το τοπίο πιο θολό

Επειτα από ένα επεισοδιακό τετραήμερο, το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα παραμένει θολό. Η έκκληση Τσίπρα για εκλογές από τη βάση δεν υιοθετήθηκε. Αντίστοιχα, η πρόταση Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου δεν θα προχωρήσει παρότι η Ολγα Γεροβασίλη σήκωσε το γάντι που πέταξε ο πρόεδρος του κόμματος με τη φράση «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» στην εναρκτήρια ομιλία του. Η πλευρά Κασσελάκη υποστηρίζει ότι η κ. Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητά της αφού δεν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου για εκλογές στις 10 Μαρτίου.

Η κ. Γεροβασίλη επέμεινε ότι καμία πρότασή της δεν αποσύρθηκε, ενώ αποδέχτηκε ότι η πρόταση Φάμελλου-Παππά-Γ. Τσίπρα πέρασε από το Συνέδριο, κάτι που η πλευρά του προέδρου όσο και του προεδρείου του Συνεδρίου δεν αποσαφηνίζει. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η πρόταση των τριών ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο.

Το συμπέρασμα: ένα συνέδριο το οποίο τα μέλη του κόμματος προσδοκούσαν ότι θα δώσει απαντήσεις, μοιάζει να γεννά περισσότερα ερωτηματικά για την πορεία του κόμματος και τους εσωτερικούς συσχετισμούς μέχρι τον επόμενο κόμβο – εσωκομματικό ή μη.

πηγή:kathimerini.gr