Στη σύγχρονη εποχή η ζωή γίνεται όλο και πιο απαιτητική και σκληρή. Οι δυσκολίες καθημερινά πολλαπλασιάζονται και ο συναγωνισμός γίνεται συνεχώς μεγαλύτερος.Για να μπορέσει ο άνθρωπος να επιβιώσει με επιτυχία, πρέπει να’ναι οπλισμένος με ισχυρή θέληση και ψυχικές δυνάμεις.

Θέληση ομομάζουμε την ψυχική λειτουργία και ικανότητα του ανθρώπου να υλοποιεί τις επιθυμίες και τους στόχους του και να ρυθμίζει αποφασιστικά και ευσυνείδητα την ζωή του.Είναι μια δύναμη που έχει ευεργετική επίδραση στη ζωή του και τον καταξιώνει μέσα στην κοινωνική ομάδα. Ολοκληρώνει τον άνθρωπο ως ψυχοδιανοητική οντότητα και τον βοηθά να ορίσει ο ίδιος με επιτυχία την μοίρα του στην ζωή.

Με την θέληση ο άνθρωπος καλλιεργεί το πνεύμα και πλουτίζει σε γνώσεις και ιδέες. Ανοίγει τους πνευματικούς του ορίζοντες, αποχτά κριτική ικανότητα, οξύνει την διάνοιά του, καλλιεργεί την σκέψη του και αξιολογεί σωστά το διανοητικό του κόσμο.

Παράλληλα διαμορφώνει και τον ψυχικό του κόσμο. Δαμάζει τα πάθη και τα ένστικτά του, χαλιναγωγεί τις ορμές του, εξευγενίζει τον αγροίκο εαυτό του, πλουτίζει σε ευγενή συναισθήματα και βελτιώνει το ποιόν της ανθρωπιάς του. Εκπολιτίζει τα ήθη του, αντιλαμβάνεται το ρόλο του και αγωνίζεται να γίνει ηθική ολοκληρωμένη οντότητα.Αντιμετωπίζει με συναισθηματική ωριμότητα την ζωή, μαθαίνει να σέβεται και να τιμά τον άνθρωπο, αποχτά συνείδηση της αξίας, ελέγχει τις αντιδράσεις του, στρέφεται προς το αγαθό και αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και συνέπεια την ζωή.

Η θέληση βοηθά ακόμα τα άτομα, να συνειδητοποιήσουν ως κοινωνικές μονάδες και τα ωθεί στην δράση και στον αγώνα για μια κοινωνία ευημερίας, αγάπης και συνεργασίας. Είναι απαραίτητη για την ενεργοποίησή τους στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής,εργασίας και διαβίωσης. Τους ωθεί να ενδιαφερθούν και να συμβάλουν στον αγώνα για να λυθούν τα διάφορα προβλήματα, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και η ζωή να αποχτήσει βαθύτερο νόημα για όλους.Οδηγεί τα άτομα στην επαγγελματική επιτυχία, στην οικονομική ευημερία ,στην πολιτική συνειδητοποίηση. Τα κατευθύνει ακόμα στον αγώνα για την επικράτηση της δικαιοσύνης , της ισότητας και της ειρήνης και τα ενεργοποιεί για την καταπολέμηση της αδικίας , της διχόνοιας, της βίας και της κακίας.

Η θέληση είναι πρωταρχική προϋπόθεση κάθε δημιουργίας και δράσης. Συστηματοποιεί και κατευθύνει τις ανθρώπινες δυνάμεις σε έργα προόδου και πολιτισμού.Συμβάλλει στην δημιουργία του πνευματικού και τεχνολογικού πολιτισμού. Γενικά δίνει νόημα και αξία στην ανθρώπινη ύπαρξη, γιατί την βοηθά να αγωνιστεί και να δημιουργήσει το σκηνικό πλαίσιο, όπου θα ζήσει και θα ευτυχίσει.Η θέληση χρειάζεται για καθετί , που έχει σχέση με την βελτίωση και την ομορφιά της ζωής.Είναι το θεμέλιο της επιτυχημένης και αρμονικής συμβίωσης μέσα σε έναν κόσμο που διαρκώς δοκιμάζεται από ένα σωρό κρίσεις, που απειλούν να διαβρώσουν τη δομή του και να καταστρέψουν την ομορφιά του. Θέληση χρειάζεται για να στεφθεί νικητής ο άνθρωπος στον αγώνα που να ‘’υπάρξει’’ και να μη συντριβεί από το βάρος των δυσκολιών.

Η θέληση ισχυροποιεί τον άνθρωπο και τον κάνει δυνατό. Είναι μια αρετή που έχει ιδιαίτερη αξία στην σύγχρονη εποχή. Ηύπαρξή της αλλάζει την πορεία του κόσμου αντίθετα,η έλλειψή της δημιουργεί ένα σωρό προβλήματα. Αποδυναμώνει το άτομο, το κάνει έρμαιο των καταστάσεων, άβουλο, άψυχο΄, χωρίς σφρίγος και παλμό, δειλό και φοβισμένο να πάρει την ζωή στα χέρια του , να παλέψει και να καταξιωθεί στον αγώνα του.

Η θέληση λοιπόν, είναι μια δύναμη που έχει τεράστια σημασία για την ανθρώπινη ύπαρξη. Καλλιεργεί τον χαρακτήρα του ατόμου, δικαιώνει την ύπαρξή του και του δίνει την δυνατότητα να γίνει οργανικό και υπεύθυνο μέλος του κοινωνικού συνόλου που θα αγωνίζεται για την κοινωνική ευστάθεια και ευημερία.

-Κανένα όνειρο δεν γίνεται πραγματικότητα με μαγικό τρόπο.Χρειάζεται ιδρώτας, θέληση και σκληρή δουλειά.

-Η θέληση είναι η έδρα της δύναμης, από εκεί ο άνθρωπος διοικεί και αυτή υπακούει. Ανρί Λακορντερ.

ΒΙΣΚΑ ΖΩΗ- ΠΟΛΥΞΕΝΗ