Σχεδιασμός ορεινών μονοπατιών, δυο αρδευτικά στην Φλώρινα

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε την Παρασκευή το πρωί στην έγκριση δυο μεγάλων αρδευτικών δικτύων της Φλώρινας, 4, 5 εκ της Χειμαδίτιδας και της Βεγορίτιδας από το Πράσινο Ταμείο.

3εκ ευρώ εγκρίθηκαν για την ενεργειακή κοινότητα ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας για έργα υποδομών όπου συμμετέχει και η Περιφέρεια ως βασικός μέτοχος. Στόχος είναι η μείωση του κόστους ενέργειας ώστε να χρησιμοποιηθεί το παραγόμενο ρεύμα ως αντιστάθμισμα σε αυτό που καταναλώνεται για να μειωθεί το κόστος άρδευσης.

774.000 εγκρίθηκαν για κέντρο έρευνας βιοποικιλότητας Δυτικής Μακεδονίας .Έτσι θα ενεργοποιηθεί και επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας .

Για έργα του ΥΠΕΝ συμφωνήθηκε με κ. Γιώργο Αμυρά, υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η μελέτη και υλοποίηση δυο ορεινών μονοπατιών .Το πρώτο υψηλών προδιαγραφών θα ξεκινά από τη Βλάστη -Κλεισούρα – Λέχοβο -Νυμφαίο με παρακλάδια και θα συνδεθεί με τα μονοπάτια της ειρήνης Λέχοβο-Νυμφαίο με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ .Το δεύτερο μονοπάτι που θα ενώνει τους οικισμούς των Κορεστείων

To 1ο Διεθνές Συνέδριο περιοχών Natura θα διοργανωθεί την επόμενη άνοιξη με στόχο να αναδειχθούν οι Πρέσπες ως κιβωτό της βιοποικιλότητας .Ένα παλαιό εργοστάσιο -κονσερβοποιία απέναντι από τη μικρή λίμνη των Πρεσπών θα γίνει κέντρο έρευνας της βιοποικιλότητας σε όλη την Ευρώπη .
Για τη Σήραγγα της Κλεισούρας ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και σύντομα θα υπογραφτεί η σύμβαση σε ένα έργο εμβληματικό που παράμενε στις καλένδες.

«Σειρά αναπτυξιακών μεγάλων έργων υψηλού προϋπολογισμού έχουν υποβληθεί σε άλλο ευρωπαϊκό ταμείο, εγκρίθηκαν από τις τεχνικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τον επόμενο μήνα θα γίνει ειδική εκδήλωση στην Περιφέρεια παρόντος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων .Ανοίγει για πρώτη φορά αυτό το ταμείο δανειοδοτήσεων».

Προβλήματα στη σύνδεση έργων με το δίκτυο

Έχουμε ανάγκες για έργα που είναι ενταγμένα σε ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως στο ΠΕΠ για ισχύ λίγο πάνω των 2 μεγαβάτ . Περίπου 35 έργα, κυρίως σχολεία θα συνδεθούν σύντομα μετά την απελευθέρωση του δικτύου με προβλήματα στην υψηλή ισχύ, ενώ 22 εκ πρέπει να απορροφηθούν με τις συνδέσεις , με 4-5 έργα να μένουν εκτός. Μέχρι το 2025 αναμένεται να μεγαλώσει η ισχύς από το ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος δεν παρέλειψε και πάλι να αναφερθεί στην τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου δείχνοντας μια κυψέλη του καυσίμου .«Η επανάσταση του πράσινου υδρογόνου ξεκινά από τη Δυτικής Μακεδονία. Η πρώτη γεννήτρια υδρογόνου θα εγκατασταθεί σε ένα σχολείο μας .Πρέπει να γίνει κτήμα μας αυτή η τεχνολογία .

Ιωάννα Παπαδημητρίου