Πανικός στο «Antipodes 2024», τη μεγαλύτερη γιορτή ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία

Με την παραλλαγή που παρουσιάζονται στα ποντιοχώρια της Κοζάνης έχουν κερδίσει μια θέση στον κατάλογο της UNESCΟ για την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο φυσικός τους… χρόνος είναι το Δωδεκαήμερο, η περίοδος δηλαδή από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα, οπότε και οι θίασοι βγαίνουν στους δρόμους πόλεων και χωριών χορεύοντας και αυτοσχεδιάζοντας. Οι Μωμόγεροι, το ποντιακό εθιμικό δρώμενο, έχουν αγαπηθεί όπου υπάρχουν Έλληνες. Και στη μακρινή Αυστραλία ακόμα.

Και μπορεί να έχουμε αφήσει αρκετά πίσω μας τις γιορτές, όμως ο θίασος έκανε και φέτος την εμφάνισή του στη Μελβούρνη, στη μεγαλύτερη γιορτή ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία, στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» που φέτος έγινε 36 ετών.

Για την ακρίβεια, από το 2018 οι Μωμόγεροι δίνουν το παρών στο φεστιβάλ. Έξι χρόνια μετά ο Θεόδωρος Κουσαλίδης από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου επέστρεψε στη Μελβούρνη συνοδεύοντας τη φετινή αποστολή, η οποία ήταν καλεσμένη της Ποντιακής Εστίας. Μαζί ο λυράρης Νίκος Κοκκινίδης, ο Σωτήρης Θεοδωρίδης που παίζει το αγγείο και ο τραγουδιστής Γιάννης Κατωτοικίδης.

Η συμμετοχή της Ποντιακής Εστίας στο φεστιβάλ φέτος ήταν εντυπωσιακή και η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, με τρία χορευτικά συγκροτήματα, δυο μουσικά σχήματα και καθημερινή παρουσία στις εξέδρες.

Η πρώτη εμφάνιση του θιάσου έγινε το περασμένο Σάββατο στη Lonsdale, σε μια πρόγευση του τι είναι αυτές οι… παράξενες «φιγούρες». Πλήθος κόσμου τους είδε από κοντά, ωστόσο το «κυρίως πιάτο» ήταν την επόμενη μέρα, στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ και στη συνέχεια ανάμεσα στον κόσμο μεταφέροντας τη διονυσιακή ενέργεια του εθιμικού δρώμενου.

πηγή:pontosnews.gr