Γιώργος Αμανατίδης: Θα μπορούσε η τοπική κοινωνία να συμβιβαστεί με μικρότερα μεγέθη και αριθμούς;
Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού για τις 13 ανεμογεννήτριες στα Πιέρια με το δήμαρχο Βελβεντού να δηλώνει ξεκάθαρα την άρνησή του στο εν λόγω έργο που δε δίνει θέσεις εργασίας. Το αιολικό πάρκο αφορά σταθμό ισχύος 44,85MW στη θέση “ΣΚΟΤΕΙΝΟ – ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ – ΑΒΔΕΛΑ – ΤΟΥΡΛΑ” των Δ.Ε. Βελβεντού, Πέτρας, Πιερίων, των Δήμων Βελβεντού και Κατερίνης.
Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για μια σοβαρή επένδυση στο οικοσύστημα των Πιερίων με το πλάτος των δρόμων προκύπτει να έχει μέσο πλάτος στα 12 μέτρα και στις στροφές μπορεί να φτάνουν τα 20 και 30 μέτρα. Το έργο είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστεί, μιας και ανοίγονται ορέξεις και σε μικρότερους παίκτες μετά τη διάνοιξη των δρόμων. Δεν περιγράφονται οι διατομές της οδοποιίας, οι συνεργιστικές επιπτώσεις των διπλανών αιολικών δεν αναλύονται, δεν υπάρχει ανάλυση σε είδη πανίδας, χλωρίδας, ορνιθοπανίδας, είναι πρόχειρη η μελέτη με πολλά σφάλματα. Κάθε αρνητική γνωμοδότηση μετράει τόνισε ομιλητής.
Τα αιολικά παράγουν ενέργεια όποτε θέλουν αυτά, χρειάζεται αποθήκευση, δεν σηκώνουμε πολλά αιολικά .Πάνω από 100 γιγαβάτ είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, έχουν σκεπάσει όλη την Ελλάδα. Φταίει το θεσμικό πλαίσιο, οι νόμοι που επιτρέπουν στον καθένα να κάνει μια αίτηση για αιολικά. Όχι άδειες σε δημόσια γη. Η κυβέρνηση αγνοεί τις επιστημονικές μελέτες για κατάτμηση των παρθένων περιοχών. Τα 45 μεγαβάτ του εν λόγω έργου δεν κουβαλιούνται με γραμμές μέσης τάσης, χρειάζονται πολλές γραμμές ή θα έρθουν με πυλώνες μεγάλους.
Ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου τόνισε ότι πρέπει να δείξουν στην εταιρεία ότι είναι κάθετα αντίθετοι. «Δεν πρέπει να αλλοιώσουμε το χαρακτήρα του βουνού των Πιερίων, δεν πρόκειται να συναινέσουμε».
Η περιοχή είναι στο δίκτυο Natura 2000, η δέσμευση είναι να προστατέψουμε τα είδη και να διατηρηθούν τα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας, πρόσθεσε συμμετέχοντας στη λαϊκή συνέλευση. Όπου είδαν αντιδράσεις δεν έβαλαν ανεμογεννήτριες τόνισε ο κ. Στέφανος Πράσσος. Για μια βάση ανεμογεννήτριας στα Πιέρια χρειάζονται 5.000 τόνοι τσιμέντο σε ένα βουνό που έχει πρόβλημα με τις κατολισθήσεις, όπως είπε. 1,5 – 2 τόνους λάδι έχει κάθε ανεμογεννήτρια και μετά από 10 χρόνια τρέχουν και περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα. Λόγος έγινε και για το διοξείδιο του άνθρακα που ενοχοποιείται όταν η κατανάλωση στην χώρα μας είναι κάτω από το μέσο όρο.
Ο Γιώργος Αμανατίδης ανάφερε ότι όπου υπήρχαν προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο. «Είμαστε με το μέρος των πολιτών, είμαστε μαζί σας, αλλά και με την ανάπτυξη που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών .Είμαστε και με τις φιλικές μορφές ενέργειες με παρεμβάσεις που δεν αντιστρατεύονται τα παραπάνω. Έχουμε την αρνητική άποψη της κοινωνίας του Βελβεντού. Δεν έχω ακούσει την άποψη επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε του Δήμου Κατερίνης, ούτε τις απόψεις των αρμόδιων φορέων. Θα μπορούσε η τοπική κοινωνία να συμβιβαστεί με μικρότερα μεγέθη και αριθμούς; Μια επίσκεψη του ιδιοκτήτη-επενδυτή στην περιοχή πιθανόν να οδηγήσει στην αλλαγή σχεδιασμού, να διεκδικήσουμε ό,τι συμφωνήσουμε και εγώ επιμένω. Είναι σαφές ότι πολλές επενδύσεις που αδειοδοτήθηκαν δεν θα γίνουν. Οι πυλώνες είναι στα 20 χμ από το βουνό των Θεών πρόσθεσε.
Ιωάννα Παπαδημητρίου
Λαϊκή συνέλευση στο Βελβεντό για τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια