Σοβαρή βλάβη σε τρενάκι στο Λούνα Παρκ της Τ.Κ Δρεπάνου Κοζάνης, όπου πραγματοποιείται το καθιερωμένο πανηγύρι του Αγ. Πνεύματος σημειώθηκε σήμερα αργά το απόγευμα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας από τους επιβαίνοντες.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν από το τρενάκι που έκανε την διαδρομή πάνω σε ράγες και στο οποίο επέβαιναν και διασκέδαζαν μικρά παιδιά με τους γονείς τους αποκολλήθηκαν ξαφνικά δυο βαγόνια, αφού σύμφωνα με πληροφορίες έσπασαν οι ιμάντες που τα συνέδεαν.

Το δυο βαγόνια ακινητοποιήθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα βαγόνια κύλησαν προς τα πίσω. Αποτέλεσμα ήταν τόσο οι επιβαίνοντες όσοι και οι θεατές που περίμεναν στην σειρά για να επιβιβαστούν, να τρομάξουν.

Τους γονείς με τα παιδιά τους απεγκλώβισαν οι υπάλληλοι στο τρενάκι του Λούνα Πάρκ, ενώ δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση των γονέων που επέβαιναν στο τρενάκι με τα παιδιά τους και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει κατατεθεί μήνυση κατά των ιδιοκτητών καθώς κλήθηκε η αστυνομία.

Έλεγχος εγκαταστάσεων Λούνα Πάρκ

Τα ατυχήματα σε λούνα παρκ συμβαίνουν αν και είναι σπάνια. Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική σε αυτούς τους χώρους και υπάρχουν πολλοί κανονισμοί και πρωτόκολλα για την προστασία των επισκεπτών. Για τον λόγο αυτό θεσπίστηκε το 2020 ολοκληρωμένος κανονισμός ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμού διατάξεων ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Υπουργικής Απόφασης οι περιοδεύουσες διατάξεις ψυχαγωγίας και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις αυτών θα πρέπει να υποβάλλονται σε ειδικό τεχνικό έλεγχο σε κάθε μετεγκατάσταση. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει την ανασκόπηση του Αρχείου Λειτουργίας, Συντήρησης και Συμβάντων, οπτικό έλεγχο των βασικών δομικών στοιχείων που δέχονται κρίσιμα φορτία, έλεγχο για φθορές. Εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας (όπως συστήματα συγκράτησης χρηστών/επιβατών, μπάρες- ζώνες, αποφυγή εκτροχιασμού, στοπ ασφαλείας, κ.ά. βάσει των σχεδίων). Δοκιμαστική λειτουργία χωρίς φορτίο. Μετρήσεις ταχυτήτων περιστροφής, ταχυτήτων κίνησης και χρόνων, όπως αυτές αναγράφονται στο τεχνικό φάκελο. Ύπαρξη διαδικασίας απεγκλωβισμού. Ο έλεγχος της μετεγκατάστασης στον καινούριο χώρο, διενεργείται από διπλωματούχους μηχανικούς αντίστοιχης ειδικότητας.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης

πηγή:ertnews.gr