Το ιστορικό λεύκωμα «Εορδαία: η ακτινοβόλος εστία του ελληνικού θαύματος» του εκπαιδευτικού Θέμη Απατσίδη παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πτολεμαΐδα. «Από το 2000 ξεκίνησε η ιδέα, η καταγραφή και τι πρέπει να περιλαμβάνει, ώσπου καταλήξαμε στο περιεχόμενό του. Σκοπός ήταν όχι τόσο να γνωρίσουν οι κάτοικοι την ιστορία τους, αλλά να την προβάλλουμε προς τα έξω, σε μια κρίσιμη περίοδο όπου ο τόπος προσπαθεί να χαράξει τη νέα του ταυτότητα.», ανέφερε ο Θέμης Απατσίδης στην ΕΡΤ3.

Το λεύκωμα αναφέρεται στην τεράστια συμβολή της Εορδαίας στο ελληνικό θαύμα, την Ελλάδα που ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο. Για να γίνει η εκβιομηχάνιση της χώρας, βασίστηκε στον εξηλεκτρισμό και το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν από την Εορδαία. Μπορούμε να θεωρούμε ότι η μεγάλη συμβολή του τόπου είναι ότι έδωσε τα σπλάχνα του, την υγεία του και ζωές ανθρώπων στον βωμό του εξηλεκτρισμού της χώρας».

Στην Εορδαία, τόνισε ο κ. Απατσίδης, υπήρχαν μερικές από τις πρώτες γεωργικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ μίλησε για την Εορδαία που έγινε κομμάτι του Μακεδονικού Βασιλείου, ακολούθως την ένταξή της στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, την Οθωμανική της ιστορία αλλά και την Ελληνική της ιστορία.

Το 1912 η Εορδαία ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος και αλλάζει ο χαρακτήρας της. Στην απογραφή του 1925 καταγράφεται για πρώτη φορά η υπεροχή του ελληνικού πληθυσμού με μόλις το ¼ του πληθυσμού να είναι οι ντόπιοι, ενώ η Εορδαία έλαβε περίπου το μισό πληθυσμό προσφύγων που ήρθαν στη Δ. Μακεδονία, πρόσθεσε. Στη συνέχεια επήλθε και η αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης, μιας και για 60 χρόνια η Εορδαία έγινε το βιομηχανικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ σήμερα διαμορφώνεται το μεταλιγνιτικό μέλλον της περιοχής, κατέληξε ο κ. Απαχίδης.

Ρεπορτάζ Μ. Κεσκιλίδου
Πηγή/βίντεο: ertnews.gr