Ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Μακρυγιάννης» και ιδιαίτερα τον κύριο Παπαδημητρίου Απόστολο, πρόεδρο του Συλλόγου που δέχτηκαν αφιλοκερδώς να παρακολουθήσουμε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κοζάνης, στην Αίθουσα Τέχνης, την κινηματογραφική ταινία Πέντε – το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Βασίλη Τσικάρα.

Το σενάριο της ταινίας αναφέρεται στο ολοκαύτωμα των κατοίκων της Σαμοθράκης κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, άγνωστο στους περισσότερους, καθώς η θυσία των κατοίκων της Σαμοθράκης δε διδάσκεται στο μάθημα της ιστορίας. Ο ξεσηκωμός της Θράκης, η σφαγή των κατοίκων της Σαμοθράκης και η συγκλονιστική ιστορία των Πέντε Νεομαρτύρων με καταγωγή από το νησί, ζωντάνεψαν στη μεγάλη οθόνη μέσα από τις καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών.

Η ταινία προβλήθηκε χάρη στον Σύλλογο για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «Μακρυγιάννης» με την ελπίδα ο λαός μας να μην απολέσει την ιστορική μνήμη. Ευχής έργον θα ήταν την ταινία να παρακολουθήσουν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων της χώρας, ώστε να μην περάσει στη λήθη η ηρωική θυσία και η ομολογία της χριστιανικής πίστης των προγόνων μας.

Για τον Σύλλογο Διδασκόντων
Ο Διευθυντής
Τσιτούρας Γεώργιος