Τις εγκαταστάσεις του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών στον Κρόκο, επισκέφτηκε σήμερα Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Ο κ. Κασαπίδης συζήτησε με τον Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών κ. Βασίλη Μητσόπουλο και τα μέλη του Συνεταιρισμού τις προοπτικές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός.
Συγκεκριμένα, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος για τον κρόκο και των συμφωνιών που έχει συνάψει ο Συνεταιρισμός με μεγάλες διεθνείς εταιρίες, υπάρχει ζήτηση για 2.000 στρέμματα καλλιέργειας για φέτος το καλοκαίρι.

Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και προώθησης της καλλιέργειας του κρόκου ως ΠΟΠ προϊόν στην Π.Ε. Κοζάνης. Στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Κασαπίδης, είναι «Να βοηθήσουμε αφενός τον Συνεταιρισμό που έχει συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια με διεθνείς εταιρίες για τη διάθεση του προϊόντος και αφετέρου να ενισχύσουμε εκείνους τους παραγωγούς που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του κρόκου στην Π.Ε. Κοζάνης, καθώς υπάρχει ο σπόρος για την έναρξη της καλλιέργειας 2.000 επιπλέον στρεμμάτων. Όσοι παραγωγοί αποφασίσουν να καλλιεργήσουν κρόκο, θα εξασφαλίσουν σταθερό εισόδημα για τα επόμενα 5 χρόνια, σύμφωνα με τα συμβόλαια που συνάπτει ο Συνεταιρισμός, σε μια εποχή δύσκολη για την αγροτική οικονομία και τους παραγωγούς.

Παράλληλα με τις υποδομές και τις επενδύσεις που σχεδιάζει ο Συνεταιρισμός και στηρίζει η Περιφερειακή Αρχή, θα δοθεί προστιθέμενη αξία στον κρόκο, στην τοπική οικονομία και στην περιοχή. Η ανέγερση του Μουσείου κρόκου 1.200τ.μ., προϋπολογισμού οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ, έχει αποφασισθεί και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο να βοηθήσει στην προβολή και προώθηση του κρόκου Κοζάνης σε όλη τη χώρα και διεθνώς. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Περιφέρειά μας η επιτυχία αυτή του Συνεταιρισμού, που μπορεί να συμπαρασύρει στις αγορές του εξωτερικού με αξιόπιστες συμφωνίες και άλλα τοπικά συναφή προϊόντα».