Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού σταθμού ισχύος 27,3MW στην θέση «Σταθμός» της Τ.Κ. Ανθότοπου, Λυγερής και Σιδερών, της Δ.Ε. Κοζάνης. Φορέας του έργου είναι η «GREEN VELOCITY 4 Ι.Κ.Ε..». με έδρα την Κυρακαλή Γρεβενών και διαχειριστή τον Παναγιώτη Πετρόχειλο.

Ομόφωνα αρνητική Απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπως και οι τρεις κοινότητες. Θετικός ήταν ο δήμος Κοζάνης με την προϋπόθεση να απαγορευτεί η περίφραξη των οδών προσέλευσης στις πλατείες των ανεμογεννητριών και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης διαβίβασε την υπόθεση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με αρνητική εισήγησή της για το έργο του θέματος, λόγω οπτικής επαφής του έργου με αρχαιολογικούς χώρους. Σε απόσταση 3.280 μ. νότια του προτεινόμενου έργου βρίσκεται ο οχυρωμένος οικισμός ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων στον λόφο με την επωνυμία «Ξανθόπυργος», σε απόσταση 4.481 μ. Δ/ΝΔ του προτεινόμενου έργου βρίσκεται ο οχυρωμένος οικισμός, ο οποίος φέρει την επωνυμία «Κάστρο Σκήτης», σε απόσταση 3.035 μ. Δ/ΒΔ του προτεινόμενου έργου βρίσκεται ο τειχισμένος οικισμός «Λευκό Κάστρο ή Καστρί», σε απόσταση 2.700 μ. ανατολικά του προτεινόμενου έργου βρίσκεται τειχισμένος οικισμός στον λόφο με την επωνυμία «Πέτρα».

Επιπλέον, σε απόσταση 9.253 μ. βόρεια του προτεινόμενου έργου βρίσκεται ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος Κάστρο Μαυροπηγής, με οικιστικά κατάλοιπα κλασικών και ελληνιστικών χρόνων σε απόσταση 10.950 μ. ΒΑ ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος «Τούμπα Ποντοκώμης», σε απόσταση 10.945 μ. ΒΑ ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος «Τούμπα Δρεπάνου», σε απόσταση 8.965 μ. ΒΑ ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος «Τούμπα Μαυροδενδρίου» και σε απόσταση 8.542 μ. νότια ο κηρυγμένος Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Μεταμόρφωσης Κοζάνης . Επίσης, σε απόσταση 6.580 μ. βόρεια του προτεινόμενου έργου βρίσκεται το Κάστρο Ποντοκώμης.

Στην ευρύτερη περιοχή του έργου αναπτύσσονται δράσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού, για το λόγο αυτό το έργο και κατά τη φάση κατασκευής του, αλλά και κατά τη φάση λειτουργίας του δεν πρέπει να έρχεται σε σύγκρουση με δράσεις, που έχουν σαφή οικοτουριστικό χαρακτήρα (περιπατητικές και ορειβατικές διαδρομές, κ.ο.κ.). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται από τις εγκαταστάσεις του έργου η ανάπτυξη των παραπάνω δραστηριοτήτων και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των ανθρώπων, που επιλέγουν την περιοχή για την ανάπτυξη των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Ναι στον αιολικό σταθμό 27,3 MW σε Ανθότοπο-Καλαμιά με τους περιφραγμένους ιδιωτικούς δρόμους στο βουνό