Λάζαρος Μαλούτας: Η  θέση του δήμου είναι αρνητική και έχει εκφραστεί

Οι κάτοικοι της Καλαμιάς προχώρησαν  την Πέμπτη το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της Κοζάνης για τα φωτοβολταϊκά που ζώνουν τον οικισμό. Κρατούσαν μαύρες σημαίες και πλακάτ με τις θέσεις των φωτοβολταϊκών. Πρόκειται για πάρκο τριπλάσιο της έκτασης του οικισμού που έρχεται να τον αγκαλιάσει και να τον σφίξει μέχρι την ερήμωσή του τόνισε η κα Αντωνία Κυρατσού Δαγιόγλου . “Είναι απαράδεκτη η τοποθέτησή τους χωρίς την κοινωνική συναίνεση. Το χωριό  εδώ και δύο χρόνια παλεύει χωρίς να  εισακούεται, η Αποκεντρωμένη ενέκρινε περιβαλλοντικούς όρους ερήμην της κοινωνίας, Έχουμε προτείνει άλλες τοποθεσίες, είναι η μοναδική περίπτωση τέτοιας εγκατάστασης σε όλη την Ελλάδα .Η εταιρεία δεν θέλει  να εγκαθιστά  τέτοια φωτοβολταϊκά , αλλά αυτά τους έδωσαν. Ο Δήμος δεν είναι στο πλευρό μας. Ζητούμε από το δήμο  απορριπτική απόφαση,  να μας βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις, να είναι στο πλευρό μας μέχρι τη δικαίωσή μας”.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει το βουνό του κέδρου σε απέραντο καθρέφτη ακούστηκε από τους κατοίκους. «Φωτοβολταϊκό., τελειώνει το βουνό. Δεν θα υποφέρουμε από την οπτική όχληση και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τα κέρδη των ολίγων ρημάζουν των χωριά. Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά σε σας μοιράζουν κέρδη, στον κόσμο συμφορά. .Μακριά, μακριά από την Καλαμιά, ζωή , υγεία, ευημερία».

Στη συνέχεια επιδόθηκε ψήφισμα στο δήμαρχο Κοζάνης .Η Κατερίνα Κυρατσού-Δαγιόγλου εξήγησε στο δήμαρχο ότι εκδόθηκαν περιβαλλοντικοί όροι χωρίς να λαμβάνεται  υπόψη  το πιο σπουδαίο πράγμα η  ανθρώπινη ζωή  .”Η Καλαμιά είναι ένας ήσυχος οικισμός που ζει αρμονικά με το περιβάλλον , δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε άσχημες καιρικές συνθήκες όταν αποξηλωθεί το βουνό από  τους κέδρους .Εδώ και δύο χρόνια προτείνουμε  άλλες περιοχές στην Καλαμιά ώστε  το έργο να είναι αθέατο, αλλά δυστυχώς δεν εισακουόμαστε, ζητάμε από το Δήμο μια απορριπτική απόφαση και τη στήριξη σε νομική συμπαράσταση”.

Ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας διευκρίνισε ότι “η θέση του δήμου είναι αρνητική και έχει εκφραστεί με τις αποφάσεις  της Επιτροπής Ποιότητας ζωής . Οι εν λόγω εκτάσεις  είναι δημόσιες και ο Δήμος δεν έχει άλλη εμπλοκή. Θα γίνει δια  περιφοράς δημοτικό συμβούλιο για να εκφραστεί και η θέση του Δήμου ως τη Μεγάλη Τετάρτη . Δεν ξέρω σε πιο σημείο είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση ούτε η παραχώρηση της γης  γιατί δεν περνάει από μας .Απαγορεύεται από το νόμο να συμπαρασταθεί ο δήμος νομικά στην προσπάθεια αυτή”. Όσο για το γεγονός ότι τέθηκε στο αρχείο εξήγησε ότι δεν είχε αποφασιστικό ρόλο  το Δ.Σ. και δεν θυμάται αν είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τις παραχωρήσεις γης από το Υπουργείο Γεωργίας.”

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Το Δ.Τ. του Δήμου για τη διαμαρτυρία των κατοίκων
Ψήφισμα με τις θέσεις τους σχετικά με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στην Καλαμιά, επέδωσαν στο δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αθανάσιος Πενογλίδης και το μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Αντωνία Κυρατσού – Δαγιόγλου, το πρωί της Πέμπτης 6 Απριλίου 2023, στο Δημαρχείο.Ο κ. Μαλούτας εξέφρασε την συμπαράσταση του στο αίτημα των κατοίκων της Κοινότητας και υπενθύμισε παράλληλα την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κοζάνης προς το Δ.Σ. Κοζάνης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων:

• «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 19,9843 MWp στη θέση “Κοκκινοράχη – Καλαμιά“ της Κοινότητας Καλαμιάς της Δ.Ε. Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» με φορέα του έργου την «SMART ENERGY SOLUTIONS M.I.K.E.». (Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 23 /2021 της 5ης Μαΐου), καθώς και

• «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 19,9843 MWp στη θέση “Κοκκινοράχη – Καλαμιά“ της Κοινότητας Καλαμιάς της Δ.Ε. Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» με φορέα του έργου την «ECOSOLAR M.I.K.E.». (Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 24 /2021 της 5ης Μαΐου).

Επιπλέον, ο δήμαρχος Κοζάνης υπογράμμισε πως θα κοινοποιήσει το ψήφισμα των κατοίκων στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, ώστε μέσω μιας άμεσης συνεδρίασης δια περιφοράς, το Δ.Σ. να εκφράσει τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των κατοίκων.

*Επισυνάπτονται οι αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

024-2021 Γνωμοδότηση για Μελέτη Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας __Κοκκινοράχη – Καλαμιά__ 2

Το Δ.Σ. Κοζάνης θετικό για την εγκατάσταση φ/β σε εκτάσεις του Υπουργείου Γεωργίας σε Βατερό και Καλαμιά, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αρνητική και η υπόθεση στο αρχείο ….

 

Ναι στον αιολικό σταθμό 27,3 MW σε Ανθότοπο-Καλαμιά με τους περιφραγμένους ιδιωτικούς δρόμους στο βουνό

Οι δυο σταθμοί της Kiefer στην Καλαμιά αλλάζουν χέρια-Νέοι περιβαλλοντικοί όροι