1Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Με στοιχεία για τη λειτουργία του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου την τελευταία διετία και διάλογο για τη πορεία του, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα η 1η δημόσια λογοδοσία της διοίκησης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου. Ο διοικητής αναφέρθηκε, αρχικά, στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου , με σύνολο 4.349 τ.μ. και κόστος 10.700.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχειακού και ιατρικού εξοπλισμού, σημειώνοντας πως θα καλύψει τις ανάγκες για δευτεροβάθμια υγεία στην περιοχή για τις επόμενες δεκαετίες.
Ως στιγμή αναφοράς τις 31/12/2015, κατέθεσε στοιχεία για τη διετία , λέγοντας πως αυξήθηκαν οι κλίνες, ενώ το 2015 νοσηλεύτηκαν 13500 άτομα, το 2016 στους 13.073 και το 2017 στις 15.000 περίπου περιπτώσεις , που σημαίνει μια αύξηση του 12% περίπου. Επίσης, αυξήθηκαν οι ημέρες νοσηλείας 6%. Η μέση διάρκεια νοσηλείας, παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, περίπου 2.8 ημέρες. Το ποσοστό κάλυψης κλινών το 2015 ήταν κατά μέσο όρο 48,7%, το 2017 στο 51.48%. Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξετάστηκαν 46.000 άτομα το 2015 και 52.000 άτομα το 2017. Το 2015 οι μόνιμοι γιατροί ήταν 37, σήμερα είναι 47, αύξηση 27%. Επιπλέον έχει βγει προκήρυξη και θα έρθουν τρεις νέοι μόνιμοι, ένας για τη ΜΕΘ, δύο Ογκολόγοι, μια ΩΡΛ, μια Βιοπαθολόγος, μια Ακτινοδιαγνώστης και ένας ακόμη.
Οι αγορές, οι πραγματικές δαπάνες στο νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά 47%, από 6.700.000 ευρώ πήγαν στα 9.882.000 ευρώ το 2017. Τα χρηματικά διαθέσιμα από 816./000 ευρώ είναι στις 566.0000 ευρώ, ενώ το 2016 ήταν άνω το 4 εκ. ευρώ, χρήματα που πήγαν για κάλυψη υποχρεώσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, αναφέρθηκε στο ποσό που δαπανάται ετησίως, για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, αλλά και το οξυγόνο που προμηθεύονται τα νοσοκομεία, με τον κ. Χιωτίδη να προτείνει το κάθε νοσοκομείο να έχει μονάδες παραγωγής οξυγόνου, με κόστος όχι πάνω από 150.000 ευρώ για το κάθε νοσοκομείο .
Επίσης, το λόγο είχε και η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου Αναστασία Βαρδάκα, η οποία παρέθεσε στοιχεία, όπως για τον αριθμό των παραπόνων που κατατέθηκαν στο νοσοκομείο, πόσοι ασθενείς ενημερώθηκαν γι νοσηλεία ως ανασφάλιστη. Επίσης, αναφέρθηκε στη λίστα χειρουργείου που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες, ενώ μίλησε και για το τμήμα πληροφορικής , τη λειτουργία τηλειατρικής, τομογράφων, ασύρματο δίκτυο κ.α. Το λόγο είχαν και οι υποδιοικητές της 3ης ΥΠΕ κ. Γαβριηλίδης και Παπαδόπουλος, που μίλησαν μεταξύ άλλων και για το κομμάτι κατανομής των πόρων και εξορθολογισμού των δαπανών.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Δήμου Εορδαίας έθεσε θέμα διαχωρισμού των δύο διοικήσεων , θέμα αύξησης κλινών στις 250, στελέχωση όλων των τμημάτων για την καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείου και την ίδρυση της Ογκολογικής κλινικής άμεσα, με άμεσα αποτελέσματα. Ο κ. Χιωτίδης απάντησε πως το τμήμα χημειοθεραπείας θα στελεχωθεί, αφού θέσεις θα προκηρυχτούν, ενώ τόνισε πως ογκολογική και νεφρολογική προωθείται να δημιουργηθούν , αφού αυξάνεται ο αριθμός των αντίστοιχων ασθενών. Παρόλα αυτά, τόνισε πως αυτό έγκειται στον οργανισμό του νοσοκομείου, που δεν αλλάζει εύκολα, αλλά σημείωσε πως θα υπάρξει γενικό υπόδειγμα οργανισμών νοσοκομείων και εκεί το καθένα νοσοκομείο θα προσθέσει και θα αφαιρέσει ανάλογα τις ιδιαίτερες ανάγκες. Άρα, μετά από ανάλογο διάλογο, θα προταθούν οι εν λόγω κλινικές, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Για το διαχωρισμό των διοικήσεων, ο κ. Χιωτίδης απάντησε πως δεν υπάρχει κοινό τμήμα προμηθειών και άλλες υπηρεσίες, όπως κοινές κλινικές. Υπάρχουν τμήματα και στα δύο νοσοκομεία και αυτό σημαίνει σπατάλη, τόνισε. “Οι στρατηγικές αυτές κατευθύνσεις χαράσσονται από το υπουργείο και ενδέχεται να διαχωριστούν γιατί η σύνδεσή τους δεν έιναι καλή”, τόνισε.
Επίσης, ακούστηκαν φωνές και για την Πνευμονολογική κλινική, που σύμφωνα με τον Διευθυντή του Παιδιατρικού Τμήματος του Μποδοσάκειου, Δημήτρη Κυφωνίδη είναι απαραίτητη. Επίσης, μίλησε για τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη λειτουργία του παθολογοανατομικού εργαστηρίου και δεν έγινε τίποτα.
Ο κ. Χιωτίδης, κατέληξε, λέγοντας πως σύμφωνα με την άποψή του, η Δυτική Μακεδονία θα έπρεπε να έχει απολύτως ενοποιημένα πέντε νοσοκομεία. Και να λειτουργούν, αντίστοιχα πέντε παθολογικές κλινικές, πέντε παιδιατρικές, πέντε χειρουργικές , πέντε καρδιολογικές, πέντε εργαστήρια και συγκεκριμένες κλινικές ανάλογα με διάφορες παραμέτρους.
Το λόγο είχε και ο βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης, του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ο πιθανός διαχωρισμός διοικήσεων θα είναι καταστροφικός για την περιοχή. Επίσης, αναφέρθηκε και στη λειτουργία του τμήματος του ΤΕΙ Μαιευτικής, λέγοντας πως μια πανεπιστημιακή σχολή θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με το νοσοκομείο στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης μίλησε με θετικά λόγια για τον απολογισμό της διοίκησης , λέγοντας επίσης ότι το 2015 τα νοσοκομεία κινδύνευαν με λουκέτο και σήμερα έχει γίνει σημαντική δουλειά. Σημείωσε πως “διασώσαμε την τριτοβάθμια υγεία στο Νομό Κοζάνης” και πλέον ανοίγει ο κύκλος της ποιότητας της παρεχόμενης υγείας.
Επίσης ο γιατρός Χρήστος Κατσίνας αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν η Καρδιολογική κλινική να λειτουργεί με δύο γιατρούς και δύο επικουρικούς και να προγραμματίζεται στεφανιαία μονάδα και να μην υπάρχουν γιατροί να την επανδρώσουν.
Β.Σ.


















