Τι είπε για τα πράσινα χωριά  και την Ακρινή 

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης μίλησε επί παντός επιστητού  σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής . Όπως ανέφερε έθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης το θέμα του ειρηνοδικείου Εορδαίας και συμφώνησε να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε η Εορδαία να αποκτήσει ένα καινούργιο σύγχρονο ειρηνοδικείο όπως ταιριάζει στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Στην ίδια συνάντηση τέθηκε  το θέμα του διοικητικού πρωτοδικείου της περιφέρειας μας ως προς τον σχεδιασμό που έχει το υπουργείο για τυχόν αλλαγές και πήρε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται φύγει το διοικητικό πρωτοδικείο από τη Δυτική Μακεδονία και από την έδρα της περιφέρειας, την Κοζάνη.

Παρόντων των βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας είχε σύσκεψη με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους αγρότες . “Εντός των ημέρων θα πάρει τις τελικές αποφάσεις και τις οριστικές ανακοινώσεις που ο ίδιος θα κάνει στις αρχές Ιουλίου και μας ζήτησε να μην δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες πάνω θέμα. Πάντως θα ήθελα να διαβεβαιώσω του αγρότες ότι είναι σε καλό στάδιο, στο τελικό στάδιο η αποπληρωμή των αποζημιώσεων που εκκρεμούν αρκετό καιρό”.

Είχε επίσης μια συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών τον κ. Πέτσα, παρόντος του Δημάρχου Βελβεντού, του κ. Στεργίου, όπου δεσμεύτηκε ο υπουργός να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση της κατολίσθησης του δρόμου προς το Καταφύγιο.

Μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις τη Δυτικής Μακεδονίας 

Τέλος, είχε δύο συναντήσεις με αντίστοιχα επενδυτικά σχήματα για την περιφέρειας μας με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παπαθανάση και θα ήθελα να πω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη κινητικότητα από σοβαρά επενδυτικά σχήματα για μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία. “Το υπουργείο να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες με την έναρξη και των προσκλήσεων του προγράμματος Δίκαιης μετάβασης ή ακόμα και νωρίτερα εφόσον κάποιες που θεωρούνται και εμβληματικές ενταχθούν στο πρόγραμμα- στην πρόσκληση του Ταμείου ανάκαμψης για τις εμβληματικές επενδύσεις¨.

Για το αεροδρόμιο της Καστοριάς 

“Μετά από πολλά χρόνια ολοκληρώνεται μία από τις δύο βασικές μελέτες που εκκρεμούν για να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση των έργων για το αεροδρόμιο της Καστοριάς. Η μία αφορά τα ηλεκτρομηχανολογικά και έχει ολοκληρωθεί, και ολοκληρώνεται και η μελέτη των εργασιών του πολιτικού μηχανικού για τον πύργο ελέγχου. Αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο να ολοκληρωθεί και αυτή η μελέτη και να είμαστε σε θέση να δημοπρατήσουμε το έργο της ολοκλήρωσης των υποδομών του αεροδρομίου Καστοριάς για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα 24 ώρες με διεθνείς πτήσεις και να είναι ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια της χώρας”.

Για το δρόμο Κοζάνης – αεροδρόμιο

“Επίσης, δρομολογούμε το δρόμο Κοζάνη- αεροδρόμιο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της μελέτης, ώστε να γίνει η διαπλάτυνση του, με τρόπο ώστε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη και χωρίς κανένα κίνδυνο μετακίνηση σε αυτόν τον δρόμο όλων των ταξιδιωτών και των χρηστών αυτού του δρόμου, αυτής της διαδρομής μέχρι το αεροδρόμιο. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την περιφερειακή αρχή είναι να γίνει μια διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου με νησίδα στην μέση και να αποκλείσουμε την άλλη εκδοχή με παράδρομους που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στα παρόδια οικόπεδα. Για αυτό τον λόγο έχουμε έρθει σε συνεννόηση καταρχήν με τον δήμο Κοζάνης, έχω θέσει στον δήμαρχο κ. Μαλούτα την πρόθεση της περιφερειακής αρχής για να υποβιβαστεί ο δρόμος αυτός από εθνικό δίκτυο σε ένα υποδεέστερο είτε επαρχιακό ή αν χρειαστεί και σε δημοτικό, όποτε θα χρειαστεί σύμφωνη γνώμη του δήμου Κοζάνης για να μπορέσουμε να τρέξουμε και να ολοκληρώσουμε την μελέτη και να δημοπρατήσουμε το έργο.”

Η οριοθέτηση της ζώνης καινοτομίας

“Έχουμε ενεργοποιήσει, όπως είναι γνωστό, εδώ και ένα μηνά το περιφερειακό συμβούλιο έρευνας και καινοτομίας με το νέο του σχήμα. Ήδη έχω ζητήσει να μου καταθέσουνε την πρόταση τους για την οριοθέτηση της ζώνης καινοτομίας της περιφέρειας μας. Αναμένεται αυτό να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας και στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα εισηγηθώ την πρώτη ζώνη καινοτομίας της περιφέρειας μας σε μια έκταση που θα επεκτείνεται σε όλη την περιφέρεια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες >.

Το σήμα branding της Δυτικής Μακεδονίας

Τέλος, μια σημαντική είδηση επίσης είναι ότι την ερχόμενη Τρίτη 5 Ιουλίου θα επισκεφτεί την περιφέρειά μας ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας, κατόπιν προσκλήσεως μου για να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά το σήμα branding της Δυτικής Μακεδονίας και το σχέδιο δράσης για τον τουρισμό της Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά στις 11 το πρωί σε μια εκδήλωση όπου η Δυτική Μακεδονία θα δηλώσει δυναμικό παρόν στην βιομηχανία του Τουρισμού, αναδεικνύοντας το σήμα της και το σχέδιο δράσης για την προώθηση της Δυτικής Μακεδονίας ως τουριστικού προορισμού διεθνούς εμβέλειας.

Για το πράσινο υδρογόνο

“Η Ελλάδα συμμετέχει στον χάρτη του πράσινου υδρογόνου εξαιτίας της πρωτοβουλίας που είχαμε αναλάβει και έχουμε τα πρώτα εμβληματικά έργα σε επίπεδο και χώρας και Δυτικής Μακεδονίας. Πλέον παίρνουμε αυτόν τον δρόμο με εφόδια ένα πολύ καλό σχέδιο και πολύ πρωτοπόρες επενδύσεις στην περιφέρειας μας. Ήδη για να επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο για το πράσινο υδρογόνο, θα επισκεφτώ την Πορτογαλία και την Ολλανδία για να δω από κοντά με τους τοπικούς φορείς το θεσμικό πλαίσιο των χωρών αυτών που ήδη αξιοποιούν την τεχνολογία αυτή και μάλιστα πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει το καθήκον μας έχουμε κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που μας αναλογούσαν και θα προχωρήσουμε περαιτέρω και στην μεταφορά του θεσμικού πλαισίου των χωρών αυτών στα αρμόδια υπουργεία για να διευκολύνουμε την διαδικασία του πλαισίου αυτού στη χώρα μας. Παρακολουθώ από κοντά όλες αυτές τις εξελίξεις, δεν είναι μόνο το White Dragon που μας απασχολεί είναι και άλλες επενδύσεις του πράσινου υδρογόνου που ήδη έχουν έρθει και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τους. Θα έχουμε και άλλες επενδύσεις αυτής της τεχνολογίας πέραν αυτών περιγράφονται συνολικά στο οικοσύστημα του λευκού δράκου. Είναι πολύ κοντά να εγκατασταθούν και άλλες παραγωγικές επενδύσεις τεχνολογικού εξοπλισμού για το πράσινο υδρογόνο στην πατρίδα μας που θα έχουνε εξίσου καινοτόμες τεχνολογίες”.

Τα πράσινα χωριά 

“Για αυτήν την πρωτοβουλία της ΔΕΔΑ αλλά και κάποια άλλη του ΔΕΣΦΑ είναι θετικές οι συνέπειες που είχαμε από την πρωτοβουλία για το πράσινο υδρογόνου εδώ στην περιφέρεια μας. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από αυτές τις εταιρείες να εγκαταστήσουνε παραγωγικές υποδομές του υδρογόνου, όχι μόνο του πράσινου βέβαια, αλλά και του μπλε υδρογόνου στην περιφέρεια μας. Έχουμε μιλήσει με τον κ. Τσάκα και του είχα ζητήσει κάτι πρακτικά εφαρμόσιμο λειτουργικό στην περιφέρεια μας και κατόπιν συζήτησης τους προηγούμενους μήνες η ΔΕΔΑ έχει καταλήξει σε αυτήν την πρόταση του πράσινου χωριού, το οποίο δεν έχει αποφασίσει ακόμη που θα είναι. Ζητήθηκε και από εμάς κάποια τεκμηρίωση για το που θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Υπάρχει και μία συζήτηση και με το Πανεπιστήμιο, αλλά και συνολικά με το σχεδιασμό που υπάρχει ενεργειακά στην περιφέρεια μας ώστε και αυτήν η εφαρμογή που θα γίνει στην περιφέρεια μας να έχει το μέγιστο όφελος όχι μόνο για το χωριό που θα γινεί αλλά γενικότερα για την περιφέρεια μας και την χώρα μας. Δεδομένου, ότι θα είναι ουσιαστικά και το πρώτο χωριό με αυτήν την τεχνολογία. Σύμφωνα με την εκτίμησή του “θα έχουμε δυο πράσινα χωριά, το ένα θα είναι η Ακρινή και το άλλο θα επιλεγεί από την ΔΕΔΑ τελικά”.

“Είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πράσινο χωριό, δεν έχω κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Ζήτησα, όμως να ληφθούν υπόψη παράμετροι που σχετίζονται όχι μόνο με το περιβάλλον αλλά και με την τοπική οικονομία, που θα ενδυναμωθεί με την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας και όχι μόνο στα όρια του χωριού που θα εγκατασταθεί αλλά γενικά στα όρια της περιφερειακής ενότητας, καθώς θα είναι και ένα επισκέψιμο χωριό από όλο τον κόσμο για να δούνε πως οι κάτοικοι και μια τοπική κοινωνία εξασφαλίζει μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην λειτουργία της. Θα είναι ένα σπουδαίο έργο, το οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΔΕΔΑ που παίρνει μία τόσο αξιέπαινη πρωτοβουλία για την Δυτική Μακεδονία”

Η εναλλακτική πρόταση για την Ακρινή

“Οι κάτοικοι της Ακρινής θα αποφασίσουν στη λαϊκή συνέλευση που έχει συμφωνηθεί με τον υπουργό να γίνει για την οριστική απόφαση του χωριού και των κατοίκων για την πρόταση του υπουργείου. Αυτά που αρχικά είχαν προταθεί αρχικά από το υπουργείο για έργα και δράσεις στην Ακρινή, μετατρέπουν τον οικισμό σε ένα πράσινο οικισμό- χωριό, οπότε καλύπτεται αυτή η πτυχή του πρασινίσματος για την Ακρινή. Επομένως, είναι υπόθεση των κατοίκων, μόλις καταλήξουν στην τελική πρόταση του υπουργείο και θα την υποβάλει στην τοπική αρχή του χωριού, θα γίνει συνέλευση και θα ληφθούν αποφάσεις. Προς τον Ιούλιο θα λήξει το θέμα”.

Σχετικά με τις 18.000 θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα White Dragon

“Αυτές οι θέσεις εργασίας περιγράφονται στην πρόταση του λευκού δράκου σύμφωνα με τους τεχνικούς συμβούλους που είχαν καταρτίσει αυτήν την πρόταση στο πλαίσιο της συνεργασίας όλων των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ. Η διεκδίκηση της περιφερειακής αρχής από τη πρώτη στιγμή ήταν να έρθει αυτή η τεχνολογία στην Ελλάδα και αυτό με την άδεια του Πρωθυπουργού και με τη δικιά μου εισήγηση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στις Βρυξέλλες του 2019. Ουσιαστικά, ανοίξαμε την πόρτα για το πράσινο υδρογόνο στην Ελλάδα και προσδιορίσαμε την πρώτη εγκατάσταση εδώ στην Δυτική Μακεδονία. Αυτό θεωρώ ότι είναι μία ιστορική στιγμή για τη χώρα και τη Δυτική Μακεδονία και μάλιστα είναι πολύ σημαντικό ότι η ενέργεια αυτή έγινε από τον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας και όχι από κάποιον υπουργό ή υπουργείο που θα περίμενε κάποιος για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Για αυτό έχουμε εξασφαλίσει και την θέση αυτήν την περιφέρειας μας στο διεθνές γίγνεσθαι για το πράσινο υδρογόνο. Θεωρώ ότι έχω εκτελέσει το καθήκον μου και το χρέος μου και για την περιφέρεια και την πατρίδα, εισάγοντας αυτήν την τεχνολογία στην Ελλάδα και επιπλέον αυτό το σχέδιο είναι ρεαλιστικό και τεχνικό σχέδιο το οποίο σε άλλες χώρες αντίστοιχα προτζεκτ υλοποιούνται. Χώρες που έχουν προηγηθεί, όπως είναι η Κορέα, η Ιαπωνία και η Γερμανία και στοιχεία από αυτές τις χώρες είχανε κληθεί και είχανε ενσωματωθεί σε αυτή την πρόταση. Οι θέσεις εργασίας που περιγράφονταν είτε οι εποχιακές είτε οι προσωρινές, μέχρι να γίνουν αυτές οι υποδομές είτε οι μόνιμες που θα δημιουργούνταν μετά, παραμένουν ως στόχος της περιφερειακής  αρχής, δεδομένου ότι μπορεί αυτό το μεγάλο πρότζεκτ να αξιολογηθεί στο επόμενο κύμα και να γίνει ένας επανασχεδιασμός, ώστε να έρθει τμηματικά η αξιολόγηση του και τμηματικά να εφαρμοστεί όπως ήδη ξεκίνησε να γίνεται με την έγκριση δυο εμβληματικών επενδύσεων και θα δημιουργήσουν γύρω στις 1000 θέσεις εργασίας. Οπότε από τις 18 χιλιάδες θέσεις εργασίας ήδη έχουμε τις πρώτες και αυτό θα είναι η μαγιά για να αρχίσει να δημιουργείται όλο το οικοσύστημα. Θα έχουμε το προσεχές διάστημα ίσως τους επόμενους δυο τρεις μήνες, μια πρόταση πολύ ουσιαστική και σημαντική για την Δυτική Μακεδονία, πάλι σε αυτήν την τεχνολογία και δεν σταματάει εδώ. Όμως οι θέσεις εργασίας αυτές ήταν πέρα και πάνω από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση. Η δίκαιη μετάβαση περιγράφει 9.000 θέσεις εργασίας με την ολοκλήρωση του σχεδίου εδώ στην Δυτική Μακεδονία. Εμείς όσες θέσεις εργασίας δημιουργηθούνε από την τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου είναι επιπλέον από αυτές που είχαν σχεδιαστεί για την δίκαιη μετάβαση. Ο τελικός στόχος είναι να τις μεγιστοποιήσουμε”