Για το χειρόγραφο του Ν. Μ. Μαλούτα

Τα παρακάτω με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της κ. Αννας Τανή – Καραχάλιου ‘Η ιστορία του Μακεδονικού αγώνα των Νικολάου και Λαζάρου Μαλούτα» και την παρουσίασή που θα γίνει την Κυριακή 29 Μαίου 11.00 το πρωί στο Κοβεντάρειον .

Δεν έχω δει το βιβλίο πιστεύω πως θα είναι το ίδιο ενδιαφέρον με το προηγούμενο της κ. Τανή για τη ιστορία της Πανδώρας.

Θυμίζω πως στα τεύχη του 55, 56,58,59 /1992 της «Παρέμβασης» δημοσιεύτηκε σχολιασμένο από τον Γιώργο Μπουντιούκο, ιατρό, ερευνητή της τοπικής ιστορίας και συνεργάτη της «Π”, σε 4 ολοσέλιδες συνέχειες η εργασία του «Νικόλαος Μιχ. Μαλούτας «Ο Μακεδονικός Αγών» (ένα αδημοσίευτο χειρόγραφο της περιόδου 1903-1904)»

Γράφει την έναρξη των δημοσιεύσεων του ο Γ. Μπ.: «Από πολύ καιρό από μερικά χρόνια θα έλεγα, ήταν γνωστό ότι στην κατοχή της κ. Πελαγίας Ζαμκίνου – Μαλούτα, ανεψιάς του Μακεδονομάχου και πρωταγωνιστή του Μακεδονιικού αγώνα στο χώρο της Δ. Μακεδονίας, Νικ. Μιχ. Μαλούτα υπάρχει ένα χειρόγραφο του θείου της με την τίτλο «Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ». Γνωστή επίσης η επιθυμία της το κείμενο αυτό να δει κάποτε το φως της δημοσιότητος σαν μια ύψιστη τιμή στο έργο ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για τη ελληνικότητα της Μακεδονίας υποστηρίζοντας συγχρόνως και τη μεγάλη βοήθεια που προσέφερε η πόλη της Κοζάνης στην προσπάθεια για τη διάσωσή της…»

Το χειρόγραφο του Ν. Μιχ. Μαλούτα που πρωτοπαρουσιάστηκε από την Παρέμβαση κυκλοφορεί τώρα από την κ. Τανή σε μια ωραία έκδοση και ευχόμαστε να τύχει καλής αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό της πόλεως γιατί το αξίζει.

Πηγή: Καραγιάννης Βασίλης