ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα φυτά του γένους, οι βατομουριές, είναι συνήθως θάμνοι με αγκάθια. Οι καρποί τους είναι εδώδιμοι με ποικίλους χρωματισμούς που διαφέρουν από είδος σε είδος.
Το βατόμουρο είναι φυτό. Που τα φύλλα, η ρίζα και ο καρπός (μούρο) χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων.
Η Βάτος (λατ.Rubus) είναι ένα μεγάλο γένος αγγειόσπερμων φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών με 250-700 είδη.
Συνήθως τα βατόμουρα τρώγονται ωμά ή χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική ενώ μπορούν να γίνουν και μαρμελάδα, ξύδι, κρασί ή ρακή μετά από κατάλληλη επεξεργασία. Κάποια είδη βατομουριάς (κυρίως σμέουρα) καλλιεργούνται σε διάφορες χώρες όμως δεν έχουν ιδιαίτερη οικονομική σημασία.
Στην Ελλάδα συναντάται κυρίως ως αυτοφυές το είδος Βάτος η θαμνώδης, το μαύρο βατόμουρο, γνωστό και ως απλά βατομουριά ή βατσινιά.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Ροδώδη (Rosales)
Οικογένεια: Ροδοειδή (Rosaceae)
Γένος: Βάτος (Rubus) L.
Είδος (Βασικο)
Βάτος η θαμνώδης (Rubus fruticosus)
Συνώνυμα
Batidaea (Dumort.) Greene
Comarobatia Greene

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Γενική είναι η πεποίθηση ότι τα βατόμουρα είναι νόστιμα όσο και υγιεινά, πλούσια σε ανθοκυανίνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά.
–Αντιοξειδωτικα
Το βαθύ μωβ χρώμα στα μούρα εξ άλλου είναι η πρώτη ένδειξη για ύπαρξη αντιοξειδωτικών ουσιών
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό σας από τις ελεύθερες ρίζες, απόβλητα ουσιών που παράγονται από τα κύτταρα όταν ο οργανισμός στο στρες και επεξεργάζεται τρόφιμα, οι οποίες έχουν συνδεθεί με ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, αρθρίτιδα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα κύρια αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα είναι τα φλαβονοειδή, ένας τύπος πολυφαινόλης. Η κατάψυξη των βατόμουρων βελτιώνει την ποιότητα των αντιοξειδωτικών
– Βιταμίνη C , Ε , ελλαγικό οξύ κ.α.
Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες όπως οι βιταμίνες C και E και σε ελλαγικό οξύ,
φυτικές ίνες, τανίνες, αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, μαγγάνιο, λουτεΐνη και φυλλικό οξύ.
οι οποίες καταπολεμούν μερικές μορφές χρόνιων νόσων ,περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Β6 και χαλκού.
Μια μερίδα 150g που περιέχει περίπου το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C Διατηρούν επίσης υψηλά επίπεδα της διαλυτής ίνας που είναι γνωστή ως πηκτίνη, μιας ουσίας που μελέτες συσχετίζουν με τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης.
– Βιταμίνη Κ1
Είναι μια καλή πηγή αρκετών βιταμινών και μετάλλων., μαγγάνιο και περισσότερο από το ένα τρίτο των αναγκών σας σε βιταμίνη Κ1.
Η βιταμίνη Κ συμβάλει στο πήξιμο του αίματος. ετσι ώστε δεν αιμορραγούμε υπερβολικά όταν κοπούμε Παίζει επίσης ρόλο στο μεταβολισμό των οστών και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει μώλωπες, βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία και αίμα στα κόπρανα ή στα ούρα
Τα βατόμουρα είναι μια νόστιμη προσθήκη σε οποιαδήποτε δίαιτα. Ένα φλιτζάνι ωμά βατόμουρα έχει μόνο 62 θερμίδες,

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα βατόμουρα έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Το Βατόμουρα χρησιμοποιούνται για :
Διαβήτη.
Διάρροια.
Ερεθισμό του λαιμού
Καρκίνο.
Καρδιακή ασθένεια
Κατακράτηση υγρών.
Ουρική Αρθρίτιδα.
Πόνο και οίδημα (φλεγμονή).
Αλλες καταστασεις.
Αναλυτικοτερα επηρεαζουν την :
– Χοληστερόλη
Τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα βοηθούν στην πρόληψη της LDL (κακής) χοληστερόλης στον οργανισμό που παράγεται από την οξείδωση.
– Μυϊκή αποκατάσταση
Τα βατόμουρα όταν λαμβάνονται τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση επιταχύνουν την περίοδο ανάρρωσης σε περίπτωση ύπαρξης μυϊκών προβλημάτων
– Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου
Η κατανάλωση βατόμουρων, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης που προκαλείται από τη γήρανση
– Στοματική υγεία
Το εκχύλισμα βατόμουρου έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητες κατά ορισμένων τύπων βακτηρίων που προκαλούν στοματικά προβλήματα.
– Εντερικές φλεγμονές,
Τα βατόμουρα μπορούν να ανακουφίσουν και να προστατεύσουν από εντερικές φλεγμονές, όπως η ελκώδης κολίτιδα, ( κυρίως σει σε συνδυασμό με προβιοτικά. )
– Υγεία των οστων – ανοσοποιητικο συστημα
Το μαγγάνιο που περιέχουν είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη των οστών και την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά επίσης το σώμα να μεταβολίζει υδατάνθρακες, αμινοξέα και χοληστερόλη.
– Αντιγηρανση
Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες βλάπτει το DNA, συμβάλλοντας στη διαδικασία γήρανσης. Η υψηλή περιεκτικότητα των βατομουρων σε αντιοξειδωτικά, εμποδιζει την βλαβη του .
–Διαβητης
Τα βατόμουρα ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα , εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες στα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Όταν λαμβάνεται από το στόμα σε κανονικές ποσότητες ( σε αυτές που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα) τα φρούτα του βατόμουρου είναι ασφαλή
Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν το βατόμουρο είναι ασφαλές σε μεγαλύτερες ποσότητες που χρησιμοποιούνται ως φάρμακο ή ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες.
– Εγκυμοσύνη και θηλασμός:
Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν το βατόμουρο είναι ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και τηρήστε τις ποσότητες φαγητού.
— Αλληλεπιδράσεις από σύγχρονη λήψη φαρμάκων
Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για αλληλεπιδράσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ
Η παρούσα δημοσίευση είναι ενημερωτική και δεν αντικαθιστά την ιατρική ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες
Η κατάλληλη δόση βατόμουρου για χρήση ως θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία του χρήστη και πολλές άλλες καταστάσεις.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό του κατάλληλου εύρους δόσεων για το βατόμουρο. Λάβετε υπόψη ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα απαραίτητα ασφαλή και οι δόσεις μπορεί να είναι σημαντικές. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση τους