Το έργο Green HiPo με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και το εργοστάσιο της Κοζάνης – Το story της εισηγμένης στον Nasdaq εταιρείας που «γεννήθηκε» στην Πάτρα

Η πορεία της Advent στον χρόνο είναι εντυπωσιακή: Μια προηγμένη τεχνολογική εταιρεία με «ελληνικό DNA» και «ρίζες» από την Πάτρα (όπου ιδρύθηκε το 2006 και θεωρείται, εκ των πραγμάτων, ένας από τους πιο επιτυχημένους «τεχνοβλαστούς», οι οποίοι αναδείχθηκαν από τα ερευνητικά κέντρα των εγχώριων Πανεπιστημίων), κατάφερε μετά από μια 15ετία πλούσιου επιστημονικού έργου να οδηγηθεί στην εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο, στον Nasdaq, τον Φεβρουάριο του 2021, και τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στην «ενεργειακή επανάσταση του 21ου αιώνα» στα καθαρά καύσιμα.

Εγκατεστημένη πια στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, ως θυγατρική της Advent Technologies Holdings Inc., με ιδρυτή και επικεφαλής της έναν ιδιοφυή Έλληνα επιστήμονα, τον Δρ Βασίλη Γρηγορίου, έγινε γνωστή από τη δραστηριότητά της στην παραγωγή κυψελίδων καυσίμων (fuel cells) επόμενης γενιάς και πρωτοστατεί στις έρευνες και την ανάπτυξη τεχνολογιών για το «πράσινο υδρογόνο».

Ο ίδιος, διδάκτωρ Φυσικοχημείας (Ph.D) από το Πανεπιστήμιο Duke, συμπληρώνει μια ερευνητική πορεία άνω των τριών δεκαετιών, με θέσεις σε ΗΠΑ (Northeastern, MIT, Polaroid, Princeton) και Ελλάδα (FORTH-ICEHT), ανάμεσα σε πολλά άλλα προσωπικά του επιτεύγματα, και μια πολυετή πείρα στην αμερικανική αγορά και στην ανάπτυξη και διαχείριση αντίστοιχων προϊόντων…

Στις εξελίξεις της εποχής προστέθηκαν αυτές που αφορούν στον σχεδιασμό για την έναρξη της υλοποίησης του εργοστασίου υδρογόνου στην Κοζάνη, ένα project με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ, το οποίο τοποθετεί τη Δυτική Μακεδονία στον διεθνή ενεργειακό «χάρτη».

Συγκεκριμένα, η Advent Technologies πρόκειται να αναπτύξει το Green HiPo, που αποτελεί τμήμα του έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος Hy2tech, με στόχο την προώθηση των τεχνολογιών υδρογόνου, περιλαμβάνοντας 41 επιμέρους έργα σημαντικών εταιρειών από την Ευρώπη.

Τις προηγούμενες ημέρες, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε, μέσω δημόσιας πρόσκλησης, την υποβολή των προτάσεων για το Green Hipo που θα χρηματοδοτηθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Budget 60 εκατ. ευρώ

Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 22 Απριλίου, με τα 24 εκατ. από το budget των 60 εκατ. ευρώ για το έργο να αντιστοιχούν στη δημόσια συμμετοχή. Με αυτόν τον τρόπο, εάν εγκριθούν οι προτάσεις της, η Advent θα λάβει το ποσό των 24 εκατ. ευρώ και παράλληλα θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του συνόλου της επένδυσής της.

Στόχος του Green HiPo (Hy2tech) είναι να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το κατάλληλο οικοσύστημα για την ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου και εύλογα η εταιρεία θα συνεργασθεί, για να φέρει σε πέρας την αποστολή της, με ελληνικά Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και δημόσιους φορείς. Η έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και η βιομηχανική παραγωγή σε πιλοτικό στάδιο καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών, αποτελούν τους άξονες του πλάνου.

Επόμενα βήματα θα είναι η δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος 400 MW και αντίστοιχης θερμικής ισχύος 4,65 GW, σε γραμμές παραγωγής της Advent στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον Δρ Βασίλη Γρηγορίου, πρόεδρο και CEO της εισηγμένης στον Nasdaq, το Green HiPo θα συνεισφέρει στη μετάβαση της περιοχής από μια οικονομία με βάση τον άνθρακα, σε ένα πιο πράσινο οικονομικό μοντέλο και ταυτόχρονα στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον ρόλο του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου στην Ελλάδα. Με ένα έργο ικανό να συμβάλλει καθοριστικά στην απανθρακοποίηση των μεταφορών.

Εκ παραλλήλου, η Ευρώπη θα επιταχύνει την πορεία της προς την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού τομέα υδρογόνου, με τη βοήθεια της ελληνικής τεχνογνωσίας.

Πάνω από 150 πατέντες

Ποια ακριβώς είναι η ελληνική εταιρεία; Η Advent Technologies Holdings Inc. αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται προηγμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασισμένα σε κυψέλες καυσίμου, με έδρα στις ΗΠΑ και γραφεία στην Καλιφόρνια, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Γερμανία και τις Φιλιππίνες.

Έχει αναπτύξει ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία με περισσότερες από 150 πατέντες στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου, HT-PEM επόμενης γενιάς, που επιτρέπει σε διάφορα καύσιμα να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες και ακραίες συνθήκες. Κατατάσσεται δε ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών, εξαρτημάτων και διεργασιών για εφαρμογές των κυψελών καυσίμου στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροναυπηγικής, της άμυνας, του πετρελαίου και φυσικού αερίου, της ναυτιλίας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το 2024 η Advent προσβλέπει στη μεταφορά ενός σημαντικού μέρους της παραγωγής της στην περιοχή της Κοζάνης μέσω της υλοποίησης του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου Green HiPo. Διατηρεί επίσης δομή που απασχολεί 50 επιστήμονες στην Πάτρα.

Στο ενεργητικό της καταγράφει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας κορυφαίου επιπέδου, όπως αυτές με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, την εταιρεία καθαρής ενέργειας Volta Energy στην Ολλανδία, ενώ διατηρεί στρατηγικές συνεργασίες με «κολοσσούς», όπως η Airbus, η Hyundai Motor Company, η Siemens Energy για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κλάδο της ναυτιλίας κ.ά.

«Οι νέες συμφωνίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενδυναμώνουν περαιτέρω τη θέση της Advent στην παγκόσμια αγορά κυψελών καυσίμου και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην καθιέρωση των προϊόντων μας ως κορυφαία επιλογή καθαρής ενέργειας στον αμυντικό και στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και ως την πιο βιώσιμη εναλλακτική στις ντιζελογεννήτριες. Ήδη βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με ηγετικές εταιρίες σε διάφορους κλάδους», είχε αναφέρει ο CEO της Advent στα τέλη του 2023, δίνοντας το στίγμα του 2024.

Η εισαγωγή στοn Nasdaq

Η τεχνολογία αιχμής που αναπτύσσει η Advent και οι προοπτικές της προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον της AMCI Acquisition Corp., εταιρείας ειδικού σκοπού (SPAC) που συστάθηκε με στόχευση τις εξαγορές χαρισματικών εταιρειών. Kλείνοντας, τότε, λίγο νωρίτερα, ένα deal 358 εκατ. δολαρίων για λογαριασμό της, δρομολόγησε την εισαγωγή της στον Nasdaq τον Φεβρουάριο του 2021, μέσω συγχώνευσης με την AMCI, με την ονομασία Advent Technologies Holdings Inc.

Μέσω της αμερικανικής οργανωμένης χρηματαγοράς, δόθηκε στην… αχαϊκής καταγωγής Advent Technologies η «χρυσή ευκαιρία» να αντλήσει κεφάλαια, που της πρόσφεραν το ιδανικό «εφαλτήριο» για να πραγματοποιήσει τα νέα, μεγάλα «βήματα» της ανάπτυξής της, και όπως είχε δηλώσει εκείνες τις μέρες ο επικεφαλής της.

Η τιμή της μετοχής της εισηγμένης διαπραγματευόταν αυτές τις μέρες κάτω από 1 δολ. με συνέπεια να μην τηρείται ο όρος που θέτει το αμερικανικό χρηματιστήριο για την ελάχιστη τιμή του 1 δολ. ανά μετοχή, ωστόσο η διοίκηση εκτιμά ότι έως την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας (20 Μαΐου) θα υπάρξει συμμόρφωση με τον κανονισμό.

πηγή:newmoney.gr