Συνεχίζονται οι εργασίες διάνοιξης της νέας οδικής σήραγγας που θα φέρει πιο κοντά δύο πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντάς τους αναπτυξιακή ώθηση.

Μορφή παίρνει σιγά-σιγά η σήραγγα της Κλεισούρας, το σημαντικότερο κομμάτι της νέας επαρχιακής οδού που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς-Πτολεμαΐδας.

Η σήραγγα Κλεισούρας κατασκευάζεται στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης, με τα εργοτάξια να συνεχίζουν τις εργασίες τους, οι οποίες, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε τον περασμένο μήνα η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δέσποινα Κοζατσάνη, προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος.

Έχει γίνει διάτρηση σε περισσότερα από 150 μέτρα της σήραγγας η οποία ανέρχεται σε 1.365 μ., ενώ γίνονται ελεγχόμενες εκρήξεις, καθεμία από τις οποίες ανοίγει περίπου 1,5 μέτρο βουνού.

Μετά την επίσκεψη της Δέσπονας Κοζατσάνης στο εροτάξιο της ΑΚΤΩΡ, η οποία κατασκευάζει τη σήραγγα, για τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένη η εκκίνηση του μετώπου από την πλευρά του Βαρικού, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των τεχνικών υποδομών για τις δύο οδούς που θα διέρχονται τη σήραγγα, κάτω Βασιλειάδα -Σήραγγα – Βαρικό και αντίστροφα.

Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση από την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς για την εκπόνηση μελέτης βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου από την έξοδο Βαρικού-Ι.Μ Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας προς την τοπική κοινότητα Κλεισούρας.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 71,07 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός. Η σήραγγα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.

 

Οι λεπτομέρειες του έργου

Το έργο αφορά στην πλήρη κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και απολήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

Η αρτηρία είναι μήκους 10,3 χλμ., με πλάτος οδοστρώματος 8,0 μ., μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μέτρων ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ. Η σήραγγα της Κλεισούρας θα έχει μήκος 1.365 μ., θα είναι διπλής κατεύθυνσης.

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει:

  • 4 ανισόπεδους κόμβους
    σήραγγας Κλεισούρας, διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365μ, με σήραγγα διαφυγής 1.383μ., σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο
  • 1 γέφυρα (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,60μ περίπου
  • 4 κάτω διαβάσεις

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το έργο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Καστορίας, της Εορδαίας και του Αμυνταίου, δεδομένου ότι η ολοκλήρωσή του, όχι μόνο θα ενώσει τις τρεις περιοχές, αλλά θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, στο εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό.

Τέλος θα μειώσει τις αποστάσεις και θα ενισχύσει σε θεαματικό βαθμό την οδική ασφάλεια.

πηγή:carandmotor.gr