Στα 290, 06 μέτρα βρίσκεται η στάθμη της λίμνης Πολυφύτου. Το ανώτατο όριο λειτουργίας του υδροηλεκτρικού είναι τα 291 μέτρα. Μια ακόμα καλή υδραυλική χρονιά με τα υδροηλεκτρικά να συνεισφέρουν κατά μέσο όρο με 15% στο ενεργειακό μείγμα την τελευταία βδομάδα .

Για το οικοσύστημα της λίμνης είναι ευεργετική η ανανέωση των υδάτων που ανεβάζει την οικολογική ποιότητα και προσφέρει νέα ενδιαίτημα. Για τους επαγγελματίες αλιείς όμως δημιουργεί πιο δύσκολες προϋποθέσεις για αλιεία. Ειδικά αυτή την εποχή που για μια ακόμα φορά παρατηρείται πρόβλημα με τον πληθυσμό των καραβίδων , το πιο προσοδοφόρο έσοδο για τους ίδιους και στρέφονται στα ψάρια .Σίγουρα το καλοκαίρι δεν είναι η καλύτερη περίοδος για επαγγελματική αλιεία.

Η λίμνη ωστόσο δεν έχει πλέον καραβίδες με χαρακτήρα εμπορικό, αλλά μικρές σε μέγεθος με χαμηλή αντοχή στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Τόσα χρόνια από την υπεραλίευση και την ανορθολογική αλίευση εξαντλήθηκε απόθεμα με εμπορικά χαρακτηριστικά. Η ανάγκη προστασίας του πληθυσμού τους έχει συζητηθεί συχνά τα τελευταία χρόνια , όπως και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των αποφάσεων απαγόρευσης.

Τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων του eDNA στα δείγματα νερού από το Εργαστήριο Ιχθυολογίας του του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ είναι άκρως ενθαρρυντικά. Δεν εντοπίστηκε επίσης καμιά ασθένεια .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Απαγόρευση της αλιείας καραβίδας για έναν χρόνο – Κουρτίδης: Η λίμνη Πολυφύτου έπρεπε να έχει κλείσει χθες

Οι επαγγελματίες ψαράδες παίρνουν μέτρα για τον πληθυσμό της καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου – Μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας το προηγούμενο διάστημα

Ζημιά στην ιχθυοπανίδα της λίμνης Πολυφύτου – Μικρά καραβιδάκια τα θύματα της έλλειψης μέτρων προστασίας