Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των «Ελευθέριων», στις 26 Νοεμβρίου 2023

Οι δύο πρώτοι νεκροί Έλληνες αξιωματικοί του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 είναι η κοινή αφετηρία και το έναυσμα που οδήγησε τον Δήμο Τρικκαίων να προτείνει την αδελφοποίησή του με τους Δήμου Χάλκης και Νεστορίου, σε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε από τους άλλους δύο Δήμους.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Τρικκαίων σε σχετική του ανακοίνωση, πρόκειται για τον υπολοχαγό Αλέξανδρο Διάκο (από τη Χάλκη) και τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Ελευθέριο Ντάσκα (από τον Πλάτανο Τρικάλων), οι οποίοι έπεσαν την 1η Νοεμβρίου 1940, στο ύψωμα Τσούκα της Φούρκας Κόνιτσας και τάφηκαν αρχικώς κοντά στη Ζούζουλη του νυν Δήμου Νεστορίου Καστοριάς.

Στις 26 Νοεμβρίου η εκδήλωση αδελφοποίησης των τριών Δήμων της χώρας

Πηγή φωτογραφιών: Δήμος Τρικκαίων – Προτομές πεσόντων στο Επταχώρι Νεστορίου: Από αριστερά Σωτήριος Μήλιος, Ελευθέριος Ντάσκας, Δημήτριος Μισύρη, Κωνσταντίνος Δαβάκης, Αλεξανδρος Διάκος, Ιωάννης Δήμου

Υπηρετούσαν μαζί στον 2ο λόγο του Ι τάγματος του 4ου συντάγματος, έχοντας διαταχθεί να πραγματοποιήσουν αντεπίθεση. Στις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων κάθε χρόνο στο χωριό Πλάτανος, με την επωνυμία «Ελευθέρια Ντάσκεια», κλήθηκαν οι Δήμαρχοι Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης και Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των «Ελευθέριων», στις 26 Νοεμβρίου 2023, στον Πλάτανο Τρικάλων, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Τρικκαίων, του Μορφωτικού Συλλόγου Απανταχού Πλατανιωτών, της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων».

Πηγή: in.gr