Τα δύο τριήμερα του Μαρτίου φέτος δημιουργούν την ιδανική ευκαιρία για μια ορεινή εξόρμηση στο Νυμφαίο Φλώρινας. Για εσάς που πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να κάνετε μέσα ή γύρω από το χωριό, σας επιφυλάσσουμε μια ευχάριστη έκπληξη, δίνοντας σας μερικές ιδέες για να ανακαλύψετε την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμυνταίου και να γεμίσετε τον χρόνο σας κατά την διάρκεια της διαμονής σας!

Ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών οι δρόμοι για τον οικισμό μένουν πάντα ανοιχτοί!

Τι να κάνετε στο Νυμφαίο

Το Νυμφαίο είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 1.350 μέτρων πάνω στο όρος Βέρνον (Βίτσι). Το φυσικό περιβάλλον του χωριού είναι μοναδικό, αφού ο οικισμός περικλείεται από δάση οξιάς, φυσικούς βοσκότοπους και άλλες καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η εικόνα του οικισμού είναι επιβλητική με τα λιθόστρωτα σοκάκια όπως και το σύνολο των κτιρίων κτισμένων από εμφανή πέτρα και με ιδιόμορφες στέγες από λαμαρίνα.

Στο Νυμφαίο υπάρχουν σημαντικά αξιοθέατα και δομές ενημέρωσης των επισκεπτών, όπως τα παραδοσιακά αρχοντικά, η Νίκειος Σχολή και το καταφύγιο για την καφέ αρκούδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Οι επισκέπτες συνηθίζουν να χαλαρώνουν στα καφέ και στις ταβέρνες του χωριού, αλλά και στους πανέμορφους ξενώνες του χωριού ακούγοντας όμορφες ιστορίες από τους φιλόξενους ιδιοκτήτες τους.

Τα τριήμερα του Μαρτίου θα έχετε αρκετό χρόνο για να εξερευνήσετε την περιοχή και σας έχουμε μερικές προτάσεις σε απόσταση αναπνοής από τον Νυμφαίο.

Επισκέψιμα Οινοποιεία Αμυνταίου

Στην διάσημη αμπελοοινική ζώνη του Αμυνταίου, 20 μόλις λεπτά απόσταση από το Νυμφαίο, μπορείτε να επισκεφτείτε αρκετά οινοποιεία και να δοκιμάσετε τοπικές ποικιλίες κρασιού, αρκετές εξ αυτών να έχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.)

Γνωρίζετε ποιο από τα επισκέψιμα οινοποιεία του Αμυνταίου έχει βραβευτεί ως ένα από τα 100 καλύτερα του κόσμου;

Καταφύγιο Λύκου και Λύγκα

Στο χωριό Αγραπιδιά, 10 λεπτά από το Νυμφαίο, θα βρείτε το καταφύγιο Λύκου και Λύγκα που ανήκει στην περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου. Μέσα σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται λύκοι που κατάφεραν να διασωθούν αλλά και 4 Λύγκες που ήρθαν από το πάρκο Naturland της Ανδόρας.

Μαρτυρική κοινότητα Λεχόβου

Με κατεύθυνση προς Καστοριά και μόλις 20 λεπτά απόσταση από το Νυμφαίο βρίσκεται το επίσης ορεινό Λέχοβο. Πρόκειται για ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας το οποίο πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944. Το χωριό έχει αρκετούς “θησαυρούς” που αξίζει να επισκεφθείτε.

Η Γη των Λιμνών

Ο Δήμος Αμυνταίου δίκαια χαρακτηρίζεται ως η “Γη των λιμνών”, αφού στα όρια του βρίσκονται τέσσερις συνδεόμενες φυσικές λίμνες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Οι λίμνες Βεγορίτιδα, Ζάζαρη, Πετρών και Χειμαδίτιδα αποτελούν καταφύγιο για 130 είδη ορνιθοπανίδας, μεταξύ των οποίων αρκετά να είναι σπάνια. Οι περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν μια βόλτα στην Ζάζαρη και στην Βεγορίτιδα καθώς μπορούν να συνδυάσουν την βόλτα τους απολαμβάνοντας τον καφέ και το φαγητό τους στα όμορφα παραλίμνια μαγαζιά και εστιατόρια.

Γνωρίζετε ότι τρία εστιατόριο στον Δήμο Αμυνταίου έχουν βραβευτεί με χρυσό σκούφο;

Επιλογές σε απόσταση κάτω από μία ώρα

Εάν έχετε όρεξη να οδηγήσετε και λίγο πιο μακριά σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την κινηματογραφική Φλώρινα για ένα καφεδάκι στα πανέμορφα καφέ στις όχθες του Σακουλέβα ή να κάνετε μια αυθημερόν εξόρμηση στην Καστοριά για να ανακαλύψετε μερικά από τα πολλά αξιοθέατα της.

Διαμονή

Στο Νυμφαίο θα βρείτε αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες για μια ξεχωριστή διαμονή. Λόγω αυξημένης ζήτησης για τα τριήμερα και σε περίπτωση μη πληρότητας μπορείτε επίσης να βρείτε αξιόλογα καταλύματα στο Αμύνταιο, στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Λέχοβο και στο Σκλήθρο.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στο visitwestmacedonia.gr