Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στα πλαίσια της “Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης”, θα είναι ανοικτός για επισκέψεις, από τις 9 έως τις 1 το μεσημέρι, ο κεντρικός ναός της Εράτυρας. Θα γίνουν οργανωμένες επισκέψεις Σχολείων με ξενάγηση και παρουσίαση της ιστορίας του ναού, του Τέμπλου του και των Αγιογραφιών του.

Ο ναός

Ο σημερινός ναός ανεγέρθη από το 1832 έως το 1844, καθώς η Εράτυρα ανέκαμπτε από τις πιέσεις που δέχτηκε στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Η κατασκευή του τέμπλου και η αγιογράφηση συνεχίσθηκε τις επόμενες δεκαετίες.

Η συντήρηση
Την δεκαετία του 1990 συντηρήθηκε το μεγάλο Τέμπλο και αργότερα ξεκίνησε ο καθαρισμός των τοιχογραφιών. Οι εργασίες γίνονταν σταδιακά και στο κύριο μέρος τους ολοκληρώθηκαν φέτος με την αποκάλυψη από την καπνιά του χρόνου των “πινάκων” με τους Αποστόλους και του Παντοκράτορα. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει έναν σε σημαντικό βαθμό αποκατεστημένο ναό.

Η κορύφωση της τέχνης των τέμπλων
Το Τέμπλο του Αγ. Γεωργίου κατασκευαζόταν 17 χρόνια και είναι ίσως το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ελληνικού χώρου. Μοναδική είναι η καμπυλωτή του επίστεψη. Η εποχή της δημιουργίας του είναι η κορύφωση της τεχνικής της ξυλογλυπτικής. Επιχρυσωμένο και γεμάτο με υψηλής τέχνης εικόνες εντοπίων ζωγράφων δεσπόζει στον χώρο.

Η πανδαισία των χρωμάτων μιας Αναγέννησης
Η αγιογράφηση του ναού κράτησε δεκαετίες και είναι έργο κυρίως ερατυραίων ζωγράφων, όταν, στο μεγαλύτερο μέρος του 19ου αι, ήταν στην πρώτη γραμμή της εκκλησιαστικής ζωγραφικής.

Στα έργα τους γίνεται ένας αρμονικός συνδυασμός της βυζαντινής με την δυτική ζωγραφική. Ήταν μια εποχή ζυμώσεων και προβληματισμών σε μια κοινωνία που επιζητούσε την μόρφωση.

Πρωτοτυπία θεμάτων, προσπάθεια προοπτικής και δημιουργίας ολοκληρωμένων πινάκων και μία πανδαισία χρωμάτων που γεμίζει με φυτικά διακοσμητικά θέματα λαϊκής τέχνης όλη την επιφάνεια του ναού, ακόμα και τις κολώνες.