ΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ – Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ- ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

-από τον  διαιτολόγο-διατροφολόγο Μανώλη Πλιάκη

Διανύουμε την περίοδο της νηστείας και αρκετοί πολίτες αναρωτιούνται τι θα πρέπει να προσέχουν την περίοδο αυτή στη διατροφή τους, ώστε να είναι υγιείς , αλλά και το σημαντικότερο, να νοιώθουν πλήρεις,. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Μανώλης Πλιάκης μίλησε στο ράδιοΛόγος για τη νηστεία, τη διαφορά της από τη δίαιτα και έδωσε συμβουλές για καθημερινά πιάτα που μπορεί κανείς να καταναλώνει άφοβα την περίοδο αυτή!

“Η λογική της νηστείας δεν είναι σωματοκτόνος, είναι ψυχοκτόνος Δεν κάνει κανείς νηστεία γιατί έχει προβλήματα υγείας, αλλά άλλους λόγους. Επάνω σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός για το ποιος μπορεί να εφαρμόσει την νηστεία και επάνω σε αυτό το πλαίσιο , καλό θα είναι να προσέχουν: Γυναίκες που είναι σε φάση εγκυμοσύνης , γυναίκες που θηλάζουν, γυναίκες που έχουν θέματα με οστεοπόρωση. Γυναίκες με θέματα αναιμίας και προφανώς μικρά παιδιά, άτομα που γυμνάζονται αρκετά  ή άτομα που έχουν έχουν μια πολύ απαιτητική – εξαντλητική εργασία. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς δεν πρέπει να φτάσει στα άκρα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο  κ. Πλιάκης, μιλώντας για το ποιες κατηγορίες ανθρώπων ενδείκνυται να κάνουν νηστεία και ποιοι θα πρέπει να προσέχουν.

Η νηστεία διαφέρει από τη δίαιτα, αναφέρει ο κ. Πλιάκης, και απαντάει σχετικά, πως με τον γενικότερο όρο η νηστεία σημαίνει διατροφή και προσοχή σε κάποιες ομάδες τροφίμων. Υπάρχει η πλήρης νηστεία, όπου κάποιος αποκλείει το γάλα, το γιαούρτι, το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το τυρί, τα ζωικά λίπη. Γενικότερα, όπως η έννοια της νηστείας στη διατροφή είναι ακριβώς αυτή, αποκλεισμός κάποιων ομάδων τροφίμων , Αν μπούμε στην έννοια της δίαιτας, αυτό από μόνο του έχει και κάποιον περιορισμό, με την έννοια ότι πρέπει κανείς να ελέγχει τις ποσότητες που πρέπει να τρώει . Δίαιτα και νηστεία μαζί, ταιριάζει; Ο κ. Πλιάκης απαντάει πως αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετό κόσμο, με τον ίδιο να απαντάει πως μπορεί να συνδυαστεί η νηστεία με τη δίαιτα αλλά δεν είναι πολύ αποδοτικό!

Πόσο εύκολη είναι η νηστεία για τον έλληνα; Ο ίδιος απαντάει πως η ελληνική κουζίνα προσφέρει άφθονες επιλογές, για γεύματα κάθε στιγμή της ημέρας, από κουλούρι και σταφιδόψωμο μέχρι ένα σπιτικό νηστίσιμο κέικ. Αλλά και αρκετά νηστίσιμα σκευάσματα από τους φούρνους, μέλι , μαρμελάδα, ταχίνι. Οι λύσεις για το μεσημέρι , επιλογές όπως φασολάκια, αρακάς, σπανακόριζο, ψητά λαχανικά, μπάμιες, τουρλού, ψητά λαχανικά. όσπρια , φασόλια, ρεβίθια, γίγαντες και θαλασσινά, μυδοπίλαφο, γαριδοπίλαφο, σουπιές με σπανάκι, μπιφτέκια με λαχανικά.

Υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για τροφές στη νηστεία, με υψηλή διατροφική αξία . Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της διατροφικής αξίας, για αυτό και προτείνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών , σε καθημερινή βάση. Επίσης, μια καλή επιλογή είναι η κατανάλωση ενός χυμού φυσικού, με πολλά φρούτα . Επίσης, συνίσταται η ενίσχυση της διατροφής με ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια), ή υποκατάστατα τροφών, πχ θα μπορούσε κανείς να πιεί γάλα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου.

Τόσο στο πλαίσιο μιας διατροφής γενικότερα, όσο και στη νηστεία ειδικότερα, τονίζει ο κ. Πλιάκης, καλό είναι να υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή, και να μη μένει κανείς μόνο στο γάλα σόγιας ή στο νηστίσιμο κασέρι,  Αντ’ αυτού, να προτιμάει την κατανάλωση και άλλων τροφίμων, μια ποικιλία, ή μια καλή ποιότητα τροφίμων που ενδείκνυται η κατανάλωσή τους.

Β.Σ.