Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΜΕ  ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Η προσοχή και η βαρύτητα που πρέπει να δείχνουμε σαν πολίτες κατά την παρουσία μας στα βουνά, ως ορειβάτες ή περιπατητές, και στην σωστή εκπαίδευση και εξοπλισμό που απαιτείται να έχει κανείς όταν βρίσκεται σε ανάλογες συνθήκες,  έρχονται στο προσκήνιο μετά τα θλιβερά συμβάντα με τις επιχειρήσεις διάσωσης στον Όλυμπο και το θάνατο ενός νέου ορειβάτη.

Μιλώντας στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος του παραρτήματος Κοζάνης  της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Χρήστος Αγουράτσιος, αναφέρθηκε, αρχικά, στα τραγικά γεγονότα με τους ορειβάτες που χάθηκαν στον Όλυμπο, όπου ένα νέο παιδί έχασε τη ζωή του , ενώ στήθηκαν δύο  επιχειρήσεις διάσωσης. Με βάση την τεράστια εμπειρία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και την παρέμβαση που έχει χρειαστεί να κάνει σε αντίστοιχα γεγονότα στον Όλυμπο,  ο κ. Αγουράτσιος σχολίασε  πόσο δύσκολες ήταν η εν λόγω  συνθήκες διάσωσης . Όπως τόνισε, ο Όλυμπος είναι αρκετά μεγάλο βουνό , το μεγαλύτερο στην Ελλάδα , ενώ στο εν λόγω ατύχημα, από το σημείο που έγινε τα παιδιά το πιο κοντινό  καταφύγιο ήταν σε απόσταση 3.5 ωρών με τα πόδια. Αυτή η απόσταση ήταν πολύ μεγάλη, ωστόσο υπήρξε καλή εξέλιξη και οδηγήθηκαν στο καταφύγιο σώοι.
Για το προχθεσινό συμβάν, με τον νεαρό που τελικά βρήκε το θάνατο, ο κ. Αγουράτσιος μίλησε για ατυχία , προσθέτοντας πως: “Σε εν λόγω καταστάσεις, επειδή στο βουνό συμβαίνουν τέτοια πράγματα, πρέπει να έχουμε το νου μας, να είμαστε εκπαιδευμένοι, να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό . Επίσης, καλό είναι να είμαστε σε οργανωμένες ομάδες, ορειβατικούς συλλόγους και ομάδες που να γνωρίζουν το αντικείμενο , είναι εκπαιδευμένοι και μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τέτοια ατυχήματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, μίλησε για τις αντιξοότητες που συναντάει κανείς σε τέτοια υψόμετρα , ενώ με μια παροδική αλλαγή του καιρού μπορεί να προκύψουν ατυχήματα. Επίσης, ο ίδιος συμβούλευσε όσους ενδιαφέρονται για ορειβασία να περνούν από ανάλογες εκπαιδεύσεις σε σχολές ορειβασίας , όπου κανείς μπορεί να λάβει ενημέρωση για το πως μπορεί να αποφύγει τις κακοτοπιές . Επίσης, τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τους ορειβάτες να πηγαίνουν μέχρι εκεί που τους “επιτρέπει” το βουνό το ίδιο: “Πρέπει να φτάσουμε μέχρι εκεί που μας επιτρέπει το βουνό και αν δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, τότε να επιστρέψουμε πίσω . Είναι προτιμότερο να επιστρέψουμε στο βουνό κάποια άλλη στιγμή, όταν θα το ευχαριστηθούμε, χωρίς να κινδυνέψουμε”.

Ιδιαίτερα σημαντικό για κάποιον ορειβάτη, είναι να μην επιχειρεί κάτι ανάλογο μόνος του, ώστε να έχει τη βοήθεια, όταν χρειαστεί. “Να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μπορούμε να τους εμπιστευτούμε , να έχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση και τον κατάλληλο εξοπλισμό . Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατηγορούμε τον οποιονδήποτε, γιατί το ατύχημα μπορεί να συμβεί την οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και βγαίνοντας από το σπίτι μας”, τόνισε.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, σύμφωνα με τον ίδιο, μια στροφή του κόσμου προς την σχετική εκπαίδευση για το βουνό, ωστόσο, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης . “Συμβαίνουν τα ατυχήματα, αλλά σεβασμό, εξοπλισμός και εκπαίδευση, είναι τα απαραίτητα”, ανέφερε.

Η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Κοζάνης έχει συνδράμει πολλές φορές σε ανάλογα περιστατικά , ενώ άνθρωποι που αγαπούν το βουνό είναι και διασώστες της ομάδας , συνδράμουν, βοηθούν και όταν χρειαστεί αφήνουν τα πάντα για να βοηθήσουν στη διάσωση. Σε ερώτηση για το κατά πόσο νέα μέλη έρχονται στην ομάδα, ο ίδιος απάντησε πως σημειώθηκε κάποια πτώση λόγω της κρίσης, παρόλα αυτά ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται , εκπαιδεύεται και μαθαίνει, εξελίσσοντας το αντικείμενο  ώστε να είναι έτοιμο να βοηθήσει ανθρώπους , όταν χρειαστεί, με αυταπάρνηση και μεγάλο κόπο.

Επειδή, τέλος, η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχής, χρειάζεται σωστή εκπαίδευση και αντιμετώπιση σε πιθανά περιστατικά σεισμών. Όπως σχολίασε ο κ. Αγουράτσιος, απαιτείται εκπαίδευση από τις μικρές ηλικίες , ώστε να ξέρει κανείς τι θα κάνει προκειμένου να είναι έτοιμος όταν προκύψει ανάγκη.

Β.Σ.