Μια συνταγή του τμήματος μαγειρικής του ΙΕΚ Βολτέρος που είχαν την ευκαιρία να γευτούν οι κάτοικοι περιοχής Βοϊου και όχι μόνο το σαββατοκύριακο στο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας στη Σιάτιστα, παρουσιάζοντας, μαγειρεύοντας και προωθώντας τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της περιοχής.

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Φακές Βοϊου
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊδανού
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
4 φιλετάκια αντζούγιας ψιλοκομμένα
1 κουταλιά του γλυκού κάπαρη (στραγγισμένη)
1 κλωνάρι σέλερυ ή σέλερυ ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ
60 γρ. ελαιόλαδο
20γρ. μυλόξυδο
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κουταλία τοτ γλυκού μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
10 γρ. καπνιστό απάκι Κρήτης σωταρισμένο (προεραιτικά)
λίγο εστραγκόν, θυμάρι, μαϊδανό (όλα φρέσκα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις φακές μαζί με το δαφνόφυλλο και το σκόρδο (αν έχουμε γαστρεντερικά ή στομαχικά θέματα ή δεν τρώμε συχνά όσπρια αλλάζουμε νερό μετά την πρώτη βράση). Μόλις είναι έτοιμες τις σουρώνουμε και τις κρυώνουμε κάτω απο τρεχούμενο κρύο νερό για να σταματήσουμε το βρασμό τους .Τις θέλουμε τραγανές όχι πολύ βρασμένες.
Για τη βινεγκρέτ χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ και πάντα δοκιμάζουμε και αναλόγως διορθώνουμε τη γεύση (δεν έχουν όλα τα προϊόντα τις ίδιες οξύτητες και γεύσεις π.χ υπάρχουν πορτοκάλια πιό όξινα άλλα λιγότερο γλυκά κτλ.)
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μας, αλατίζουμε και μετά βάζουμε όσο βινεγκρέτ χρειάζεται
Προερετικά γαρνίρουμε με φέτα Βοϊου που είναι εξαιρετικό προϊόν

Συνταγή Καλογερίδης Γιώργος (Καθηγητής)
Εκτέλεση Ελευθερία Σώκου, Χριστίνα Ζιώγα, Δημήτρης Αλιώσης, Γιώργος Καλύβας, Αχιλλέας Σταθόπουλος, Πάρης Αξόπουλος (Σπουδαστές)