ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ “Π.Λ.” Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

– Με αντίξοες συνθήκες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ εργάζονται νυχθημερόν για να επισκευάσουν τις κομμένες ταινίες που μεταφέρουν το λιγνίτη

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και με το σύστημα ηλεκτροδότησης να κινείται σχεδόν οριακά, εργάζονται πυρετωδών όλο αυτό το διάστημα του ολικού παγετού οι εργαζόμενοι στα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ στο ΛΚΔΜ. Μάλιστα με τη βλάβη που προέκυψε στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς, που ανάγκασε την επιχείρηση να βγει “εκτός” η μονάδα μέχρι να κρυώσει και να μπορέσει να επιδιορθωθεί η βλάβη, ως αποτέλεσμα ήταν η Πτολεμαΐδα να αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με την τηλεθέρμανση, η οποία δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” σήμερα Τρίτη ο Διευθυντής Κλάδου ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ Βασίλης Τσίγκας “αυτή τη στιγμή δουλεύουν οι τρεις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, με πολλά προβλήματα στην τροφοδοσία. Το σύστημα είναι σε δύσκολη κατάσταση και οι εργαζόμενοι εργάζονται νυχθημερόν κάτω από πολύ αντίξοες, άγριες συνθήκες. Χρειάζεται να πούμε ένα μπράβο στους ανθρώπους του λιγνίτη που εργάζονται κάτω από τέτοιες , δύσκολες συνθήκες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας πως σε αυτές τις ώρες που η ζήτηση για ηλεκτροδότηση είναι αυξημένη και το σύστημα δυσκολεύεται, ο λιγνίτης είναι που κρατάει τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τη βλάβη στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς, ο ίδιος σημείωσε πως θα χρειαστεί να περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα , τουλάχιστον 20 ημερών, προκειμένου να κρυώσει ο στρόβιλος και να γίνει η απαραίτητη επιθεώρηση για να δουν τι φταίει και να μπορέσει να πάρει και πάλι μπροστά η μονάδα. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και ως αποτέλεσμα το βάρος έπεσε στις άλλες τρεις μονάδες.

Για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, δυστυχώς, το πρόβλημα με την τηλεθέρμανση θα εξακολουθήσει να υφίσταται όσο διαρκούν οι πολικές θερμοκρασίες, μιας και το σύστημα δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες με τις 3 μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, αν αυξηθεί κάπως η θερμοκρασία και ανέβει πάνω από το μηδέν ο υδράργυρος εκτιμάται ότι η κατάσταση θα καλυτερεύσει.
Ενημέρωση για τη λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς

Εντωμεταξύ, αντιπροσωπεία του “Σπάρτακου”, είχε το πρωί της Τρίτης συνάντηση με στελέχη της ΔΕΗ, προκειμένου να ενημερωθεί για τον ΑΗΣ Καρδιάς και την κατάσταση που επικρατεί. Όπως είπε μιλώντας στον “Π.Λ.” ο  Μόσχος Μόσχου πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ “Σπάρτακος”, είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή μιας και πολλές από τις ταινίες που μεταφέρουν το λιγνίτη είναι κομμένες και γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα αφού επιδιορθωθούν. “Αν όλες οι ταινίες είναι κομμένες, υπάρχει κίνδυνος για την τροφοδοσία”, σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος επίσης και στο πρόβλημα που υπάρχει και στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς. Τόνισε πως γίνεται ό,τι καλύτερο για να μπορέσει να επανέλθει η λειτουργία όλων των μονάδων και των ταινιών , σημειώνοντας τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας.
Εντωμεταξύ, αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά φαινόμενα, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες με τον υδράργυρο να φτάνει χθες βράδυ στο ορυχείο και τους -17 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, όπως τόνισε, το σύστημα είναι σε “οριακά” επίπεδα, λόγω μεγάλης ζήτησης, τονίζοντας πως “ο λιγνίτης και τα νερά κρατάνε τη χώρα ζωντανή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ”.

(φωτο επάνω και κάτω, Σάκης Μάστορας)

Β.Σ.