ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ , ΤΟ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΚΟ

Συνεργασία του δήμου Κοζάνης με το ΤΕΙ , το Πανεπιστήμιο και την ΑΝΚΟ, για το έργο «Κοζάνη 2020+», αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Δευτέρας από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. Η σύμβαση αφορά δράσεις αειφόρου ανάπτυξης, ανακύκλωσης, βελτίωσης καθημερινότητας του πολίτη, καλύτερης λειτουργίας του Δήμου, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών. Να σημειωθεί πως η προγραμματική σύμβαση υπογράφεται μεταξύ του Α.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης –  ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε.  και τον Δήμο Κοζάνης, για το έργο με διακριτικό τίτλο «Κοζάνη 2020+».

Τόσο ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, όσο και οι, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Ασημόπουλος μίλησαν για μια σειρά δράσεων οι οποίες πρόκειται να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τον Δήμο.  Από την άλλη μεριά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας εξέφρασε τις παρατηρήσεις του λέγοντας πως «παρ’ό,τι ασχολήθηκα με τη σύμβαση δεν κατάλαβα και πολλά πράγματα… και περιμένω κάποιες απαντήσεις από τους αρμόδιους.»

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης στις δηλώσεις του έκανε λόγω για μια εκπόνηση μελέτης που θα έχει σαν στόχο μια στρατηγική μελέτη που θα στοχεύει στην αειφόρο ανάπτυξη του δήμου. Μίλησε, επίσης για την αναγκαιότητα ο δήμος να είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση των ζητημάτων αειφόρου ενέργειας , λέγοντας πως ναι μεν η περιοχή έχει μι στόχευση σε ζητήματα ενέργειας, αλλά πρέπει να υπάρξει μια στροφή προς την καθαρή ενέργεια , αλλά και δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας του δήμου και των πολιτών. Ο κ. Ιωαννίδης, μίλησε για τη συνεργασία με τους εν λόγω φορείς, λέγοντας πως η έξοδος από την κρίση απαιτεί συνεργασία.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αντώνης Τουρλιδάκης, έκανε λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία, που στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο σχεδιασμός αφορά θέματα αειφόρου ανάπτυξης , εξοικονόμησης ενέργειας, ανακύκλωσης, εκπαίδευσης σε παρόμοια θέματα, κινητικότητα, πολιτισμού, ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και βελτίωσης ποιότητας ζωής. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Νίκος Ασημόπουλος, τόνισε πως η τεχνογνωσία που υπάρχει στα ιδρύματα, θα συμβάλλει στην ελκυστικότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, με δεδομένο ότι οι φοιτητές των ιδρυμάτων είναι πολύ μεγάλο μέρος της κοινότητας. Απώτερος στόχος, η Κοζάνη να γίνει λίγο διαφορετική και λίγο καλύτερη.

Από την πλευρά του ο Λάζαρος Μαλούτας έκανε λόγο στην παντελής απουσία αναπτυξιακής ποιότητας στην πρόταση , λέγοντας πως υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα στην πρόταση, παντελώς άσχετα μεταξύ τους, όπως το κυκλοφοριακό, η οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, και η κλιματική αλλαγή.

 

Β.Σ.