Υλικα για την καρυδοπιτα
250 γρ. Αλευρι μαλακο
250γρ. Συμιγδαλι ψιλο
250 γρ. Καρυδια τριμμενα
500 γρ. Ζαχαρη
15 αυγα
30 γρ. Μπεικιν
2 βανιλιες
1 κουτ.γλυκου κανελα
Ξυσμα απο ενα πορτοκαλι
Βουτυρο

Για το σιροπι
500γρ. Ζαχαρη
500 ml νερο
1 κανελοξυλο
Χυμο και φλουδα απο 1 λεμονι

Για τη σουπα
500 ml κρεμα γαλακτος
3 ωριμα αχλαδια κομμενα σε κυβους
150 γρ. Ζαχαρη
2 βανιλιες
40 γρ βουτυρο
Ξυσμα λεμονιου

Εκτελεση
Για το σιροπι
Βαζουμε σε μια κατσαρολα ολα τα υλικα και τα φηνουμε να παρουν μια βραση, επειτα αφαιρουμε απο τη φωτια και αφηνουμε να κρυωσει.

Για την καρυδοπιτα
Βαζουμε στο μιξερ τα ασπραδια με τη ζαχαρη και κανουμε μια μαρεγκα.
Στη συνεχεια χαμηλωνουμε ταχυτητα και προσθετουμε εναν εναν τους κροκους.
Σε μια μπασινα βαζουμε το αλευρι, το σιμιγδαλι ,τα καρυδια και το μπεικιν και τα ανακατευουμε.
Μετα τα ενσωματονουμε στη μαρεγκα και ανακατεβουμε απαλα με μια μαριζ.
Απλωνουμε σε βουτυρομενο ταψι.
Ψηνουμε στους 175 βαθμους για 30 λεπτα περιπου στον αερα.
Οταν ειναι ετοιμη σιροπιαζουμε με κρυο σιροπι και αφηνουμε για 2 ωρες να αποροφησει.

Για τη σουπα
Σωταρουμε το αχλαδι στο βουτυρο .
Μολις γυαλισει ριχνουμε τη ζαχαρηκαι ανακατευουμε
Προσθετουμε την κρεμα τις βανιλιες και το ξυσμα.
Μολις πηξει ελαφρα αφαιρουμε απο τη φωτια.
Πολτοποιουμε το μειγμα σε ενα μουλτι και επειτα το περναμε απο σιτα για καλυτερη υφη.