ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

– Τι λένε στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος του ΤΕΙ και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και έλαβε τέλος η αγωνία των υποψηφίων όλων των επιστημονικών πεδίων.  Πανελλαδικά καταγράφονται βάσεις εισαγωγής «δύο τάσεων» , με παράγοντα στάθμισης τα μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης. Συνέπεια αυτού ήταν η «κατρακύλα» των βάσεων στα Οικονομικά τμήματα της χώρας, επιστήμες περιζήτητες και αιχμής, που φέτος ανοίγουν τις πόρτες τους υποψηφίους με βαθμολογίες έως και 1300 μόρια χαμηλότερα από τις αντίστοιχες περυσινές.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές των σχολείων του Νομού Κοζάνης, το ποσοστό επιτυχίας στα ημερήσια και εσπερινά γενικά λύκεια του Νομού Κοζάνης φτάνει στο 74,7%, ενώ στα ΕΠΑΛ το ποσοστό επιτυχίας φτάνει στο 32,12%. Σε ό,τι αφορά τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, το πανεπιστήμιο βγήκε ενισχυμένο μιας και στα περισσότερα τμήματα οι βάσεις κυμάνθηκαν ανοδικά, ακολουθώντας ωστόσο το παράδειγμα όλων των πολυτεχνικών σχολών της χώρας. Ιδιαίτερα ενισχυμένο βγαίνει και το ΤΕΙ, ειδικά σε τμήματα μηχανικών της ΣΤΕΦ, αλλά και στο τμήμα ψηφιακών μέσων της Καστοριάς, που καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο.

Ειδικότερα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης μιλώντας στον “Π.Λ.” εξέφρασε σε γενικές γραμμές την  ικανοποίησή του για τις βάσεις, σημειώνοντας ότι κυμάνθηκαν γενικά, ανοδική πορεία, εκτός από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο ακολούθησε τις εθνικές τάσεις και υποχώρησε , όπως συνέβη και στα ανάλογα πολυτεχνικά τμήματα της χώρας. Επίσης, άνοδο σημείωσαν και τα πολυτεχνικά, ακολουθώντας και εδώ τις εθνικές τάσεις, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Τουρλιδάκη, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μέλλον αυτών των παιδιών, και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Τέλος, ο ίδιος σημείωσε πως η άνοδος στο τμήμα Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου, είναι ενθαρρυντική, ενώ κατέληξε λέγοντας πως το πανεπιστήμιο ικανοποιεί το ενδιαφέρον και τις προσδοκίες του κόσμου και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Ασημόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του πως γενικά σημειώθηκε μια καλή άνοδος στις βάσεις στις περισσότερες σχολές στη ΣΤΕΦ. Ενώ στη ΣΔΟ, στις οικονομικές σχολές, υπήρξε αναμενόμενη πτώση σε όλο το πεδίο. Σε μερικά τμήματα υπήρξε  σημαντική άνοδος, πχ στους Μηχανικούς Περιβάλλοντος ανέβηκε σημαντικά η βάση, που παραμένει όμως χαμηλή για τις δυνατότητες του τμήματος, αλλά καλή άνοδος υπήρξε και στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων Καστοριάς, όπου η βάση επανήλθε. Πολύ σημαντικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι  ο βαθμός του πρώτου εισακτέου στα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι αρκετά υψηλός, που σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά επιλέγουν να πάνε στις συγκεκριμένες σχολές, ενώ θα μπορούσαν να πάνε όπου αλλού ήθελαν. Ενδεικτικά, στους μηχανικούς της Καστοριάς ο πρώτος μπήκε με  15.300 μόρια, ενώ στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς της Κοζάνης με 13300 μόρια.

Και οι δύο πρόεδροι των ιδρυμάτων εύχονται στους φοιτητές καλή σταδιοδρομία και καλές σπουδές.

Β.Σ.

 

διαβάστε επίσης:

Οι βάσεις εισαγωγής του 2017 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Ποια τμήματα πέφτουν και ποια έχουν άνοδο

Οι βάσεις εισαγωγής του 2017 στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: Εντυπωσιακή άνοδο σε αρκετά τμήματα!

Οι πρώτοι των πρώτων στο Νομό Κοζάνης: Σαρώνει σε προτιμήσεις η Ιατρική! (ονόματα-σχολές)

Τα ονόματα των επιτυχόντων (90%) για τα Γενικά Λύκεια του Νομού Κοζάνης

Ονόματα επιτυχόντων με το 10% (έτους 2015 και 2016) των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ της Δ.Δ.Ε Κοζάνης

Ονόματα επιτυχόντων με το 10% (έτους 2015 και 2016) των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ της Δ.Δ.Ε Κοζάνης