Το Τοπικό Συμβούλιο Ακρινής συνεδρίασε το Σάββατο για το μέλλον του τόπου. Τέσσερα από τα πέντε μέλη προτείνουν μια ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης για την Ακρινή πάνω στην οποία οι κάτοικοι θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα την έγκριση ή απόρριψη του όποιου σχεδίου. Ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Θεοχάρης Καζαντζίδης μειοψήφισε ζητώντας την εφαρμογή του νόμου, τη μετεγκατάσταση δηλαδή του οικισμού με το τοπικό αίτημα να στηρίζεται από το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και από τους βουλευτές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τρεις από τους τέσσερις συμβούλους και συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος κ. Παύλος Πουτογλίδης, ο Χαράλαμπος Σισμανίδης και ο Χαράλαμπος Πουτογλίδης ήταν μέλη και του προηγούμενου τοπικού συμβουλίου. Τώρα μαζί και με τον Ζώη Μουρατίδη διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία με την πρότασή τους να υπερισχύει. Αντίθετος είναι ο Σύλλογος Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής που εμμένει στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής και την εφαρμογή του νόμου.

Στο σκεπτικό των τεσσάρων συμβούλων όπως αποδεικνύεται και από την κατατεθειμένη πρότασή τους στα πρακτικά , γίνεται σαφές ότι πολλές χρηματοδοτήσεις και ευκαιρίες χάθηκαν στην προοπτική της μετεγκατάστασης. Θα πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση μια εναλλακτική πρόταση που να δίνει προοπτική και να εγγυάται ένα καλύτερο περιβάλλον , καλύτερες συνθήκες ζωής και τη δημιουργία εισοδημάτων, αναφέρουν με κοινή επιστολή .Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως πηγή οπισθοδρόμησης του χωριού το γεγονός ότι χάθηκαν τόσα χρόνια αναμένοντας τη μετεγκατάσταση.

Ο Παύλος Πουτογλίδης μιλώντας στο prlogos σημείωσε ότι στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου με τον πρώην υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο υπουργός δημόσια μπροστά από το ξενοδοχείο Παντελίδης τους είπε: «Γιατί να δώσουμε 130 εκ και όχι 20-30 εκ και να κάνουμε στο χωριό αυτά που ζητάτε;». Μάλιστα στην επιστολή στο ΥΠΕΝ αναφέρεται σαφώς : « Η μετεγκατάσταση της Ακρινής δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στις μέχρι τώρα μετεγκαταστάσεις. Ο τότε υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε το Σεπτέμβριο του 2020 ότι θα δει το θέμα και έκτοτε δεν έχει ανακοινωθεί καμία νεότερη πληροφορία».

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αρραγές μέτωπο για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής με τις απόψεις να διίστανται. Επίσης γίνεται ξεκάθαρο ότι το τοπικό συμβούλιο δεν υπολογίζει καθόλου το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο και απευθύνεται στο ΥΠΕΝ «διευκολύνοντας» την κυβέρνηση. Να ευχηθούμε η εναλλακτική για την Ακρινή να μην είναι κάποιο τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο που θα την κάνει πράσινο χωριό…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η επιστολή στο ΥΠΕΝ