Η Άννα Γκουντή Τριανταφυλλίδου από το Μεσόβουνο μιλάει στο kozani.tv και τον Παναγιώτη Τσιαρτσιανίδη για το ολοκαύτωμα των Ναζί στο χωριό στις 23 Οκτωβρίου 1941. «Πριν έρθουν οι Γερμανοί είμασταν πολύ καλά, είχαμε τις χαρές μας, κάθε βδομάδα είχαμε δύο γάμους.Πηγαίναμε σχολείο με πολλά παιδιά, ήταν ωραία η ζωή μας».

Μετά έγιναν τα γεγονότα, κυκλώσαν οι Γερμανοί το χωριό, δεν βρήκαν όλους τους άντρες στο σπίτι και ζήτησαν  να φύγουν οι πρωταίτιοι. Δεν πήγα σχολείο πολύ, οι χιτλεροφασίστες μας έδιωξαν από τα σπίτια μας, μας έδειξαν τα φτυάρια που θα μας θάψουνε, μας άλλαξαν τη ζωή. Τη δεύτερη φορά που ήρθαν στο χωριό έπιασαν  τον Κούκουλα με όπλο στα χέρια και τον έδεσαν σε μια καρυδιά μπροστά στους γονείς και τον κόσμο και έφυγαν. Μετά από μια βδομάδα ξαναγύρισαν, ο πατέρας μου έσκαβε στα χωράφια, κλείναμε τα φώτα να μην μας βλέπουν ,να μη μας σκοτώσουν νηστικούς.

«Την τρίτη φορά έπιασαν κι άλλους .Πήραμε ο καθένας από ένα παιδί στην αγκαλιά να φύγουμε. Η μάνα μου πήγε να ξημερώσει  με την θεία μου , γιατί ο θείος  ήταν φυλακή, είχαν ρημάξει τα σπίτια, το δικό μας το μαγαζί ήταν ανοιχτό.Πέταξαν τις χειροβομβίδες μέσα στα σπίτια και μας πήγαν  για εκτέλεση.Από κάθε σπίτι έβγαλαν τρεις άντρες, χώρισαν τις ηλικίες, 18 χρονών και πάνω, τους μεγάλους τους βάλανε μπροστά στα κανόνια.Πατέρα έλα να φύγουμε έλεγε ο αδελφός μου.Τότε οι Γερμανοί και οι προδότες  τρεις δάσκαλοι , τους έσπρωξαν όλους και τους εκτελέσαν» όπως ανέφερε.

«Μάνα μη ρωτάτε τίποτα , φέραν από τα Κομνηνά να σκάψουν τρία μνήματα μεγάλα, τους πέταξαν τον έναν πάνω στον άλλον» .Το πρώτο χωριό που έμειναν  ήταν στην Ποντοκώμη, άφηναν μια-δυο οικογένειες σε κάθε χωριό, μέχρι τη Βέροια έφτασαν. «Τυραννιόμασταν στα ξένα χωράφια, μια δεκάρα μας πληρώνανε».

«Ξανάρθαν οι Γερμανοί, εκύκλωσαν το χωριό, άλλους έκαψαν στα σπίτια, άλλοι έφυγαν στο βουνό και τους βρήκαν και τους σκοτώσαν, τη μάνα μου και ένα αδερφάκι μου, 35 άτομα από το χωριό.Την επόμενη μέρα τους θάψανε, την μάνα και τον αδερφό μου». «Να θάψουμε και άλλους, θα τους φάνε τα ζωντανά» είπε ο αδελφός της. Οι Γερμανοί τον έπιασαν όμως  το Γιωρίκα και την ανέβασαν στο τρένο. Έκατσε στην φυλακή.Του πήγαν από το Επταπύργιο στα Γιαννιτσά τους φυλακισμένους, τους χτυπούσαν στις πλάτες.

Γιωρίκα θα είσαι στην ΕΠΟΝ, του είπαν, θα καταταχθώ στον ΕΛΑΣ είπε και τον σκότωσαν καμουφλαρισμένοι. Θα σε κάνω αντάρτισσα της είπαν. «Ήμουν εφεδροελασσίτισα πριν από τα 16. Έχω τον τίτλο του αντάρτη από τα 12, μας υποχρέωσαν, μας σπρώχναν να πάμε στο βουνό».

Άφησαν τα ζώα ελέυθερα , ληστέψαν τα σπίτια, τρεις φορές τα κάψανε, τώρα είναι ελεεινή η ζωή Του Μεσοβούνου, αναφέρει η κα Άννα Γκουντή Τριανταφυλλίδου. «Του Μεσοβούνου βάσανα, του Μεσοβούνου πάθη, αν τα δηλώσω στο χαρτί, θα μαραθούν και τ’άνθη».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πηγή βίντεο και φωτο: kozani.tv