ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

– Τι λέει για την ανακύκλωση στην πόλη η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ελένη Τασοπούλου

O Δήμος Κοζάνης, στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, θα υλοποιήσει σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το διάστημα 6-10Φεβρουαρίου, πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προώθηση της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των βιοαποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, που θα περιλαμβάνει ενημερώσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και μια σειρά άλλων δράσεων .

Για το πρόγραμμα ανακύκλωσης και τους στόχους του μίλησε μεταξύ άλλων στο ράδιολόγος και το Λύσανδρο Ρήγα  η Ελένη Τασοπούλου , αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης. Όπως η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης. Θα περιλαμβάνει ενημερώσεις στα σχολεία του Δήμου, της πόλης αλλά και του συνολικότερου δήμου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε ζητήματα σωστής ανακύκλωσης και διαχείρισης των βιοαποβλήτων. Ήδη ο δήμος έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο ένα πολιτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση βιοαποβλήτων. Αυτό το πρόγραμμα θα έρθει να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια του δήμου, με απώτερο στόχο την κάλυψη των στόχων που βάζει ο εθνικός σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Στόχος του Project, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, είναι  να ευαισθητοποιηθούν κατά κύριο λόγο οι μικρές ηλικίες ώστε να ανακυκλώνουν με σωστό τρόπο και να πείσουν τους γονείς τους να διαχειρίζονται με τον τρόπο που πρέπει, τα οργανικά απόβλητα κουζίνας. “Τα απόβλητα κουζίνας δεν είναι σκουπίδια, είναι ανακυκλώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν  για να λειτουργήσουν ως λίπασμα ή κομποστ. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό στον κάθε μαθητή , στην κάθε οικογένεια”, είπε μεταξύ άλλων η Ελένη Τασοπούλου.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 25 σχολικές μονάδες του δήμου και με την ολοκλήρωσή του θα γίνει μια κεντρική εκδήλωση, καταγράφοντας τα συμπεράσματα.

Σε ό,τι αφορά, το αν γίνεται ήδη στην Κοζάνη η σωστή διαλογή, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος απάντησε πως ναι με γίνεται αλλά το πρόγραμμα θα μπορούσε να δουλέψει και πιο σωστά. “Οι κοζανίτες ξέρουν την ανακύκλωση με τους τέσσερις κάδους εδώ και πάρα πολλά χρόνια , κάτι που υπόλοιπη Ελλάδα τώρα μαθαίνει. Παρόλα αυτά όλο το πρόγραμμα επιδέχεται βελτίωσης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ερωτηθείσα αν υπάρχουν αρκετοί κάδοι ανακύκλωσης στην πόλη, η κ. Τασοπούλου ανέφερε πως  σχεδιάζεται επέκταση του δικτύου ανακύκλωσης αλλά και με τους υφιστάμενους μπορεί να ανέβει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ποσοστό της ανακύκλωσης.

 

Τι θα περιλαμβάνει η ενημερωτική καμπάνια

  • Ενημέρωση, με περιβαλλοντικές παρουσιάσεις, σε περίπου 3.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε περισσότερες από 25 σχολικές μονάδες του Δήμου,
  • Παραγωγή ενημερωτικών φυλλαδίων,
  • Παραγωγή τηλεοπτικού διαφημιστικού μηνύματος για την προβολή της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των ανακυκλώσιμων υλικών και των οργανικών στον καφέ κάδο,
  • Παραγωγή διαδικτυακού παιχνιδιού για την ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή στην ΔσΠ,
  • Συστηματική προβολή των δράσεων και του περιεχομένου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Δήμου Κοζάνης στα τοπικά ΜΜΕ την εβδομάδα 6-10 Φεβρουαρίου 2-17,
  • Κεντρική ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με τοποθετήσεις Δημάρχου, Δημοτικών Αρχών και Τοπικών Φορέων, στις 10 Φεβρουαρίου (19:00) στο Κοβεντάριο.

 

Β.Σ.