ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Την αντίθεσή τους στην πώληση της ΔΕΗ εξέφρασαν οι δήμαρχοι της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση ξεπουλάει τις λιγνιτικές μονάδες και αφήνει πολλά “ανοιχτά” ζητήματα με την τοπική κοινωνία. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το καυτό θέμα των ημερών, με τους δημάρχου να λένε πως η περιοχή πρέπει συντεταγμένα να οδηγηθεί στην επόμενη ημέρα, με σχέδιο και προτάσεις.

Παρασκευή Βρυζίδου: “Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε”
Στις επιπτώσεις που θα έχει για την περιοχή η πώληση της ΔΕΗ αναφέρθηκε και η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και πρώην δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία τόνισε πως η ΠΕΔ στο παρελθόν έχει θέσει μια σειρά ζητημάτων που παραμένουν “ανοιχτά”, όπως η αποκατάσταση εδαφών που μένουν αναξιοποίητα, στο θέμα της τηλεθέρμανσης των πόλεων, στην περιοχή που δεν είναι προετοιμασμένη για τη μεταλιγνιτική περίοδο και για τις πολλές θέσεις εργασίας που δεν θα υπάρξουν πλέον για τους έκτακτους στη ΔΕΗ αλλά και για τους μόνιμους που φαίνεται πλέον θα υπάρξουν απολύσεις, υπό τη μορφή εθελούσιας συνταξιοδότησης, ή πρότασης για σύνταξη και άλλα μεταβατικά στάδια, εις βάρος των εργαζομένων. Το τελευταίο διάστημα ενεργοποιήθηκε το σύνολο των δημάρχων των ενεργειακών δήμων , και η ΠΕΔ αποφάσισε να επικαιροποιήσει τις παλαιότερες αποφάσεις της για τη ΔΕΗ, και να συζητηθεί τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν ακόμη περιθώρια διασφάλισης θέσεων εργασίας μόνιμων και έκτακτων , για τα οικονομικά αδιέξοδα που θα οδηγηθεί η περιοχή, τόνισε η ίδια, λέγοντας ότι κανείς δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται , παρά την αρνητική εξέλιξη. Επίσης, η ίδια αναφέρθηκε και στην ψήφιση του νόμου από τους τοπικούς βουλευτές, ζητώντας τους να καταλάβουν ότι εκπροσωπούν κάτι διαφορετικό από ότι πανελλαδικά, λέγοντας πως είναι πολύ κακό το ότι ψήφισαν το νομοσχέδιο. Επίσης, είπε πως δεν συμμερίζεται την άποψη όσων λένε ότι δεν θα παραδώσουν τα κλειδιά στους ιδιώτες, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή η πώληση δρομολογήθηκε και σήμερα πρέπει να είναι όλοι στις επάλξεις.
Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα άλλο θέμα που αφορά την ΠΕΔ και σχετίζεται με τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για την επιχειρηματικότητα, που διοργάνωσε η ΠΕΔ για τα παιδιά του λυκείου, λέγοντας πως θα ακολουθήσει μια ημερίδα για το ευρύ κοινό με θέματα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά στην Κοζάνη στις 15 Μαΐου στο Κοβεντάρειο και ώρα 10 το πρωί, παρουσία γνωστού εργατολόγου.

Λευτέρης Ιωαννίδης: “Είμαστε σε μια ιστορική φάση μετάβασης”
Ο δήμαρχος Κοζάνης κληθείς να σχολιάσει την ψήφιση του νομοσχεδίου, απάντησε πως ο θέση του Δήμου Κοζάνης ήταν κατά της πώλησης, λέγοντας πως συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των εργαζομένων, κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων: “Ο αγώνας δεν τελειώνει και ευελπιστούμε ότι αυτό στο τέλος δεν θα γίνει. Αλλά ζούμε μια άλλη εποχή για την περιοχή και πρέπει να προσαρμοστούμε. Προτάξαμε το συνολικό μέλλον της περιοχής, γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε μια ιστορική φάση μετάβασης “, τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας να υπάρξει ένα συλλογικό πλαίσιο μετάβασης, επιπλέον οικονομική στήριξη και να προασπιστούν τα δικαιώματα της περιοχής, σε θέματα μετεγκαταστάσεων κ.α.

Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης
Επίσης, ο δήμαρχος Κοζάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρέμβαση του υφυπουργού Μανώλη Φάμελλου, όπου συγκροτείται ένα Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με 20 εκ. ευρώ για τη φετινή χρονιά. Πρόκειται, όπως είπε ο Λευτέρης Ιωαννίδης, για την αποδοχή της πρότασης που έχει γίνει και αφορά πόρους από τα έξοδα ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. “Αναγνωρίζεται αυτό που φωνάζαμε, είμαστε σε φάση ιστορικής αλλαγής”, τόνισε, λέγοντας ωστόσο ότι μένει να διευκρινιστεί αν τα χρήματα αυτά θα αφορούν αποκλειστικά τις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας.
Επίσης, ο δήμαρχος κλήθηκε να σχολιάσει και την αλλαγή στον Τοπικό Πόρο, που αυξάνεται το ποσοστό από 1.2% στο 1.4%, αλλά και τις τροπολογίες Σταθάκη για διασφάλιση τηλεθερμάνσεων και τις εργασιακές προσθήκες, απάντησε πως όταν η περιοχή θα βυθίζεται στην κρίση η αύξηση αυτού δεν θα σημαίνει κάτι. “Τα ποσοστά πρέπει να καλύπτουν την ανάγκη της περιοχής που βοήθησε, στήριξε και στηρίζει την ανάπτυξη του εξηλεκτρισμού “, τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, δεν θέλησε να σχολιάσει τη στάση των βουλευτών για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Γιάννης Βοσκόπουλος: “Ξεπουλιέται η ΔΕΗ”
Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ξεπουλιέται η ΔΕΗ, τόνισε, αρχικά, ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΓΙάννης Βοσκόπουλος , λέγοντας ότι ξεπουλιέται χωρίς να υπάρξει τίμημα, θέτοντας ζήτημα εξασφάλισης των εργαζομένων και των τηλεθερμάνσεων στις περιοχές (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου και κατασκευάζεται το έργο στη Φλώρινα). Ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχουν περιθώρια αντιδράσεων από εδώ και πέρα, λέγοντας πως είναι περιττό να συζητάμε από εδώ και πέρα, από τη στιγμή που η Βουλή αποφασίζει και όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής δεν αντέδρασαν, όπως τόνισε.




Β.Σ.