Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Μακεδονίας τροποποίησε το Σάββατο 25 Μαΐου το βράδυ την απόφαση καθορισμού των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας της Π.Ε.Κοζάνης με την υπόδειξη κατεπείγον εκλογικό . Ο λόγος ήταν τα πολλά προβλήματα σε αρκετές μικρές αίθουσες , τα οποία προέκυψαν από τον καθορισμό των τμημάτων από τους δήμους.

Η αλλαγή αφορά 18 εκλογικά τμήματα , 8 της Κοζάνης , 8 της Εορδαίας και 2 του Βοίου. Αλλαγές υπάρχουν στο 1ο, 2ο ,3ο και 4ο εκλογικό διαμέρισμα της Κοζάνης , τα οποία έχουν χωροθετηθεί στο 6ο, 9ο , 5ο Δημοτικό και το Δημοτικό Χαρισίου Μούκα και στο εκλογικό διαμέρισμα Αγίας Τριάδος στην Εορδαία, στο 1ο και 2ο Ε.Λ. Ευτυχώς δεν αλλάζουν χώρους οι ψηφοφόροι, απλά κάποια τμήματα μετακινούνται σε διπλανά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εφορευτικών και της διαδικασίας .

Ο δικηγορικός σύλλογος και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους μετά την από 04-05-2019 απόφαση της Περιφέρειας περί καθορισμού εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας εκλογικής περιφέρειας Π.Ε. Κοζάνης, αφού σε πολλές των περιπτώσεων στοιβάζονταν τέσσερις κάλπες σε μια αίθουσα. Οι δήμοι Κοζάνης και Εορδαίας δεν ακολούθησαν την εγκύκλιο του υπουργείου για δημιουργία δύο διαφορετικών τμημάτων και έτσι υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες θα μπορούν να αποφευχθούν.
Ευτυχώς οι αρχές έβαλαν τα πράγματα σε τάξη για να θωρακιστεί η διαδικασία με διπλές κάλπες και εφορευτικές σε δύο αίθουσες συνεχόμενες ή διπλανές .Θυμίζουμε τις σαφέστατες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών για δημιουργία δύο τμημάτων α’ και β’ , όπου στο πρώτο θα ψηφίζουμε για ευρωεκλογές και περιφέρεια και στο β για δημοτικές και τοπικές .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αλαλούμ με τα εκλογικά τμήματα σε Δήμο Κοζάνης και Εορδαίας – Ο δικηγορικός σύλλογος αντιδρά για τις τέσσερις κάλπες σε μια αίθουσα, οι δήμοι κωφεύουν