Η υποβάθμιση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης είναι γεγονός. Μέσα  σε ελάχιστο χρονικό διάστημα  αποδεκατίστηκε με  πέντε γιατρούς να φεύγουν μετακινούμενοι σε άλλες δομές είτε να παίρνουν σύνταξη  εν μέσω της πανδημίας.

Ο Σάββας Γιασσάς, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών  πήγε στο  ΕΚΑΒ με την θέση του να παραμένει κενή.Ο πνευμονολόγος Αγάπιος Γαβριηλίδης, πρώην υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, πήγε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κέντρο Υγείας της Πύλης Αξιού στην Θεσσαλονίκη χωρίς να έρθει αντικαταστάτης.Ο Ανέστης  Καρακατσάνης , χειρούργος, επιμελητής Β’ μετατέθηκε στις 27 Απριλίου στο Μποδοσάκειο, ένας εκ των τριών γιατρών που θα στελέχωναν την ΜΕΘ του Μαμάτσειου … Ο Φώτης Ζαρκινός, διευθυντής της  παιδιατρικής Κλινικής συνταξιοδοτήθηκε μέσα στην πανδημία το  Μάρτιο χωρίς να έχει τοποθετηθεί νέος. Τώρα ο Δημήτριος Σίσκας , διευθυντής ακτινολογικού του Μαμάτσειου μετακινήθηκε αρχικά στην Καστοριά και τώρα πάει στο Νοσοκομείο των Γρεβενών χωρίς να έχει προβλεφθεί  αντικαταστάτης.  Και δύο εντατικολόγοιπου προορίζονταν για τη ΜΕΘ του Μαμάτσειουμετακινήθηκαν στο «Μποδοσάκειο» για να λειτουργήσει η εντατική του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας με την πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας να μένει χωρίς ΜΕΘ!

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια απαξίωση του Μαμάτσειου, παρότι πρόκειται για το Νοσοκομείο που δέχεται  το μεγαλύτερο όγκο ασθενών και δεν αποτελεί μαγαζί κανενός. Επίσης είναι  δεδομένη και η πολιτική βούληση των νυν βουλευτών του Νομού Κοζάνης για τον παραγκωνισμό του με τις ευλογίες της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Όταν το Μποδοσάκειο εγκωμιάστηκε από πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης  ως Νοσοκομείο αναφοράς Covid 19 χωρίς να έχει καν πνευμονολόγο, ενώ  για το Νοσοκομείο της Κοζάνης  που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων  δεν έγινε  καν κουβέντα. Μάλιστα το δεύτερο αντί να μεταφέρει τα σοβαρά περιστατικά του στην Πτολεμαΐδα  τα έστελνε όλα στην Θεσσαλονίκη χωρίς καμία αιτιολογία.

Αλλά είναι γνωστό ότι η  Πτολεμαΐδα λειτουργεί σαν οικογένεια, δεν εκθέτει τους γιατρούς της, ούτε τη διοίκηση σε αντίθεση με το Νοσοκομείο της  Κοζάνης . Εδώ ψάχνουμε για λάθη και  οι πρώτοι που θα τα γιγαντώσουν είναι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, οι δημότες, οι συνδικαλιστές του νοσοκομείου, με τον  Ιατρικό Σύλλογο να λειτουργεί αυτόνομα και όχι ενισχυτικά.

Τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας είναι εξίσου απαραίτητα   και είναι τουλάχιστον απαράδεκτη η πρακτική υποβιβασμού του ενός εκ των δύο παρότι περάσαμε μέσα από μια πανδημία αλώβητοι.  Καλό θα ήταν τουλάχιστον να γνωρίζουμε πόσες ακόμα μετακινήσεις γιατρών ετοιμάζονται για να ξέρουμε σε ποια κατηγορία θα παίζουμε, Β´ ή Γ´ Εθνική.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αφαίμαξη του Μαμάτσειου – Έφυγαν τρεις γιατροί και η ΜΕΘ παραμένει όνειρο θερινής νυχτός

 

http://www.prlogos.gr/%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b1%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82/