ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ “ΟΛΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ”
– Συνομιλία του σπουδαίου σκηνοθέτη με μαθητές και φοιτητές

“Όλα στη ζωή είναι δυνατά. Μπορείτε να φτάσετε όπου έχετε όρεξη να φτάσετε. Δεν έχει σημασία ότι καταγόμαστε από μια μικρή χώρα. Οι Έλληνες μπορούν να φτάσουν παντού, σε όλο τον κόσμο. Όλα είναι δυνατά…”. Με τα θερμά αυτά λόγια υποδέχθηκε τη νεολαία της Κοζάνης ο σπουδαίος σκηνοθέτης και εκ τους σημαντικότερους έλληνες πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, ο σπουδαιότερος εκ των ελλήνων διανοούμενων Κώστας Γαβράς, ο οποίος βρέθηκε στην Κοζάνη προσκαλεσμένος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου.

gabras6

Στο πλαίσιο της προβολής της οσκαρικής ταινίας του “Ο αγνοούμενος” από τον σύλλογο, δέχθηκε πρόσκληση να συνομιλήσει με μαθητές, για αυτό και από κοινού με τον περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο, διοργανώθηκε η εκδήλωση – συνομιλία με μαθητές και σπουδαστές, στην κατάμεστη από νεολαία αίθουσα της Στέγης ποντιακού Ελληνισμού.

gabras5

“Πως άφησαν οι πολιτικοί άνδρες μας , το χρέος να φτάσει τόσο πολύ;”
“Δεν ήρθα να μιλήσω, ήρθα να ακούσω τα παιδιά”, είπε στους δημοσιογράφους για την έλευσή του στην Κοζάνη ο Κώστας Γαβράς , λέγοντας πως ήρθε για να μάθει πράγματα, αφού όπως είπε “θέλω να μάθω τι γίνεται στην Ελλάδα, τι νοιώθουν και σκέφτονται οι έλληνες. Για αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος που με καλέσανε και θα ακούσω τι έχουν να μου πουν τα παιδιά”.
Για το έντονο πολιτικό στοιχείο στις ταινίες του και τι βλέπει στην Ελλάδα του σήμερα, αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και πόσο αυτό επηρεάζει τομείς της καθημερινότητας όπως την υγεία και την παιδεία .
Για την άνοδο του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη, σχολίασε πως είναι “βάρβαροι” και πάντα ανεβαίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο , ειδικά εν μέσω δύσκολων καταστάσεων.

gabras2i
Δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για τον ρόλο της οικονομίας, των τραπεζών και των οικονομικών κέντρων που όπως είπε χαρακτηριστικά “σκέφτονται μόνο για τους εαυτούς τους και όχι για τον κόσμο.
Ερωτηθείς για τον κινηματογράφο, δήλωσε πως το σύγχρονο σινεμά είναι η συνέχεια του παλαιότερου και αλλάζει, όπως αλλάζει η κοινωνία. Αλλάζει προς το καλύτερο, είπε χαρακτηριστικά, και σε αυτό συμβάλει η αλλαγή της σε ψηφιακό.
“Η νέα γενιά είναι το μέλλον της Ελλάδας”, είπε χαρακτηριστικά απατώντας σε σχετική ερώτηση του “Π.Λ.”, ευχόμενος τα νέα παιδιά να παραμείνουν στην Ελλάδα και να λάβουν της ελληνικής παιδείας. Επίσης, ανέφερε πως στο εξωτερικό τρέφουν μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και τους έλληνες, για λόγους καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς κυρίως: “μερικές φορές, όμως, η εικόνα που δίνει η Ελλάδα στο εξωτερικό δεν είναι καλή. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πως είναι δυνατόν να φτάσουμε σε τόσο τεράστιο χρέος. Πως άφησαν οι πολιτικοί άνδρες μας , το χρέος να φτάσει τόσο πολύ…”.

gabras3

Ο διάλογος με τα παιδιά…
Οι μαθητές και φοιτητές που έλαβαν το λόγο ζήτησαν την άποψη του σκηνοθέτη για μια σειρά ζητημάτων. Τον ρώτησαν αν θα παρέμενε στην Ελλάδα αν πιστεύει ότι θα έκανε την ίδια καριέρα, αλλά και επί μέρους ζητήματα που άπτονται με τις δυσκολίες που συνάντησε κινηματογραφώντας τις ταινίες του, οι οποίες είχαν έντονο πολιτικό στοιχείο”. Στο επίκεντρο βρέθηκε η γαλλική παιδεία που δέχθηκε ως φοιτητής, η συνεργασία του με Έλληνες και ξένους ηθοποιούς, οι τόποι των γυρισμάτων του και το σκεπτικό του αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων , για τα οποία τα παιδιά ρώτησαν τον κ. Γαβρά.

gabras_kozani
Τον σπουδαίο σκηνοθέτη παγκοσμίου κλάσης προλόγισαν ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Τάσος Γκλούμπος, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Βασίλειος Κωνσταντόπουλος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης κ.α.

Να σημειωθεί πως στις 9.30 το βράδυ στην κάτω αίθουσα του “Ολύμπιον” θα προβληθεί η ταινία του Κώστα Γραβρά “Ο αγνοούμενος”, παρουσία του ιδίου, σε μια εκδήλωση του Φιλοπρόοοδου Συλλόγου.

Β.Σ.