ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ

Σύσκεψη για την πρόοδο των εργασιών στην Πανεπιστημιούπολη Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Πανεπιστήμιο, παρουσία όλων των μηχανικών που ενεπλάκησαν στο έργο και κάνουν μελέτες μετά τα έγκοιλα που εντοπίστηκαν στα θεμέλια της Πανεπιστημιούπολης. Στόχος των ειδικών είναι να βρεθεί η κατάλληλη λύση , τεχνικά, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Στη συνάντηση έδωσαν το “παρών” εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου, της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας , των αναδόχων, των μελετητών και καθηγητών που ανέλαβαν εδαφολογικές μελέτες στην περιοχή όπου κατασκευάζεται η Πανεπιστημιούπολη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αντώνης Τουρλιδάκης, “στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το τεχνικό πρόβλημα με τα έγκοιλα που εντοπίστηκαν στο έδαφος στο επίπεδο θεμελίωσης. Υπάρχει μια διασπορά τέτοιων εγκοίλων, κάτω από τη βάση των κτηρίων, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα . Και ο ανάδοχος και οι τεχνικές υπηρεσίες έκαναν μελέτες για το θέμα, ενώ το Πανεπιστήμιο ανέθεσε στον ειδικό καθηγητή κ. Πιτιλάκη από το ΑΠΘ να αξιολογήσει τα ευρήματα”. Με βάση την τεχνική αναφορά της μελετητικής ομάδας του ΑΠΘ θα βρεθεί η ενδεδειγμένη τεχνική λύση για να προχωρήσει το έργο.

Η αρχική μελέτη έχει αρκετούς συντελεστές ασφαλείας, τόνισε ο Πρύτανης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι σε μερικά σημεία στο υπέδαφος της Πανεπιστημιούπολης υπάρχει έντονη συγκέντρωση αυτών των κοιλοτήτων και εκεί θα απαιτηθούν ειδικές παρεμβάσεις τεχνικής φύσεως για την ενίσχυση της θεμελίωσης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρλιδάκης. “Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις , απλώς είναι θέμα διαχείρισης, κοστολόγησης και πιθανής καθυστέρησης για να ενσωματωθούν στην υπάρχουσα μελέτη”.

Οι όποιες καθυστερήσεις δεν μπορούν στην παρούσα φάση να εκτιμηθούν, ωστόσο όπως είπε ο κ. Τουρλιδάκης, στόχος του Πανεπιστημίου είναι το έργο να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα, ωστόσο η ασφάλεια είναι η κυρίαρχη παράμετρος και το ίδρυμα δεν θα συμβιβαστεί σε λύσεις που είναι γρήγορες αλλά δεν διασφαλίζουν την παράμετρο των εγκαταστάσεων, του προσωπικού και των φοιτητών στο χώρο.

Β.Σ.