ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ 20-21/6 Η 3Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ACCESS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ενημέρωση προς τους δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας για τη διοργάνωση από την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας της 3ης συνάντησης του προγράμματος ACCESS για τους πρόσφυγες, έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του οργάνου της ΠΕΔ, παρουσία των δημάρχων της περιοχής. Η συνάντηση των διακρατικών φορέων του προγράμματος θα γίνει στην περιοχή, στις 20 και 21 Ιουνίου.

Όπως τόνισε σχετικά μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Βοσκόπουλος, η Ελλάδα στην εν λόγω σύμπραξη είναι το Leader partner, ενώ σε αυτή συμμετέχουν επίσης η Ιταλία, Σλοβενία, Γερμανία, Ισπανία και Πολωνία. Προηγήθηκαν, ήδη, ανάλογες επισκέψεις σε Πολωνία και Ιταλία, όπου έγιναν ανάλογες συζητήσεις για το θέμα των προσφύγων. Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη να γίνει 20 και 21/6 στην περιοχή, με τη συμμετοχή εταίρων από τα άλλα κράτη αλλά εκπροσώπων από την Ύπατη Αρμοστεία. “Θα εκφράσουμε τις θέσεις μας και αυτό που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, ως Έλληνες και ως περιοχή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βοσκόπουλος.

Σύμφωνα με την ίδιο, ζητούμενο είναι επίσης, στην παρούσα φάση, να δοθούν από την Ε.Ε. οι επιχορηγήσεις προς τους δήμους – περιοχές που ενεπλάκησαν με το προσφυγικό . Όπως σημείωσε μάλιστα: “Η Κοζάνη και τα Γρεβενά δέχθηκαν πρόσφυγες και υπήρξαν οικονομικά προβλήματα. Άρα πρέπει να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι και να υπάρχει μια ανθρώπινη συμπεριφορά σε αυτούς τους ανθρώπους , που βρίσκονται στην άσχημη κατάσταση”.

Ερωτηθείς αν έχει υπολογιστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι δήμαρχοι για το προσφυγικό, ο κ. Βοσκόπουλος σημείωσε πως το ποσό αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των προσφύγων . Να σημειωθεί πως η εν λόγω συνάντηση των ευρωπαϊκών φορέων ,για το θέμα των προσφύγων, θα γίνει στην Κοζάνη , ενώ θα γίνει και ξενάγηση σε καταλύματα της Δυτικής Μακεδονίας όπου φιλοξενούν πρόσφυγες.



Β.Σ.