“ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ”

– Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης, στο ράδιολόγος

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο συνέδριο για την τέχνη της γούνας, χθες σήμερα και αύριο, την ιστορία και τον πολιτισμό της, που ήρθε να επιβεβαιώσει μια παράδοση αιώνων για την τέχνη της γούνας και του κομματιαστού για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Να σημειωθεί πως το συνέδριο που έγινε το Σάββατο στη Σιάτιστα και την Κυριακή στην Καστοριά, διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας. Με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την χορηγία του Δήμου Καστοριάς και της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης, τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αξιολογηθούν τις επόμενες ημέρες από το πανεπιστήμιο. “Ο πρώτος στόχος μας ήταν να αναδείξουμε ότι η τέχνη της γούνας στην περιοχή Σιάτιστας και Καστοριάς , είναι πριν από τον 19ο αιώνα, κάτι που αποδείχθηκε πανηγυρικά από τα ντοκουμέντα και τις εισηγήσεις των εισηγητών, και από ντοκουμέντα του 16ου αιώνα. Μένει να αποδειχθεί για να δικαιωθεί ο αγώνας που δίνουμε για να εντάξουμε την τέχνη μας στα άυλα πολιτιστικά αγαθά, στο εθνικό ευρετήριο πολιτιστικών προϊόντων, στα προϊόντα με γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι μόνο. Ο επόμενος στόχος είναι η αναγνώριση της τέχνης πανευρωπαϊκά , αλλά και η τέχνη του κομματιαστού στην Ελλάδα, με γεωγραφικό προσδιορισμό τη Σιάτιστα και την Καστοριά “.

Με τον πρώτο στόχο, την απόδειξη ότι η τέχνη της γούνας προϋπήρχε του 19ου αιώνα , επετεύχθη , σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη και πλέον ο πήχης μπαίνει πολύ ψηλά. Μάλιστα στο συνέδριο προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για τη γούνα και το κομματιαστό, κάτι που σύμφωνα με τον περιφερειάρχη αξίζει να προβάλλεται στα σχολεία ιδίως της περιοχής του Βοΐου και Καστοριάς, ώστε να ξέρουν οι νέοι πως μεγαλούργησαν και τι είχε ο τόπος σαν μοναδικό προϊόν.

Ο κ. Κοσμίδης έμεινε ικανοποιημένος τόσο από τις εισηγήσεις, όσο και από τις εργασίες του συνεδρίου , λέγοντας πως όλο το υλικό θα ανέβει στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Γούνας και όποιοι θέλουν θα δουν το υλικό.

Επίσης, ένα χρήσιμο συμπέρασμα για τη γούνα είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξή της. Στόχος είναι η στήριξη του προϊόντος μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, για αυτό και ζητούμενο είναι η αναγνώριση του προϊόντος πανευρωπαϊκά, με γεωγραφική προέλευση τη Σιάτιστα και Καστοριά. “Η τέχνη της γούνας και η δουλειά του κομματιαστού πάει προς εξάλειψη , για αυτό πρέπει να κοιτάξουμε το αύριο. To αύριο, είναι η συνέχιση της μη εξάλειψης της τέχνης του κομματιαστού στην περιοχή μας. Όπως το Σουφλί έχει την μεταξουργία και τον ενέταξαν σαν κλάδο , το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς”, κατέληξε ο ίδιος.
Απομένει ένας συντονισμός δυνάμεων από την Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, το κράτος και την ομοσπονδία Γούνας, που θα συνεχίζει να καταθέτει προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο αναγκαίος και απαραίτητος στόχος, κατέληξε ο κ. Κοσμίδης.

Οι επόμενες κινήσεις είναι πολύ σημαντικές , ώστε το πρώτο βήμα να είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και το δεύτερο να είναι το Ευρωκοινοβούλιο. “Η γούνα είναι το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν μας. Δεν υπάρχει περιοχή στον κόσμο που να μην έχει ταξιδέψει η Γούνα Σιάτιστας και Καστοριάς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και εμείς είμαστε εκεί για να το αναδεικνύουμε κάθε μέρα και πιο πολύ”, κατέληξε.

Β.Σ.