Στο Μικτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη συνεχίστηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου η δίκη για την έφεση που ασκήθηκε από τους γονείς του αδικοχαμένου Κωστή Πολύζου, του Χρήστου Ντιό και της Δέσποινας Κουτσέγκου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Οι αστυνομικοί

Μάρτυρες ήταν αστυνομικοί που συμμετείχαν σε έρευνες για την εξεύρεση του Κωστή, αλλά και αργότερα στον εντοπισμό του πτώματος. Δεν δηλώθηκε ποτέ ότι υπήρχε το εν λόγω κτήμα που βρέθηκε το πτώμα, τόνιζαν όλοι. Αναφέρθηκαν μάλιστα στις έρευνες της αστυνομίας στις 25 Φεβρουαρίου του 2011 στον ποταμό Αλιάκμονα με παρόντα το Χρήστο Ντιο, 1 μόλις χμ από τον τόπο που βρέθηκε η σωρός χωρίς ο πατριός να τους δώσει καμία πληροφορία. Μάλιστα τους αποπροσανατόλιζε δίνοντας ακριβώς αντίθετες πληροφορίες όπως να τον αναζητήσουν σε Μικρόκαστρο, Πελεκάνο.

Μετά από έκθεση διαπιστώθηκε ότι ακόμα και ο υπολογιστής του Κωστή Πολύζου είχε χρησιμοποιηθεί από τις 2:15-4:56 το ίδιο βράδυ, παρότι η μητέρα του είχε δηλώσει αρνητική για κάτι τέτοιο. Αναφέρθηκε η προσπάθεια των γονέων να μπουν σε ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μετά την εξαφάνιση του παιδιού τους στο όνομα του χαμένου τότε Κωστή, το ΚΕΠ όμως δεν τους έδωσε το πράσινο φως.

Άλλος αστυνόμος ανέφερε ότι περιέργως η μητέρα του δήλωσε την εξαφάνισή του μετά από 24 ώρες, δεν ήταν στενοχωρημένη ούτε έδινε πληροφορίες που θα βοηθούσαν στον εντοπισμό του με τις υπηρεσιακές ενέργειες να ξεκινούν μετά την δήλωση εξαφάνισης, αφού παρήλθαν δύο 48ωρα.

Ο κατηγορούμενος Χρήστος Ντιός επεσήμανε ότι το Σάββατο της 18ης Φεβρουαρίου του 2011 ο πατέρας του είχε πάει στο τμήμα να δηλώσει την εξαφάνιση, αλλά έπρεπε να παρέλθουν δύο 48ωρα. Επίσης τόνισε ότι δεν ήταν παρόν στις έρευνες, αλλά στο σπίτι και για αυτό υπάρχουν μαρτυρίες. Πουθενά δεν αναφέρεται στις καταθέσεις ότι ο Χρηστός Ντιός ρωτήθηκε για τα κτήματά του και δεν δήλωσε το εν λόγω τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Λύτρας.

Ο κυνηγός

Ο κυνηγός από τις Κυδωνιές Γρεβενών που βρήκε το πτώμα αναζητώντας αγριογούρουνα το Σεπτέμβριο του 2011 είδε ένα μακάβριο θέαμα με το πτώμα μισοφαγωμένο από άγρια ζώα θαμμένο ούτε 20 πόντους. Δεν ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία αλλά μετά και την εκπομπή της Νικολούλη είδε το παιδί στον ύπνο του και ενημέρωσε τις αρχές. Η είσοδος στον χώρο ήταν φραγμένη αγκαθωτά και η εικόνα που αντίκρισε μετά από δύο μέρες ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Αναφορά έκανε και στα λάδια που είδε έξω από την αποθήκη, αλλά και στην ανέκφραστη μάνα. «Ούτε ένα εικονοστάσι δεν έφτιαξαν» είπε.

Μάρτυρας ήταν επίσης συνάδελφος του Χρήστου Ντιό, ο οποίος και ανάφερε ότι η Δέσποινα Κουτσέγκου το Σάββατου το πρωί αναζητούσε τον άντρα της στο τηλέφωνο. Μηχανικός από την Κοζάνη που αγόρασε το αυτοκίνητο του Χρήστου Ντιό ανέφερε ότι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

Τα αδέλφια του πατέρα του Κωστή

Ο αδερφός του πατέρα του άτυχου νέου τόνισε ότι ο Κωστής ήταν ένα μελαγχολικό παιδί και μετά την πώληση του πατρικού του σπιτιού χάθηκε η επικοινωνία τους. Αρνήθηκε μάλιστα ότι θα έδινε τα διπλά χρήματα για την αγορά του σπιτιού. Η αδελφή του Γιώργου Πολύζου εξέφρασε την απορία της για τα κτήματα που πωλήθηκαν εκείνο το διάστημα, διερωτώμενη πού πήγε τόσο χρήμα.

Ο αδελφός του Κωστή

Ο αδελφός του Κωστή, τόνισε ότι εκείνο το βράδυ πήγε για μπάνιο και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε νερό. Βγαίνοντας έξω να δει τι συμβαίνει στην βάνα άκουσε τον αδελφό του τον Κωστή να γελάει και μια μηχανή αυτοκινήτου. «Θα πάω για 10 λεπτά στο Σπύρο και θα ξαναγυρίσω» θυμάται να ειπώθηκε. Από κει και πέρα έγινε ό,τι έγινε. Η οικογένειά του ήταν φυσιολογική, αγαπημένη. Ίσως να συνέβη κάποιο ατύχημα είπε με φίλο του ως εκδοχή. «Ο αδερφός μου ήταν πάνω από όλα, ούτε τη μάνα μου βάζω πάνω, ούτε τον πατέρα μου. Είναι γελοίο να τον σκότωνε για τα δάνεια, όλα γίνονταν κατόπιν συνεννόησης. Όλα αυτά είναι μια αδικία και ο πραγματικός δολοφόνος βρίσκεται έξω».

Η μάνα και η αδελφή του κατηγορούμενου

Η μάνα του Χρήστου Ντιό μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Κωστή, δεν ήταν απλά πατριός ο γιος της όπως είπε. Τα ίδια ανάφερε και η αδελφή του κατηγορουμένου, η οποία τόνισε ότι το σπίτι δεν έχει μόνωση όποτε θα άκουγε τα πάντα αν συνέβαινε κάτι. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κατάθεση του γαμπρού του, ο οποίος εκείνη την ημέρα άκουγε τους μικρούς να παίζουν.

Αποστόλης Λύτρας: Ο αδελφός του Κωστή τον είδε να βγαίνει από το σπίτι και δεν τον ξαναείδε

Ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων Αποστόλης Λύτρας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ανέφερε ότι οι εντολείς του δεν έχουν σχέση με το έγκλημα. Η σημαντικότερη μαρτυρία ήταν του αδελφού του Κωστή, ο οποίος είδε τον αδερφό του να βγαίνει από το σπίτι και έκτοτε δεν τον ξαναείδε, όπως ανέφερε. Και η αδερφή του πατριού και η μητέρα του ήταν επίσης κατηγορηματικοί ότι δεν άκουσαν το παραμικρό μέσα σε μια άκρως κατοικημένη περιοχή. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομικό κίνητρο» συνέχισε ο κ. Λύτρας κάτι το οποίο έχει δεχτεί το δικαστήριο και προκύπτει στις καταθέσεις όταν μάλιστα εγγυητές των δανείων ήταν οι γονείς. «Δεν έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά του παιδιού τους, οπότε έχουν αναλάβει τα χρέη» δήλωσε. Λόγος έγινε και για την αναφορά του Σπύρου Καλαμπούκα ότι πιθανόν να έγινε ατύχημα στο σπίτι, κάτι το οποίο όμως αρνούνται οι γονείς και ο αδελφός του Κωστή.

Το χρονικό

Ο Κωστής Πολύζος 23 χρόνων, χάθηκε το βράδυ της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2011 από το σπίτι του στη Σιάτιστα. Βρέθηκε οκτώ μήνες μετά νεκρός στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 στο κτήμα του πατριού του, στο σημείο Πασά Γεφύρι, στα σύνορα των νομών Κοζάνης-Γρεβενών, από κυνηγό της περιοχής.

Η δίκη συνεχίζεται στις 25 Φεβρουαρίου.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αναβιώνει η υπόθεση Κωστή Πολύζου στα δικαστήρια της Κοζάνης – Υπήρχε οικονομικό κίνητρο, υπήρχε ο χρόνος για τον πατριό να φτάσει Σιάτιστα;

Αθώοι δηλώνουν μητέρα και πατριός του Κωστή Πολύζου – Οι  Τι είπαν οι μάρτυρες κατά την εκδίκαση της έφεσης