Ένα εργαστηριακό συγκρότημα με δύο κλιβάνους, ο ένας εκ των οποίων διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, της βυζαντινής περιόδου και ένα οίκημα της ελληνιστικής εποχής του χαλκού ( 1600 – 1100 π.Χ.) ανακαλύφθηκαν ενώ γινόταν εργασίες για την κατασκευή του έργου « Αιολικό Πάρκο Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο».

Ευρήματα αρκετά σημαντικά ∙ μιας και στην περίπτωση του κλιβάνου που βρίσκεται στον Ανθότοπο είναι ο μόνος που βρέθηκε στο Ν. Κοζάνης, αλλά και γιατί διατηρεί την εσχάρα (δάπεδο που τοποθετούνταν τα αγγεία προκειμένου να ψηθούν). Από την άλλη το οίκημα που ανακαλύφθηκε στην Ποντοκώμη με τα εφτά πιθάρια στον εξωτερικό χώρο και την μία ταφή δίνει πληροφορίες για το πώς ήταν οργανωμένη η κοινωνία της εποχής εκείνης. Πρόκειται για δείγμα οικογενειακών οικισμών που κατασκευάζονταν από ευτελή υλικά και δεν έμοιαζαν σε τίποτα με τα εντυπωσιακά μέγαρα των Μυκηναίων της Νοτίου Ελλάδας. Ένας άλλος οικισμός έχει βρεθέι στην περιοχή στο Νοτίο Πεδίο που λόγω της επέκτασης του ορυχείο είναι δύσκολο να διατηρηθεί, σε αντίθεση με το συγκεκριμένο οικισμό.

Αναφορικά με δυνατότητα επισκεψιμότητας των δύο χώρων, διαθέσιμος για το κοινό θα είναι το εργαστηριακό συγκρότημα στον Ανθότοπο. Μάλιστα έχει εξασφαλιστεί η διατήρηση του με την κατασκευή ενός στεγάστρου. Το στέγαστρο έχει αναλάβει να φτιάξει η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή του αιολικού πάρκου. Δύσκολο να είναι ανοιχτό στο κοινό και το οίκημα, κατά την κα Αρετή Χονδρογιάννη, προισταμένη του ΕΦΑ Κοζάνης ∙ θα υπάρχουν όμως πινακίδες με πληροφορίες, σχέδια και φωτογραφίες τεκμηρίωσης.

Φ.Μ.