“Θα κάνω προσπάθεια να βγει ο χάρτης από το περιφερειακό χωροταξικό”
Για την επιδότηση του εξοπλισμού φυσικού αερίου ρωτήθηκε ο περιφερειάρχης στο περιφερειακό συμβούλιο. Όπως είπε “δεν αφορά το περιφερειακό επιχειρησιακό μας πρόγραμμα. Θεωρείται έμμεση κρατική ενίσχυση. Πρέπει να βρεθούν τα 33 εκ για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες”.
Για την καύση σκουπιδιών στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης απάντησε ότι “προσπαθούμε να απαλείψουμε την πρόβλεψη που υπάρχει για έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα”. Ήδη ο κ. Σκυλακάκης του είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να απαλειφθεί ούτε ο κ. Γραφάκος. Στη ΔΕΗ του είπαν ότι δεν το γνωρίζουν. Στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπεται η δημιουργία δικτύου μονάδων για την ενεργειακή επεξεργασία. Στο Περιφερειακό Σχέδιο δεν προβλέπεται. Στο μεσοδιάστημα συντάχθηκε μια ακόμα μελέτη για 6 μονάδες θερμικής αξιοποίησης των απορριμμάτων όπως είπε. “Εμείς διαφωνούμε κάθετα. Δε θέλουμε να γίνουμε ο σκουπιδότοπος της χώρας. Εφόσον έρθει το ΕΣΔΑ για διαβούλευση θα τοποθετηθούμε ανάλογα”.
Για το όχι σε όλα σε θέματα των ΑΠΕ ανέφερε από τον Ιούλιο του 2021 υποβλήθηκαν και γνωμοδοτήθηκαν αρνητικά 277 μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θετικά 9 μελέτες. Από τις 277 εκδόθηκαν ήδη 200 αποφάσεις και αναμένονται και οι υπόλοιπες.
Ενημερώνοντας το σώμα ζήτησε να απαλειφθεί και η πρόβλεψη για πλωτά στις τεχνητές λίμνες στη Δυτική Μακεδονία. Πρότεινε και ρύθμιση για καταβολή τέλους διέλευσης βαρέων οχημάτων κατά την κατασκευή έργα ΑΠΕ. Στη συνέχεια είπε όταν κάποιος θέλει να κάνει φωτοβολταϊκό δεσμεύει τη γη για πολλά χρόνια και οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν. Επίσης ότι στην παραλίμνια περιοχή Πολυφύτου – Ιλαρίωνα – Βεγορίτιδα δεν μπορεί να παραχωρηθεί έκταση για επένδυση σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Και τα δυο αυτά πρέπει να αλλάξουν.
Για το περιφερειακό χωροταξικό είπε ότι “θα κάνω προσπάθεια να βγει ο χάρτης από το παράρτημα και να δώσουμε τη δυνατότητα να γίνει διαβούλευση στο αναπτυξιακό σκέλος , αλλιώς θα γίνει προσφυγή. Φαίνεται ότι το υπουργείο προσανατολίζεται να στείλει μια επιστολή που να δείξει τη μη σημασία αυτού του χάρτη”.
Ιωάννα Παπαδημητρίου


















