H μεταβίβαση 10.119 ακίνητων κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) , συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ μετά από αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή του Υπερταμείου δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός καμιά γωνιά της Ελλάδος ούτε την Κοζάνη. Αυτή είναι μια δέσμευση του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υποθηκεύει δημόσια περιουσία χωρίς ανταλλάγματα ως εγγύηση για το χρέος.
Στο πολυνομοσχέδιο οι ειδικές διατάξεις σχετικά με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. αναφέρουν ότι «η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε σύμφωνα με το ν. 2636/1998, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε χωρίς αντάλλαγμα».
Η αξιοποίηση και κυριότητα αυτών βρίσκεται τώρα στα χέρια της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., θυγατρικής του Υπερταμείου , η οποία αξιοποιεί και διαχειρίζεται χάριν του δημοσίου συμφέροντος τα παραπάνω ακίνητα. Να αναφέρουμε ότι τα ακίνητα ανήκαν στο Υπουργείο Οικονομικών πριν εκχωρηθούν στο υπερταμείο, δηλαδή υποθηκευτούν ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα.
Τα 8 ακίνητα της Κοζάνης που υποθηκεύονται
Μεταξύ αυτών των ακινήτων ο Πάρις Κουκουλόπουλος εντόπισε στη μακρά λίστα των 10.119 ακινήτων , τα 8 στα όρια του Δήμου Κοζάνης που δεσμεύονται και ανάμεσα σε αυτά είναι το Διοικητήριο, το Δικαστικό Μέγαρο και το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό ίδρυμα!!!Μαζί με αυτά εκχωρούνται όπως ανέφερε ο Πάρις Κουκουλόπουλος στον «Πρωινό Λόγο» 35 στρέμματα αποθήκες καυσίμων αεροπορίας στην Κοζάνη, το αγροτικό κτηνιατρείο Κοζάνης περίπου 1 στρέμματος δίπλα στο στρατόπεδο, 1, 5 στρέμμα στο τέρμα της οδού Αριστοτέλους στην περιοχή της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου. Τώρα το πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον μόνο η εν λόγω κυβέρνηση ξέρει χωρίς φυσικά να υπολογίζει τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών και όχι μόνο.
Για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας ερήμην των δημοτικών αρχών ο Πάρις Κουκουλόπουλος έγραψε το παρακάτω άρθρο:

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΣΙΠΡΑ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
Η συλλήβδην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους είναι αναμφίβολα η πιο μαύρη σελίδα στη διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.
Ο απόλυτος έλεγχος του Υπερταμείου από τους δανειστές και η διάρκεια της εκχώρησης , 99 χρόνια, δεν επιδέχονται ωραιοποιήσεις.
Η κυβέρνηση ως άλλη στρουθοκάμηλος κάτι ψελλίζει περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αποσιωπώντας τον αποικιακό χαρακτήρα του πλαισίου που υπέγραψε.
Καθώς μάλιστα τη σχετική δημοσιότητα μέχρι σήμερα έχουν μονοπωλήσει οι 15 ΔΕΚΟ που περιήλθαν στο Υπερταμείο, αρκετοί θεωρούν ότι πρόκειται για κάποιες αποκρατικοποιήσεις.
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική :
-Το μνημόνιο Τσίπρα δεσμεύει δημόσια περιουσία ύψους 50 δις ευρω, στο μεγαλύτερο μέρος για την απομείωση του χρέους.
-Για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν αρκούν οι ιδιωτικοποιήσεις γι αυτό και υιοθετείται κατά κόρον στη συμφωνία η έννοια της ρευστοποίησης ,με την επιλογή μάλιστα των προς ρευστοποίηση στη διακριτική ευχέρεια του ESM.
-Ακριβώς γι αυτό και το παντοδύναμο Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου ,μεταξύ άλλων ορίζει και το Διοικητικό Συμβούλιο, προοδρεύεται από εκπρόσωπο των δανειστών.
Μια μικρή γεύση της νέας πραγματικότητας πήραμε με την αποεπένδυση της ΔΕΗ.
Το market test έγινε από την ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ελέγχει ασφυκτικά και όλη τη διαδικασία πώλησης.
Καμία αναφορά σε ελάχιστο τίμημα, καμία υποχρέωση ενημέρωσης της Βουλής, καμία δέσμευση για επενδύσεις δεν υπάρχει στο σχετικό νόμο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρά μόνο η διασφάλιση της πώλησης με την τελική κρίση στα χέρια της Κομισιόν.
Με δυο λόγια πρόκειται για πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων που δεν αρμόζει σε κυρίαρχη χώρα και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό.
Οι συνέπειες του μνημονίου Τσίπρα, που κατά τα άλλα έληξε, τώρα αρχίζουν και διαπερνούν όλη την επικράτεια με την εκχώρηση στο Υπερταμείο 10.119 ακινήτων ερήμην των τοπικών αρχών.
Διατρέχοντας τον πίνακα των παραχωρούμενων ακινήτων με ευκολία εντόπισα τα 8 στα όρια του Δήμου Κοζάνης όπου διετέλεσα Δήμαρχος και ανάμεσα σε αυτά το Διοικητήριο, το Δικαστικό Μέγαρο και το Γκέρτσειο Εκκλησιαστικό ίδρυμα.
Πρόκειται για κτίρια σε πλήρη χρήση και το εύλογο ερώτημα είναι τι είδους αξιοποίηση σχεδιάζει το Υπερταμείο, μήπως τη ρευστοποίηση τους;
Δικαιολογίες συριζαίικου τύπου “αν υπάρχουν λάθη θα διορθωθούν….” δεν έχουν θέση στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί επί ένα χρόνο τα εξέταζαν πριν τα επιλέξουν.
Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι συγκεκριμένα:
-Ποια είναι τα 10.119 ακίνητα και πόσα άλλα βρίσκονται στο δρόμο για το υπερταμείο;
-Σε ποια οικονομική λογική ανταποκρίνεται η πώληση κτιρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα;
-Τι είδους αξιοποίηση μπορεί να γίνει σε πάρκα, άλση, πλατείες και εν γένει κοινόχρηστους χώρους;
-Με ποιο σκεπτικό το Δημόσιο αποποιείται την κυριότητα κτιρίων-συμβόλων της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς;
-Γιατί όλη η διαδικασία έγινε στα μουλωχτά και τι άλλο έχει συμφωνήσει με τους δανειστές η κυβέρνηση και το κρύβει;
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί όλα συνηθίζει να τα φορτώνει στους προηγούμενους γενικά και αόριστα.
Να όμως που οι προηγούμενοι ποτέ δεν ενέδωσαν στο αίτημα των δανειστών για εκποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ ,απαίτηση που διατυπώθηκε πρώτη φορά δημόσια το 2011 από το μέλος της τότε τρόικας κ Ντε Ρουζ ο οποίος στη συνέχεια αντικαταστάθηκε ακριβώς γι αυτό το λόγο.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ακραίο κύκλοι των δανειστών βρήκαν στο πρόσωπο του Τσίπρα τον άνθρωπο τους και γι αυτό τόσο συχνά τον επαινούν.
Όσους επαίνους κι αν πάρει , όσες γραβάτες κι αν φορέσει ,όσα διαγγέλματα Ιθάκης κι αν κάνει ο κ Τσίπρας η πραγματικότητα δεν αλλάζει.
Η εκχώρηση της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας για ορισμένο χρόνο με το πρώτο μνημόνιο ωχριά μπροστά στην παράδοση κρίσιμου μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας για τρεις γενιές με το μνημόνιο Τσίπρα.
Επιμύθιο δεν υπάρχει παρά μόνο 3 λέξεις, να φύγουν τώρα!
Ιωάννα Παπαδημητρίου


















