Ενδιαφέρον είχε ο απολογισμός της δημοτικής αρχής στα θέματα του πολιτισμού. Η πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού Ελπίδα Κουϊμτζίδου αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας. «Δεν υπήρχαν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του δήμου .Προσπάθησαν να συντονίσω τις δράσεις των φορέων πολιτισμού». Ιδιαίτερη απήχηση είχαν σύμφωνα με τα όσα ανέφερε οι εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα, ενώ στην αποκριά έγινε το παραδοσιακό κιχί που προβλήθηκε σε όλα τα κανάλια .Λόγο έκανε για τις κινηματογραφικές ταινίες που προβλήθηκαν από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη , κάτι που έπαιξε στα μεγάλα κανάλια ,όπως πάλι ανέφερε.
Ο Νίκος Κέφαλος , πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης μίλησε για τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό το 2021 που εστιάστηκε από την πανδημία, αλλά και την προσέλκυση επαγγελματιών με έμφαση στο καλλιτεχνικό δυναμικό της Κοζάνης. Δόθηκε σημασία στην εκπαίδευση. Τον Ιούνιο του 2021 έγινε η πρώτη παράσταση και ακολούθησαν τρία έργα στην κεντρική σκηνή. « Για πρώτη φορά το ΔΗΠΕΘΕ δημιούργησε τέσσερις διαδικτυακές παραγωγές. Η αποκριάτικη παράσταση Δεν το zoom στο κοζανίτκο ιδίωμα είχε 144.000 τηλεθεάσεις». Αναφέρθηκε στο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θέατρου με συμμετοχή έξι ομάδων, τα διαδικτυακά σεμινάρια και ημερίδα. Τρεις μεγάλες παραγωγές έγιναν για τα 200 χρόνια από την επανάσταση. «Το ΔΗΠΕΘΕ πέτυχε την ένταξή του στο πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη με το ποσό 424.000 για υλικοτεχνική υποστήριξη» .Ζήτησε από το παρόν συμβούλιο να αποφασίσει το σχεδιασμό μελέτης μιας νέας αίθουσα γιατί «όσες παρεμβάσεις και να γίνουν , δεν θα έχουμε μια σύγχρονη θεατρική σκηνή .Το ΔΗΠΕΘΕ απασχόλησε 72 καλλιτέχνες επαγγελματίες : 1 συγγραφέας , 13 ηθοποιοί, 3 θεατρολόγοι, 2 μουσικοί, 1 σκηνογράφος, 1 φωτιστής, 4 ζωγράφοι ήταν από το ντόπιο δυναμικό. «Συγκαταλέγεται στα πλέον δραστήρια ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και δεν δημιούργησε χρέη».
Οι δράσεις επηρεάστηκαν από την πανδημία, οι αποκριές έγιναν διαδικτυακά και επηρέασαν αρνητικά την οικονομία του τόπου πρόσθεσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ κ. Ζήσης Μάρας . «Παρά τις αντιξοότητες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της β φάσης ολοκλήρωσης της καταγραφής στων δρωμένων στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά .Η υποβολή φακέλων για την εγγραφή των δρώμενων των Λαζαρίνων και φανών στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα».
Ο Βασίλης Παπαποστόλου, τέως πρόεδρος της Βιβλιοθήκης μίλησε για τη συνέχεια από τον κ. Μυροφορίδη. «Το κορυφαίο είναι ένα ΕΣΠΑ που πήραμε μέσα σε20 μέρες γύρω στις 600.000 ευρώ με τις γνωριμίες μας για να βοηθήσουμε την βιβλιοθήκη .Έγινε η ψηφιακή υπογραφή για όλους τους υπαλλήλους, αναβαθμίσαμε τις ταχύτητες στο ίντερνετ , η ακουστική βιβλιοθήκη ίσως το καλύτερο επίτευγμα σε συνεργασία με το σύλλογο με προβλήματα όρασης .Οι χορηγίες είναι ένα μεγάλο κομμάτι που δεν το πετύχαμε για να κινείται αυτόνομα». Δεν παρέλειψε να αναφέρει το κομμάτι με τους υπαλλήλους και τις δίκες που ακολούθησαν με θετική έκβαση,
Ιωάννα Παπαδημητρίου


















