Ξεκαθάρισε χθες (6/9/18 στην Θες/νίκη) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή του εν όψει της 83ΗςΔΕΘ με τους κοινωνικούς εταίρους ( ΣΕΒ – ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ – ΣΕΤΕ) ότι ο δεύτερος πυ-λώνας ασφάλισης θα είναι ιδιωτικός, με την μορφή ενός προσωπικού κουμπαρά, χωρίς δηλ. τη συμμετοχή του εργοδότη. Επομένως δεν μιλάει πλέον για τρεις (3) πυλώνες ασφάλισης. Με απλά λόγια καταργεί την σημερινή επικουρική ασφάλιση.
Να υποθέσουμε ότι κάποιοι ιδιώτες όπως ο Φλώρος(με 265 εκ. ΕΥΡΩ υπεξαίρε-ση),Λαυρέντης (με 600 εκ. ΕΥΡΩ υπεξαίρεση), μαζί με τον κ Ψωμιάδη της ασφαλιστικής «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» θα δημιουργήσουν τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισής μας; Σ’ αυτούς μας λέτε κ Μητσο-τάκη να εμπιστευτούμε τον «προσωπικό μας κουμπαρά»; Με την εγγύηση του κράτους απαντάτε. Εμπιστοσύνη σε ποιους: Σ’ εσάς που δεν αναγνωρίζεται τα κρατικά ομόλογα; Πολύ δύσκολο να σας εμπιστευτούμε!
Επιπλέον ο Κυριάκος θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές από 20% σε 15%. Τι σημαίνει αυτό: Πολύ απλά μείον στον ετήσιο προϋπολογισμό (έσοδα) του ΕΦΚΑ κατά 2 δισ. Ευρω. Από πού θα καλυφθούν; Δεν μας το λέει ξεκάθαρα. Είναι εύκολο όμως να το υποθέσουμε:
-Τον πρώτο χρόνο με τα αποθέματα του επικουρικού ταμείου ασφάλισης (παραλείπει τον πυλώνα). Και μετά;
-Μετά θα επικαλεσθεί τον «κόφτη» του Τσίπρα και θα πάει ξανά στην προσφιλή του περικοπή συ-ντάξεων και όλα μέλη- γάλα για του λίγους εκλεκτούς και τραγικά γι’εμάς τους πολλούς.
Για πολλά μπορείς να κατηγορήσεις τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ όχι όμως και για την ειλι-κρίνειά του. Πιο καθαρά δεν μπορεί να μας το πει. Σε ξέρουμε από τα προηγούμενά σου και σε πι-στεύουμε ….
ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΟΦΤΣΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον ΑΛΦΑ” και τη συ-νάντησή του με του “παραγωγικούς” φορείς.
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΘΕΣ:
«Το ασφαλιστικό σύστημα μετά την αντιμεταρρύθμιση Κατρούγκαλουδενεξασφαλίζει τη βιωσιμό-τητα του συστήματος. Εισηγούμαστε, λοιπόν, τηνανάγκη ο δεύτερος πυλώνας του Ασφαλιστικού να πάρει τη μορφή ενός προσωπικού κουμπαρά» τόνισε κατά τη συνάντησή του στα γραφεία της Ν.Δ. με κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), εν όψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχειπρόβλημα αξιοπιστίας, αλλά το προσωπικό πρόβλημα αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα δεν θα πρέπει να γίνει πρόβλημα της χώρας».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ “ΑΛΦΑ”
Κ. Μητσοτάκης:
«Θα σας πω τώρα. Καταρχάς έχω μιλήσει για την ανάγκη να έχουμε ένακαινούργιο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Αυτό μπορεί να ακούγεταισχετικά περίπλοκο για τους τηλεθεατές μας, να το εξηγήσω με απλάλόγια.
Ποιο είναι το πρόβλημα, το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλουπέραν των μειώσεων των συντάξεων και του επανυπολογισμού; Είναι ένασύστημα το οποίο τελικά τιμωρεί την εργασία και είναι πάρα πολύ άδικο,κυρίως για αυτούς οι οποίοι δουλεύουν περισσότερα χρόνια. Θααλλάξουμε, λοιπόν, την ανταποδοτικότητα του συστήματος: εάν δουλεύειςπερισσότερο θα παίρνεις περισ-σότερα πίσω. Αν δουλεύεις λιγότερο θαπαίρνεις λιγότερα πίσω. Είναι δίκαιο αυτό, και πιστεύω ότι είναι μίαβασική στρέβλωση στον ίδιο τον νόμο Κατρούγκαλου. Θα θεσμοθετήσουμεαυτό το οποίο αποκαλούμε κεφαλαιοποιητικό δεύτερο κανόνα. Να τοεξηγήσω πάλι με απλά λόγια: Επικουρική σύνταξη. Για όλους τους νέουςοι οποίοι μπαίνουν τώρα στο σύστημα, ένας ιδιωτικός αποταμιευτι-κόςκουμπαράς τον οποίον δεν θα το διαχειρίζεται υποχρεωτικά το κράτος θαλειτουργεί καλύτερα. Θα μπορούν να τον διαχειρίζονται και οιιδιωτικές εταιρείες, πάντα με την εποπτεία του κράτους και μεαυστηρούς κανόνες, ώστε ο νέος ο οποίος σήμερα μας ακούει και ο οποίοςδεν πιστεύει πραγματικά, κ. Σρόιτερ, ότι δεν θα πάρει σύνταξη, ναγνωρίζει τουλάχιστον ότι, ως προς το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης,έχει ένα δικό του ατομικό κουμπαρά, τον βλέπει κάθε μήνα, τον βλέπεινα τοκίζεται και γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα είναι δικά του».Δημοσιογράφος:Πριν πάτε στο τρίτο, μία διευκρίνιση σε αυτό γιατί φαντάζομαι ότιενδιαφέρει πολύ τον κόσμο που το ακούει. Δηλαδή κάποιος θα μπορεί ναπαίρνει την επικουρική του σύνταξη μέσα από μία συμφωνία με ένανιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα».
Κ. Μητσοτάκης:
«Βεβαίως».
Δημοσιογράφος:
Όχι απαραίτητα με ένα ταμείο δημόσιο. Για παράδειγμα, με την τάδε ή μετην τάδε εταιρεία.
Κ. Μητσοτάκης:
«Με το ίδιο υποχρεωτικό ύψος 7%, δεν εισηγούμαστε μείωση στιςεπικουρικές αλλά με δυνατότητα ευελιξίας και επιλογής. Πλήρως ατομικόςκουμπαράς ώστε να ξέρει ο νέος 19 ετών, ο οποίος μπαί-νει σήμερα στηναγορά εργασίας, ότι κάποια στιγμή θα έχει μία αποταμίευση η οποία θασυμπλη-ρώσει την κύρια σύνταξή του η οποία θα υπολογιστεί ανάλογα μετις κύριες εισφορές του.Τρίτο σημείο το οποίο χρειάζεται αλλαγή είναι το ύψος των εισφορών.Όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα, ε-ντός και εκτός Ελλάδος, ότι οι υπερβολικά υψηλές εισφορές οδηγούν τελικά στην εισφοροδιαφυγή και υπονομεύουντην βιωσιμότητα των ταμείων. Κανείς δεν θα σας πει το αντίθετο. Τοδικό μου σχέδιο, λοιπόν, είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε εντός μίαςτετραετίας τις κύριες εισφορές για όλους ελεύθερους επαγγελματίες καιμισθωτούς από το 20% στο 15%. Αυτός είναι ο στόχος, και πιστεύω ότι μετη αναπτυξιακή δυναμική που θα έχει η οικονομία και με το συνολικότεροπρόγραμ-μα εξοικονόμησης δαπανών το οποίο θα δρομολογήσουμε, αλλά καιμε μία ανακατανομή στις προ-τεραιότητες του όποιου υπερπλεονάσματος,ότι αυτό το στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε. Άρα μείωση των κύριωνεισφορών για όλους από το 20% έως το 15%.»
Δημοσιογράφος:Σε βάθος 4ετίας;.
Κ. Μητσοτάκης:
«Σε βάθος 4ετίας με μία πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια για ναμπορέσει επιτέλους να χρη-σιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο, για να πάρειμπροστά η οικονομία υπό, όμως, -και εδώ αυτό θέλω να το τονίσω μιαςκαι είμαστε στην οικονομία- έναν βασικό όρο: τη διατήρηση τηςδημοσιονομικής σταθερότητας».


















